Het Achterhuis Lyceum. Zo noemt meneer die school. Nogmaals: het Achterhuis Lyceum. Je moet de gore lef maar hebben als aanhanger van een religie die van antisemitisme aan elkaar hangt. Soner Atasoy hééft die gore lef.

Deze fundamentalistische Nederlandse Turk/Albanees, zelfs in dit softiesparadijs door zo’n beetje iedere bestuurder uitgekotst wegens ‘radicale connecties’, is vorig jaar serieus, buiten het zicht van de overheid, een nieuwe islamitische school met de naam Achterhuis Lyceum in Den Haag begonnen.

NRC Handelblad onthulde het: zeven docenten en 45 leerlingen inmiddels.

Er zijn dus meerdere ouders die hun kinderen op zo’n school dóen.

Kunt u nog steeds wakker liggen van het lot van de zes miljoen vermoorde Joden in de zwartste periode van onze moderne geschiedenis, of anders van de twijfels die dienaangaande nogal eens in moslimkringen worden geuit? Dan waarschuw ik u alvast voor de volgende verklaring van de man die werd ontslagen als directeur-bestuurder van het Amsterdam Cornelius Haga Lyceum, ook al zo’n islamitisch pareltje binnen ons onderwijsstelsel (al leverde hem dat, in hoger beroep, een schadevergoeding van 100.000 euro op omdat de juiste procedure niet was gevolgd).

Op de vraag waarom hij voor zijn nieuwe school de naam Achterhuis Lyceum had gekozen antwoordde Soner Atasoy, die ook nu weer met zijn broer samenwerkt: „Omdat moslims die niet aan de leiband lopen van de overheid worden opgejaagd als de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Wij worden nog niet vergast, maar wel besmeurd en bespat. Onze rechten vervallen.”

In welke maatschappelijke hoek is de Jodenhaat tegenwoordig het grootst?

De gotspe ’Moslims zijn de nieuwe Joden’ kenden we al. Maar deze? Uitgerekend een islamitische school vernoemen naar de woning waar Anne Frank, dankzij haar dagboek wereldwijd hét gezicht van de Joodse slachtoffers van de Nazi’s, met haar familie onderdook voordat zij naar Bergen-Belsen werd gedeporteerd? Smaakvol hoor, als bovendien na gedegen onderzoek is vastgesteld dat je het salafisme best wel een jofele vertakking vindt. En als je er óók nog eens, door de AIVD, van werd beschuldigd dat je nauwe contacten met Tsjetsjeense terroristen onderhield. Echt heel smaakvol.

In welke maatschappelijke hoek is de Jodenhaat tegenwoordig het grootst? Om de achterlijkheid te benadrukken formuleer ik het eens zo: daar waar ook de homohaat het grootst is. Wie met een keppeltje op zijn hoofd door een Nederlandse moslimwijk gaat lopen heeft een overontwikkeld doodsverlangen. Daarom kan een opgestoken middelvinger niet dikker zijn dan die van Soner Atasoy toen hij voor deze naam koos. Benieuwd naar zijn volgende stap. Alle 45 leerlingen van het Achterhuis Lyceum een Jodenster op hun kleding? Of moeten ze een zwartwit gestreept concentratiekampuniform aantrekken?

Eigenlijk kun je maar één ding hopen in dit geval: dat ze ook op het Achterhuis Lyceum - zoals gezegd is het bepaald niet ongebruikelijk binnen de islamitische gemeenschap - aan holocaustontkenning doen.

Dan beseffen die kinderen het misschien niet.