Bent u nu nóg niet overtuigd, lezer? Jammer, maar houd hier wel rekening mee: ik blijf dag in dag uit manmoedig mijn oude trouwe Rocinant bestijgen om te trachten het gezonde verstand te laten triomferen. Je bent een dolende ridder of je bent het niet. Uiteindelijk zal het tot iedereen doordringen, dat weet ik zeker.

Nee, ik hoef geen windmolens of kuddes schapen te bevechten. Mijn strijd is eenvoudiger: ik hoef slechts voorbeelden te noemen. Voorbeelden van hoezeer de jongere hedendaagse westerse mens, met name de grootstedelijke, is verworden tot een vertegenwoordiger van wat de Amerikaanse schrijver Chuck Palahniuk in zijn boek ‘Fight Club’ (1996) als de ‘snowflake generation’ omschreef.

Ik citeer, ingekort, oxfordstudent.com: „Snowflake (sneeuwvlok) wordt vaak gebruikt als een denigrerende benaming voor millennials die gemakkelijk te beledigen zijn, voortdurend aandacht zoeken en gebrek aan veerkracht hebben. Regelmatig in verband gebracht met woorden als 'liberaal', 'politieke correctheid', 'safe space' en 'identiteitspolitiek', wordt over snowflakes beweerd dat zij in een bubbel van gerechtigheid leven en de vrijheid van meningsuiting minder waarde toekennen zodra zij in conflict komt met hun eigen mening.”

Duidelijk?

Dan haal ik nu Adele erbij, de Britse zangeres die ons keer op keer verbaast met haar unieke, alle denkbare emoties uitende stem. Met het nummer ‘Easy on me’ zal zij vanaf volgende week wederom de hitparades domineren, maar daar gaat het nu niet om. Zij deed onlangs twee dingen: danig afvallen - niet helemaal onnodig, to put it mildly - en heur haar in tien knotjes dragen. Beide malen was de boot aan.

Moet ik Rocinant nu nog steeds van stal halen, lezer? Hè, gelukkig

Twee jaar terug, na haar scheiding, besloot Adele (33) haar levenswijze rigoureus te veranderen. Als gevolg daarvan vlogen de kilo’s eraf. Dat zou iedere fan moeten waarderen. Obesitas is vooral bij de jongere generaties een groot probleem en zo laat zij zien dat er iets aan kan worden gedaan. Welnu, niet dus. In een interview met Vogue vertelde Adele dat veel zwaarlijvige jonge vrouwen zich er dusdanig door gekwetst voelen dat zij zich niet meer door haar gerepresenteerd achten.

Gekwetst!

Serieus!

Voor voorbeeld numero 2 ga ik in op wat Adele óók aan Vogue vertelde, namelijk dat zij op Instagram een foto van zichzelf had geplaatst waarop zij een tiental zogenoemde bandoe-knotjes droeg, een kapsel dat oorspronkelijk door volkeren in Centraal- en Zuidelijk Afrika werd gedragen. En ook hier bleken er lezers die het niet op prijs stelden. Dit was culturele toe-eigening, zeiden zij bestraffend. Dit mocht Adele absoluut niet doen omdat zij niet tot de cultuur van die volkeren behoorde.

„Ik was mij er niet van bewust”, zei de zangeres in dat vraaggesprek.

Een gemiste kans, want wat zij had moeten zeggen is dit: “Ik was mij er zeer van bewust. En iedereen moet stoppen met erover te zeiken.”

Moet ik Rocinant nu nog steeds van stal halen, lezer?

Hè, gelukkig.

-

UPDATE. Zomaar een linkje: https://www.nu.nl/media/6162298/personeel-gaat-staken-nadat-netflix-weigert-dave-chappelle-show-offline-te-halen.html

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.