Waarschuwing: dit gaat weer over artikel 1. Daar is in de loop der jaren al zoveel over gezeverd, onder anderen door Pim Fortuyn en Geert Wilders, dat ik mij kan voorstellen dat u in plaats van lezing van dit stukje een portie kibbeling met ravigottesaus op de Grote Markt in Groningen prefereert.

Ik noem maar iets, hoor.

O, u bent er nog. Dat stemt mij dankbaar en daarom doe ik u graag kond van een openbaar gesprek dat ik op Twitter met Boris van der Ham voerde. Tegenwoordig is Boris bovenal acteur en muzikant, maar vroeger timmerde hij voornamelijk aan de weg als D66-politicus, in welke hoedanigheid hij voor uitbreiding van artikel 1 van de grondwet streed.

Het was al eens aangepast, dat artikel, bij de grote grondwetsherziening van 1983 om precies te zijn. Toen werd namelijk de ‘discriminatieregel’ eraan toegevoegd, die door Fortuyn en Wilders als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting werd/wordt beschouwd. Volgens Boris van der Ham en kornuiten verdiende die regel daarentegen juist een extra toevoeging, waarna een jarenlange strijd volgde, op het laatst gevoerd door de kamerleden Hammelburg (D66), Bromet (GroenLinks) en De Hoop (PvdA). En verdomd, de Tweede Kamer ging met de vereiste tweederde meerderheid akkoord en de Eerste Kamer, waar dezelfde meerderheid nodig is, sprak er eindelijk eveneens over, al werd de stemming tot half januari uitgesteld.

Kibbelingetje, Bel? Jij ook, Boris? Samen op weg naar een betere toekomst!

Dit is het huidige artikel 1: „Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Dit is wat het van de initiatiefnemers moet worden: „Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezondheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, handicap of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Dit is wat het volgens mij zou behoren te zijn: „Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie, op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Heel braaf natuurlijk, van het drietal, om er seksuele gerichtheid en handicap aan toe te voegen. Heel fatsoenlijk ook. Heel inclusief niet te vergeten, maar toen Boris van der Ham twitterde dat hij onderweg was naar het debat in de Eerste Kamer, kon ik het niet laten om hem nog vlug even mijn eigen favoriete versie door te geven.

Dit volstaat, Boris, zei ik erbij.

Ik was er zeker niet de eerste mee en Annabel Nanninga toverde die dag in de Eerste Kamer exact dezelfde tekst uit haar hoge hoed, hetgeen mij niet helemáál verraste: Bel en ik kunnen vaak samen door een deur, al kun je daar in ons geval misschien beter de toegangspoort van het Muiderslot voor nemen. Maar dat maakt niet uit. Toevallig vinden wij allebei dat er door al die toevoegingen juist meer uitzonderingen worden gecreëerd.

Kibbelingetje, Bel?

Jij ook, Boris?

Samen op weg naar een betere toekomst!

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.