Het ligt wat gevoelig misschien. Zo netjes hebben ze zich in de vorige eeuw, toen ze het op eigen initiatief probeerden te bewerkstelligen, nou ook weer niet gedragen. Toch opper ik de mogelijkheid: Nederland als zeventiende deelstaat van Duitsland, ist das etwas?

Ik sluit allerminst uit dat ik iets te veel geneigd ben aan de voordelen van zo’n Anschluss een hogere waarde toe te kennen dan aan de nadelen. Ik noem maar iets: Rutte IV slechts als regionaal bestuur, een Niederländisch parlement van niet meer dan één kamer zodat niet op twéé niveaus dolken in ruggen kunnen worden gestoken. Van die gedachte alleen al begin ik vrolijk Die Lustigen Holzhacker Bub’n van Heino te zingen. En dan heb ik nog niet eens het allergrootste voordeel genoemd: dat we de macht zouden hebben om de Bundesregierung te laten weten dat we even geen immigranten kunnen opvangen.

Twaalf van de zestien Duitse deelstaten hebben dat nu aan Berlijn medegedeeld, en ik dacht na het vernemen daarvan: waarom kan dat hier niet?

Wat Eric van der Burg ook allemaal nog met verwijzing naar het Vluchtelingenverdrag - dat kan gewoon worden opgezegd, maar ook daar rust een taboe op - verzint om de gemeenten die met de handen in het haar zitten tot opvang te verplichten: de boel is nu echt compleet vastgelopen.

Deskundigen als Jan Latten en Jan van der Beek wijzen er constant op, maar weten zich keer op keer glashard genegeerd in Den Haag, waar de vluchtelingenorganisaties inderdaad veel te diep tot de hogere beleidsregionen zijn doorgedrongen. Het onderwijs kan het niet meer aan, de zorg kan het niet meer aan, de ordehandhaving kan het niet meer aan, we komen vele honderdduizenden woningen tekort terwijl de wachtlijsten voor onze eigen inwoners maar blijven groeien.

Kom niet naar Nederland. Het ziet er nu uit alsof er wordt gedweild terwijl de kraan openstaat

„Het land zit op een koers naar ruim meer dan 200.000 nieuwe inwoners tot eind dit jaar”, aldus Latten maandag in de T. Er is sprake van ‘een ongekend immigratierecord’ en hij vindt dan ook dat er een duidelijke boodschap aan het buitenland moet worden afgegeven: „Kom niet naar Nederland. Het ziet er nu uit alsof er wordt gedweild terwijl de kraan openstaat.”

Geluisterd wordt er niet naar hem, integendeel: juichend wordt gemeld dat er dankzij een deal met Marokko (veiligelanders kunnen eindelijk terug, even afwachten wat ervan terechtkomt) een druppel minder kan worden opgedweild. En intussen gaan er, wereldwijd (!), op de sociale media ettelijke filmpjes rond die laten zien hoe goed al die jongemannen - heel veel jongemannen - die met behulp van mensensmokkelaars en in strijd met het verdrag van Dublin via vier, vijf andere Europese landen naar het land van melk en honing zijn gekomen, het aan boord van dat luxe cruiseschip bij Velsen hebben.

Een luxe cruiseschip.

Waarvan miljoenen Nederlanders alleen maar kunnen dromen.

Welke boodschap gaat dáár wel niet van uit?

Laat ik het voor één keer als inwoner van de zeventiende Duitse deelstaat Die Niederlande zeggen: es ist totaler Wahnsinn.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.