Van één kandidaat weten we dus al zeker dat hij op woensdag 21 december, tijdens het NOC/NSF Sportgala 2022, geen kans maakt om tot Sportman van het Jaar te worden uitgeroepen: Max Verstappen.

Toch? Toch?!? Toch?!?!?

Ik heb het voor alle zekerheid gecheckt: de expertise van een vakjury telt bij deze verkiezing eveneens mee. Expertise vormt zich met de jaren en ik neem aan dat in die periode het besef toeneemt dat niet het wedstrijdresultaat alléén van belang is, maar ook de manier waarop de sporter zich aan de wereld presenteert.

Maar ja, ‘t is wél Max, hè? Zo herinner ik mij een discussie met bevriende autojournalisten nadat Max Verstappen in 2016 voor de eerste maal tot Sportman van het Jaar was uitgeroepen. Als foetus zonder rijbewijs had hij dat jaar zomaar een Grand Prix gewonnen en ik weet nog wat ik zei: „Zit toch niet zo te olavmollen met z’n allen. Laat die blaag eerst eens wereldkampioen worden.”

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe: goud op de Spelen in Rio dat jaar. Langeafstandszwemmer Ferry Weertman: idem dito. Maar de prijs ging naar Maxje, al kwam-ie ‘m niet zelf ophalen, hetgeen de verwende snotneus evenmin deed toen hij vorig jaar voor de tweede keer aan de beurt was. Bij die gelegenheid nam papa Jos de prijs in ontvangst, waarover ik óók zo mijn gedachten had, net als ongetwijfeld enkele ex-partners van hem.

En nu, terwijl hij nota bene zijn beste seizoen ooit achter de rug heeft, waarin hij een recordaantal overwinningen behaalde, dientengevolge wéér wereldkampioen werd én tot de Beste Sportman van de Wereld is uitgeroepen (Laureus Award), denk ik: zullen we meneer ditmaal maar eens overslaan?

Geen chauvinistischer volk dan het polderlandse Formule 1-volk, inclusief journaille

Gezien bijvoorbeeld de respectloze manier waarop Max Verstappen zijn gelauwerde concurrent Lewis Hamilton pleegt te bejegenen had ik reeds een kijkje op hem, dat klopt. Ook in andere gevallen vond ik hem bepaald niet het toonbeeld van sportiviteit, to put it mildly, maar wanneer ik daarvan iets liet merken kreeg ik een schuimbekkende massa Nederlandse F1-liefhebbers over mij heen, onder wie voornoemde autojournalisten, die geen kwaad van hem wilden weten.

Geen chauvinistischer volk dan het polderlandse Formule 1-volk, inclusief journaille, zo blijkt nu al een jaar of zes. Ze hebben het joch heilig verklaard en ik vermoed daarom zomaar dat ze zelfs begrip hebben voor het wangedrag van Max Verstappen - hij heeft de wereldtitel allang bemachtigd - jegens teamgenoot Sergio Perez zondag in Brazilië. Sterker nog: ze begrijpen het hier en daar al volledig dat-ie de Mexicaan, die op jacht is naar de tweede plaats in het eindklassement, niet in de laatste ronde liet passeren, zoals de teamleiding vroeg. Perez had hem in Monaco toch ook een kunstje geflikt?

Hou hiermee op!

Zonder het vertragende werk van ‘Checko’ was hij vorig jaar niet eens wereldkampioen geworden!

Ineens weet ik het níet meer zeker.

Als mijn vrees uitkomt, woensdag 21 december, zal ik mij te barsten schamen.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.