Kom hier, Anne. Laten we elkaar ellebogen. Vroeger zou ik je drie dikke pakkerds hebben gegeven, maar heb jij even mazzel: ondanks 2x Pfizer, voor mij althans, wordt die mogelijkheid in onze anderhalvemetersamenleving nog steeds als ongewenst beschouwd. Behalve als je een wappie bent. Wappies blijven elkaar dat het een lieve lust is omhelzen. Jij bent geen wappie, Anne. Jij bent de beste golfster van Nederland.

Anne is Anne van Dam. Dat had u vast allang begrepen, maar ik zeg het er toch maar even bij omdat velen topgolf nog steeds als een mannendomein beschouwen. Dat is onterecht, om meerdere redenen, waarvan de meest recente wat mij betreft van doen heeft met het feit dat vrouwelijke topgolfers deelname aan de Olympische Spelen in Tokio meer prioriteit geven dan hun mannelijke collega’s.

Net als vijf jaar terug tijdens de Spelen van Rio zijn verscheidene mannelijke toppers er in het land van de Rijzende Zon niet bij. Op het moment van het schrijven hebben de volgende Major-winnaars voor Tokio afgezegd: Dustin Johnson, Sergio Garcia, Martin Kaymer en Louis Oosthuizen. Ook toonaangevende spelers als Tyrrell Hatton, Mattthew Fitzpatrick, Lee Westwood, Bernd Wiesberger en Emiliano Grillo zullen niet naar Japan afreizen. Ze hebben daar allemaal hun eigen redenen voor, maar eigenlijk komen hun verklaringen telkens op hetzelfde neer: ze vinden de Spelen niet belangrijk genoeg.

De Olympische Spelen!

Niet belangrijk genoeg!

Voor een sporter mag er niets hogers dan de Spelen zijn, punt

Daarom wil ik Anne van Dam zo graag ellebogen. Zij voldeed niet volledig aan de voorwaarden voor deelname, maar toen zij alsnog de kans kreeg om in Tokio mee te doen greep zij die met beide handen aan, net als zo’n beetje alle andere vrouwelijke topgolfers die de verschillende selectieprocedures overleefden.

De meest opvallende zijn de zusjes Nelly en Jessica Korda, die namens de VS in het strijdperk zullen treden. Zij geven het familieverhaal daarmee nóg meer glans. Vader Petr, een Tsjech, won als tennisser bijvoorbeeld het Australische Open van 1998 (hij was ook de eerste tennisser die op doping werd betrapt, doch dit terzijde). Moeder Regina, eveneens Tsjechisch, haalde in dezelfde sport de top-25. En dan is er ook nog Sebastian, de tennissende broer van Nelly en Jessica. Hij won eind mei van dit jaar een ATP-toernooi in Parma.

Inbee Park won goud in Rio en zegt nu dit: “Mannen hebben zoveel grote evenementen. Ze hebben zoveel kansen en zoveel verschillende weken met zoveel grote toernooien. Voor ons is dat anders. Ik heb veel bereikt in golf, won majors en nog veel meer andere toernooien, maar het winnen van de gouden medaille in Rio was verreweg mijn meest gedenkwaardige overwinning. Als je de kans krijgt moet je het absoluut ervaren.”

Zo is het.

Voor een sporter mag er niets hogers dan de Spelen zijn, punt.

Zet ‘m op, Anne!

-

UPDATE. Nelly Korda, hierboven genoemd, won uiteindelijk goud in Tokio. Anne van Dam werd 57ste.