Gaat ‘t weer een beetje, VVD-kiezer? Of toch nog steeds koorneigingen? Wacht, ik geef u een extra omeprazolletje. Is niet echt gezond, zegt oom dokter. Botonkalking, darminfecies en nierfalen liggen op de loer. Maar nood breekt wetten. Til ook uw hoofd maar even op. Zal ik het nogmaals deppen.

‘t Is me allemaal wat, hè? Als ik eerlijk ben zag ik het al maanden aankomen, maar ik ben nu eenmaal wereldkampioen wegkijken. Nu realiseer ik mij ineens ten volle wat er gaat gebeuren. Hare ijzigheid het Kaagmens heeft gesproken. Zij wil nog voor de zomer een nieuw kabinet en wat haar betreft bestaat de coalitie dan uit VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en haar eigen partij. Ik vrees met grote vreze dat Mark Rutte het record van de langstzittende premier zo graag van Ruud Lubbers wil overnemen dat-ie daar nog mee akkoord gaat ook. Hij zit noodgedwongen bij het Kaagmens op schoot. Omdat haar beheersing van haar moerstaal inmiddels nogal te wensen overlaat zal zij dit wel weer een seksistische beeldspraak vinden. Het zij zo.

Rustig maar, VVD-kiezer.

Denk om uw hart.

Neem nog een slokje. Weet dat ik met u meevoel. Besef dat ik achter u sta. Het is onvoorstelbaar wat u wordt aangedaan. U vond op 17 maart ook dat de migratie uit de hand was gelopen, om maar eens wat te noemen. U vond toen eveneens dat de maatschappij angstaanjagend islamiseerde, dat de klimaatplannen waren doorgeslagen, dat het milieu te veel aandacht kreeg, dat we krankzinnig woke waren geworden in dit drugs- en criminelenparadijs en dat de hardwerkende Nederlander de rekening van dit alles wel heel nadrukkelijk kreeg gepresenteerd.

Omdat het Kaagmens het wil en Rutte bij haar aan de ketting ligt

Toch wilde u de problemen vooral fatsoenlijk oplossen. Daarom wilde u geen PVV stemmen, die dag. Te ordinair, die partij, te veel onuitvoerbare plannen. Daarom koos u evenmin voor het Forum. De leider van dat zooitje was qua corona op hol geslagen en al dat gelonk naar extreemrechts - and beyond - ging u veel te ver. Ook de andere splinters gunde u uw stem niet en dus koos u, als ware liberaal, toch weer voor de VVD, ondanks alles, óók omdat u het onophoudelijke gekanker op Mark Rutte, die de aanpak van die vreselijke coronacrisis in uw ogen toch aardig had geleid, zo langzamerhand met een heksenjacht begon te vergelijken.

Huppekee: 34 zetels, de VVD.

Andermaal verreweg de grootste partij.

En dan dit. Omdat het Kaagmens het wil en Rutte bij haar aan de ketting ligt. Let maar op: het CDA gaat mee, dus dit wordt het meest linkse polderlandse kabinet ooit, terwijl links nota bene juist ongenadig op z’n falie kreeg van de kiezers. Lang leve de democratie, maar niet heus: de losers krijgen het voor het zeggen en de grote winnaar moet z’n bek houden. Het is de omgekeerde wereld en ik kan mij voorstellen dat u daar heel beroerd en misselijk van wordt omdat u er over vier jaar pas iets aan kunt doen.

Wat zegt u, VVD-kiezer?

De kotszakken?

Die liggen onder uw bed.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op logo voor meer info.