Even voorstellen: ik ben Rob Hoogland, columnist. Tot nu toe publiceerde ik zo’n 8.000 cursiefjes in De Telegraaf. Inmiddels sta ik ook bij enkele andere bladen onder contract. Op dit blog deel ik, als ‘Vrijpost’, soms mijn gedachten en/of ervaringen. Net als vrijwel alle andere stukken die ik na 1 januari 2018 publiceerde zijn ze voor iedereen toegankelijk in mijn archief (zie menu).

De Telegraaf-columns die hier enkele dagen na publicatie in de krant worden geplaatst, verwerk ik na verloop van tijd in maandoverzichten, die in het archief zijn terug te vinden. Bij 'Vrijpost' en de columns voor de andere bladen zijn dergelijke maandoverzichten niet nodig omdat die berichten veel minder groot in aantal zijn.

Voordat ik columns begon te schrijven (om precies te zijn tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, als lid van het Telesport-team aldaar) was ik vanaf 1972 sportjournalist bij het Noord-Hollands Dagblad, bij het Haarlems Dagblad / IJmuider Courant en vanaf juni 1976 bij De Telegraaf. Voor die laatste krant werkte ik later als eindredacteur van de kleurenbijlage Weekeinde. Van mijn krantencolumns, genaamd Kringen, zijn drie bundels samengesteld: Spuit 11 Geeft Modder (2006), Man Zoekt Boerka (2008) en De Grote Hoogland (2016).

In mei 2016 ging ik met pensioen. Ik richtte het eenmansbedrijfje Rob Hoogland Tekst & Uitleg op en bleef als extern medewerker mijn columns voor De Telegraaf schrijven, zij het minder frequent: drie in plaats van zes keer week.

Samen met Arthur van Amerongen zorgde ik daarna voor een primeur in de polderlandse journalistiek. Voor het eerst in de geschiedenis schreven een Telegraaf- en een Volkskrant-columnist gezamenlijk een boek. Titel: het Grote Foute Jongens Boek (2017). Als resultaat daarvan verzorgen Van Amerongen en ik nu een gezamenlijke Foute Jongens-rubriek in het maandblad HP/De Tijd. Inmiddels heeft ook het Grote Foute Jongens Boek deel 2 (2019) het levenslicht gezien. Tevens maak ik de lezers van Golfers Magazine tegenwoordig deelgenoot van mijn lotgevallen als golfer.

Ik werk ook in opdracht.