Moeilijk hoor, om een adequate omschrijving te vinden voor het groeiende aantal polderlanders dat tijdens de lockdown een hond in huis nam en het beest nu alweer ijskoud dumpt. Ik wil het namelijk fatsoenlijk houden. U kent mij.

Deugniet misschien? Haha, nee, dat is dan weer té fatsoenlijk. Dat woord ademt wel heel erg de sfeer van De Katjangs (voor de jongere lezers: dat is een boek van begin vorige eeuw, waarin twee keurige bengels van Indische komaf centraal staan).

Empathieloos stuk vreten dan maar?

Toegegeven, als ambassadeur van de Second Chance Foundation die onder andere het grote asiel van de betreurde Peter Koekebakker nabij Gibraltar beheert en inmiddels niet meer alleen Spaanse, maar ook Portugese en Curaçaose straat- en zwerfhonden aan een zorgvuldig adoptieprogramma onderwerpt, ben ik enigszins bevooroordeeld.

Verder heb ik zelf al 12 ½ jaar zo’n adoptiehond, de roemruchte Bavink, zij die tevens met het grootste gemak naar andere namen luistert. “Hee, Bavo!” riep een taxichauffeur bij de standplaats van het Frederiksplein eens tegen haar. De man las mijn stukjes, maar blijkbaar niet heel erg nauwkeurig. Toch liep ze kwispelend op hem af. Zojuist ontdekte ik dat ze in ruil voor een koekje zelfs akkoord gaat met ‘Spaanse slettebak’.

De coronahond wordt steeds vaker een last in plaats van een lust

Ik houd van dat beest, dat moge duidelijk zijn. Ze is oud en ongeneeslijk ziek, maar de manier waarop ze daarmee omgaat - ze leeft onbekommerd in het hier en nu - betekent elke dag weer een levensles. Ik kan mij domweg niet voorstellen dat iemand in staat is zo’n dier harteloos te dumpen, zoals nu geschiedt met al die labradoodles, cockapoo’s of weet ik veel welke lieve, leuke, schattige mixpuppies die niet via de aanbevolen weg zijn aangeschaft.

Powned liet het deze week zien. De coronahond, zoals-ie wordt genoemd omdat hij tijdens de lockdown een baas vond, begint nu steeds vaker een last in plaats van een lust te worden. De kinderen, oftewel de verwende nesten die erom hadden gesmeekt, hebben geen zin meer om ‘m uit te laten. Het thuiswerken loopt grotendeels ten einde. En vergeet niet dat de vakantieperiode nadert. Daarom worden steeds meer honden glashard afgeleverd bij de asiels.

‘t Is nog net niet vastgebonden aan een boom achterlaten, zoals Bavink mocht ervaren.

Maar het lijkt er wel op.

Ja, het kan ook zijn dat de hond tegenvalt. Dat-ie te agressief is of veel medische problemen heeft. Dat krijg je van die ‘onverantwoordelijke fok’. Een bij Powned geïnterviewde Amsterdamse asielmedewerkster gebruikte die omschrijving en doelde daarmee op de vaak Oost-Europese broodfokkers die de toenemende vraag onder andere op Marktplaats misbruiken. Maar denk daar dan aan vóórdat je beslist om een hond als huisdier te nemen. En besef ook dat een hond dagelijks meerdere uren aandacht behoeft en niet te lang alleen kan worden gelaten.

Laat ik op synoniemen.net eens het woord klootzak intikken.

Yesss!

Fatsoenlijke keuze te over!

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.