Prachtig kerstverhaal, alleen drie weken te vroeg: ‘knappe man’ klimt bij Hoornse voedselbank uit zijn witte BMW met witte bekleding, deelt tientallen briefjes van 50 euro uit onder de arme sloebers die daar in de rij staan, stapt terug in auto en verdwijnt spoorloos.

Klopt: de Barmhartige Samaritaan.

Lucas 10, 25-37.

„De mensen begonnen te applaudisseren en vielen de knappe redder in nood om de nek”, meldde de T, een getuige citerend. Ik schaam mij er niet voor toe te geven dat het mij ontroerde en maak meteen van de gelegenheid gebruik om korte metten te maken met de bewering, hier en daar geuit, dat het gezien de dag waarop een en ander zich in de Coenstad afspeelde - vrijdag 2 december - eerder een Sinterklaasverhaal is.

De Goedheiligman heeft zijn langste tijd namelijk gehad. Reeds twee weken voor wat ooit het heerlijk avondje was propte men de grootstedelijke winkels vol met kerstattributen. Ze deden nog wel mee, de Sint en zijn Pieten, maar in de Keuken Kampioen Divisie. En ook daaruit zullen ze uiteindelijk degraderen, op dubieuze gronden kapot gemaakt door KOZP en zijn communicatie-afdelingen bij de msm.

Het is dus een kerstverhaal, klaar. Ofschoon ik wel benieuwd ben of men die mening in het kabinet deelt. Ten eerste had de man blijkbaar een groot bedrag aan contant geld op zak. Dat moet mevrouw Kaag hebben doen ontploffen. In haar ontembare digitaliseringsdrang gunt zij ons geen stuiver cash meer en daarom vraagt zij zich ongetwijfeld af hoe hij dit geld heeft vergaard. Verder is het bij Rutte IV helemaal niet de bedoeling dat de deplorabelen onder ons, ook wel de wie-zijn-die-mensen genoemd, een extraatje krijgen toegestopt. Armoe zullen ze lijden, honger, kou! En dan waagt zo’n gek het ineens om dwars door dat beleid heen te fietsen.

Dat je je doodschaamt dat er lange rijen voor de voedselbanken staan

Wat bovendien te denken van het feit dat deze onverlaat zich in een witte auto met witte bekleding voortbewoog? Racistischer kan het niet. Het is daarom denkbaar dat onze almachtige vice-premier de FIOD carte blanche geeft bij de jacht op deze zware crimineel en collega Yesilgöz beveelt ook andere opsporingsapparaten in te zetten.

Pardon?

Even serieus nu?

Mevrouw, ik bén serieus.

Zeker, bovenstaande zinnen zijn van hier en daar van enige peper voorzien. Maar hoe moet je de verantwoordelijken in Den Haag anders bereiken? Hoe moet je ze er anders op wijzen dat het een godvergeten schandaal is dat die filantroop zich geroepen voelde om in actie te komen? Hoe maak je die bende anders duidelijk dat je je doodschaamt dat er in dit rijke land, terwijl links op de SP na nota bene goedkeurend toekijkt, astronomische bedragen worden besteed aan klimaat-, milieu-, racisme-, immigratie- en slavernijwaanzin en dat er tegelijkertijd lange rijen voor de voedselbanken staan, zoals vrijdag over een lengte van 200 meter in Amsterdam-Oost?

De actie van de man deed mij ook aan een verhaal uit een andere bijbel denken, die van apostel Willy van der Steen, Suske & Wiske, De Wilde Weldoener, stripverhaal 55.

Daar werd ik wél vrolijk van.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.