Mijn eigen klimaatoplossing is hier reeds eerder toegelicht, maar laat ik haar voor alle zekerheid toch maar even herhalen: overal kerncentrales neerpleuren en bij alle kerels een knoop in de piemel. That’s it, jongens, meisjes en andere mensachtigen. Simpel maar doeltreffend. Dan drijft Leonarda 12 nooit meer van Echt naar Escharen.

Behalve misschien na een frontale botsing met een ander hemellichaam zoals zo fraai verfilmd in Melancholia van Lars von Trier, zal Moeder Aarde het allemaal wel overleven. Maar de bijna acht miljard exemplaren van de homo sapiens die haar tamelijk expansief bevolken krijgen het inderdaad behoorlijk moeilijk indien we alles laten zoals het nu is.

Ook hier geldt echter dat elk nadeel z’n voordeel heb. Als wij met z’n allen worden uitgeroeid worden tevens de talloze Feyenoord-hooligans uitgeroeid die met die ene nog net niet kapot gezopen en -gesnoven hersencel waarover zij nog beschikken hebben uitgedacht dat het aanbeveling verdient om Steven Berghuis en zijn gezin met de dood te bedreigen. Dat is een geruststellende wetenschap.

Nu zullen er, met name in die wel heel apocalyptische GroenLinks-kringen, ongetwijfeld landgenoten zijn die zich storen aan de ondraaglijke lichtheid waarmee ik deze pijlsnel naderende ondergang der mensheid beschouw.

Zo las ik een tweet van een vooraanstaand lid van de groenlinkse gemeenschap, een archeoloog die vertelde hoe zijn achtjarig kind de nacht na de publicatie van het meest recente IPCC-rapport huilend was wakker geworden. Hoe zou dat nou komen. En ene Sybren Kooistra, volgens eigen zeggen ooit ‘stormtrooper van de moderne campagnemethodes’ van Jesse Klaver, gooide er zomaar het volgende bericht uit.

“Ik ben zo f*cking woest op al die boomers en ‘redelijke midden’ losers. Ben furieus. Jullie hebben onze, en ook jullie eigen, toekomst totaal verneukt. En zelfs nu gaan jullie je niet herpakken, hè. Teringlijers.”

Hoogste tijd dat wordt erkend dat extreme bevolkingsgroei grootste boosdoener is

Nou, Sybje, deze teringlijer heeft nieuws voor je. Ik ben tot veel, zo niet tot alles bereid wanneer het om de toekomst van mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen gaat. Maar ten eerste heb ik niet zoveel meer op met intergouvermentele doemdenkinstanties die nu al ruim een halve eeuw de ondergang van de wereld binnen tien of twintig jaar voorspellen. Ten tweede zijn de drastische maatregelen die Frenske Timmermans en Didi Samsom voor ogen hebben volstrekt zinloos zolang zij geen ruimte bieden aan kernenergie, waarvan de voordelen de nadelen verre overtreffen. Ten derde is het de hoogste tijd dat wordt erkend dat de extreme bevolkingsgroei de grootste boosdoener is. Tenslotte voel ik er niks voor om als Europeaan heel braaf een sober monnikenleven te gaan leiden terwijl ze elders het economische gaspedaal ouderwets blijven indrukken.

In Azië staat de bouw van zeshonderd steenkoolcentrales op het programma en alleen al in China willen ze de komende drie jaar dertig nieuwe vliegvelden aanleggen.

Ik noem maar wat.

Je doet ‘t met z’n allen of je doet ‘t niet.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.