Die ontelbare al dan niet wettige wederhelften van mij, tot nu toe. Die zullen toch niet allemáál hebben liggen faken wanneer wij in ultieme gezamenlijkheid aan de lokroep van de oerdrift gehoor trachtten te geven? Ik had tot voor kort best een hoge pet op van mezelf, als giver, maar zelfs daaraan begin ik nu te twijfelen.

Ik wantrouw inmiddels alles. Is water wel nat? Is een cirkel wel rond? Nog even en ik deel een isoleercel met Nelson Engel, want ik dreig compleet te wappificeren. Geen nieuwsbericht of mededeling meer waarbij ik níet onmiddellijk denk: ja dag, ze kunnen mij nog meer vertellen, maar dit zit dus heel anders in elkaar.

Ik noem een voorbeeld.

Acteur Will Smith slaat tijdens de Oscar-uitreiking presentator Chris Rock vanwege een foute grap over Wills echtgenote in het gezicht en ik roep subiet ‘Fake!’ tegen mijn vrouw. Ik herkende een B-film-klap, zo slecht uitgevoerd dat-ie zelfs de regisseur van de allerlowste lowbudgetproductie in ernstige tijdnood tot een retake zou hebben gedwongen.

„Als ze Smith nu toch nog de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol durven te geven zijn ze de weg in Hollywood definitief kwijt”, zei ik ook, niet omdat Will bij die zogenaamde bitchslap alle bijbehorende fatsoensnormen en de voorbeeldfunctie die een man in zijn positie voor het oog van honderden miljoen kijkers dient te bekleden aan zijn laars had gelapt, maar omdat het zo vreselijk slecht was geacteerd.

Hadden ze zichzelf soms níet volledig uit de picture gewoked en geblacklivesmatterd?

Bij de dikke tranen van Smith toen hij die prijs daarna inderdaad mocht komen ophalen vermoedde ik dan ook meteen een duistere deal met de Academy. Hadden ze zichzelf de afgelopen jaren soms níet volledig uit de picture gewoked en geblacklivesmatterd? Nou dan. Ze realiseerden zich drommelsgoed dat ze een pr-stunt van jewelste nodig hadden en die eikel van Smith wilde daar in ruil voor een Oscar best even aan meewerken.

U ziet: de complotdenker in mij is eindelijk ontwaakt.

Corona? Griepje. De moord op de Kennedy’s? CIA-werk. 9/11? Inside job. Donald Trump? Gewoon de winnaar van de laatste presidentsverkiezingen. Volkert van der G. stond op de payroll van de BVD, Kajsa Ollongren liet dat A4’tje met de tekst ‘Positie Omtzigt, functie elders’ destijds expres aan die fotograaf zien en de laptop van Hunter Biden is natuurlijk wél door de Russen gemanipuleerd. Je denkt toch zeker niet dat een vent die dat soort explosieve data op zijn draagbare computer laat staan ‘m na een reparatie vergeet op te halen?

De aanleiding voor mijn ommezwaai was ernstig: een filmpje waarop zogenaamd werd getoond dat Oekraïense soldaten hun Russische krijgsgevangenen na hun overmeestering in de onderbenen schoten. De rillingen liepen mij over het lijf, totdat op de sociale media, met goede argumenten, duidelijk werd gemaakt dat zelfs aan de echtheid dáárvan kan worden getwijfeld.

Maar de gevolgen van mijn ontwaken kunnen best prettig zijn.

Zojuist gleed de energierekening in de bus.

Fake!” riep ik.

Hij ging zo de prullenbak in.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.