Hoe een mens heen en weer kan worden geslingerd tussen zijn verschillende emoties. Vorige week denk ik: voetbal is heerlijk. Zondag denk ik: voetbal is ruk. Nu denk ik: voetbal is heerlijk.

Dank, Frenkie, duizendmaal dank!

Deze had ik even nodig!

Ik doel op de fantastische goal waarmee Barça, al een uur met tien man spelend, in de 85ste minuut van de uitwedstrijd tegen Osasuna op 1-2 kwam. Spits Raphinha kopte de bal inderdaad op geweldige wijze met een boog over de iets te ver uitgelopen keeper heen. Maar ik doel met name op wat er direct aan vooraf ging: de assist vanaf de middenlijn van Frenkie de Jong, die toen hij werd aangespeeld al wist wat er ging gebeuren wanneer alles volgens zijn inschatting zou verlopen. Zijn wangen bolden zich toen hij de bal beroerde. Dat verraadde dat hij de adem op dat moment uit zijn longen blies, waarmee hij precies de staat van ontspanning bereikte die voor het geven van een voorzet met een ingehouden voetbeweging, oftewel een pass zonder follow through benodigd is. Exact op het juiste moment vertrok de bal daardoor met tegeneffect van zijn rechtervoet, over de verdediging heen zeilend op weg naar de plek waar Frenkie verwachtte dat Raphinha zou opduiken indien zijn teamgenoot erin zou slagen de buitenspelval te ontduiken.

En zo geschiedde.

Pure kunst dit.

Wat een inzicht, wat een gevoel ook.

Kan ik naar wedstrijden kijken die door dit soort middeleeuwse idioten worden georganiseerd?

Ik hield meteen weer intens van voetbal. En dat was even over, ten eerste na wat zich zondag tijdens en na Ajax-PSV had afgespeeld, waarbij met name Edson Alvarez zich dusdanig misdroeg dat ik mij weer eens afvroeg of ze bij Ajax geen cursus ‘Hoe bekleed ik een voorbeeldfunctie’ zouden moeten gaan volgen. En ten tweede toen ik dat filmpje had gezien waarmee andermaal werd bewezen dat het FIFA-besluit om het WK voetbal van 2022 aan Qatar toe te wijzen een verkeerde is geweest.

Die mening is trouwens zelfs Sepp Blatter nu toegedaan. Dit zei WK-ambassadeur Khalid Salman, in dat filmpje, over homoseksuelen: „Ze zijn geestesziek.” En dit zei hij over vrouwen met een hoofddoek: „Stel, voor je ligt onverpakt snoepgoed – je weet niet of iemand het heeft aangeraakt of in gebeten – en verpakt snoepgoed. Welke neem je?”

Kan ik anno 2022 nog enthousiast naar voetbalwedstrijden kijken die door dit soort middeleeuwse idioten worden georganiseerd? Dat dacht ik serieus, totdat ik dinsdagavond van een verjaardagsfeest thuiskwam waarbij ik nota bene ook nog eens een weddenschap met de jarige job had verloren, een man aan wie de voetbalsport overigens veel te danken heeft. Hij beweerde dat voetbal de populairste sport ter wereld is, ik zei cricket, en vervolgens gaf Google hem gelijk.

Grrr!

Kom ik thuis, zet ik Ziggo Sport aan, blijkt Osasuna - FC Barcelona nog een kwartier te gaan te hebben, zie ik tien minuten later die wonderschone, unieke voorzet van Frenkie de Jong.

„Hoera!” roep ik. „Frenkie in topvorm naar Qatar!”

Benieuwd hoe ik er morgen over denk.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.