Holy moly, nu heet het ineens spreiden en verleiden. A dirty mind is a joy forever, zeker in deze barre tijden, dus toen de T mij daarop wees zag ik Eric van der Burg meteen in pikante zwarte lingerie achter een rood verlicht raam in de Spuistraat zitten, de benen zoals Sharon Stone tijdens dat roemruchte sliploze verhoor in Basic Instinct uitdagend spreidend, haar verleidelijke oogopslag van toen eveneens gebruikend.

En wie staat er buiten met een verlekkerde blik naar binnen te staren?

Hubert Bruls.

Hey sailor!” roept Eric.

O jee, zomaar een homo-erotisch beeld. Zo zie je maar dat de affaire-Kökcü ook op mij zijn weerslag heeft. Maar ik wil wél respect, ja!?! Al geef ik grif toe dat de vergelijking scheef gaat zodra je beseft dat in de prostitutie niet de spreider en verleider de portemonnee dient te trekken, maar degene die het spreiden en verleiden niet kan weerstaan.

In de meest recente pogingen van Eric van der Burg om de nog steeds weigerachtige gemeenten - ze zijn in de eerste plaats zo weerspannig omdat ze geen idee hebben waar ze al die mensen moeten onderbrengen - ertoe te bewegen zijn dwang- c.q. spreidingswet te gehoorzamen, opent de staatssecretaris zijn beurs wanneer Bruls en diens collega’s niet alleen onder zijn druk bezwijken, maar zelfs ook bereid zijn meer asielzoekers op te vangen dan door hem wordt geëist.

Is dat eigenlijk geen omkoping?

Het blijft voor mij verbijsterend.

Ik heb niks tegen die mensen. Ik zeg dat er, zucht, toch maar weer even bij

Hoe koppig Rutte IV met dit asielbeleid ook blijft, wat de vluchtelingenorganisaties die veel te veel invloed hebben ook allemaal roepen met verwijzing naar een achterhaald Vluchtelingenverdrag dat nota bene al in 1951 werd opgesteld (saillant detail: allereerste ondertekenaar was Denemarken, dat ook als allereerste een pas op de plaats maakte), hoe we in dit geval ook enquetegewijs met name door de NPO gemanipuleerd zullen blijven worden, enzovoorts, etcetera, noem maar op: dit land barst uit zijn voegen.

Ik heb niks tegen die mensen. Ik zeg dat er, zucht, toch maar weer bij. Ik zou precies hetzelfde proberen als mij op deze manier de kans werd geboden. Maar we komen om tal van redenen honderdduizenden woningen te kort, die er echt niet in de periode die Hugo de Jonge voor ogen heeft zullen worden bijgebouwd. En je kunt het tegenover je eigen bevolking van wie velen soms al jarenlang op een woning wachten - je kiezers - domweg niet maken om hen naar het derde plan te verwijzen, zoals deze week bleek: statushouders en studenten krijgen voorlopig voorrang.

Alles dreigt hier ten gevolge van dit immigratiebeleid zonder duidelijke toelatingseisen bovendien te ontploffen. Ook de zorg kan het niet meer aan, net als het onderwijs, de ordehandhaving, de hele maatschappij goedbeschouwd. Er is geen enkele reden om níet op de rem te trappen, maar in plaats daarvan geeft Eric van der Burg juist gas, waarbij nu zelfs zijn eigen VVD niet langer dwarsligt.

Ik zal het nooit snappen.

Hoe Eric ook blijft spreiden en verleiden, achter dat rode raam.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.