Nu we toch als de wiedeweerga piekbelasters moeten elimineren, zoals Johan Remkes wil: wellicht verdient het aanbeveling die wens tevens van toepassing te verklaren op al die ambtenaren die nu anoniem Khadija Arib door het slijk halen, een soort Gravin Dracula als je hen mag geloven.

Zij piekbelasten mij dag in dag uit, in de NRC.

Ruimen dat volk!

Weet je wat, ik citeer óók eens zo’n ambtenaar, wat kan mij het bommen. Gekleed in een louche regenjas waarmee hij vergeefs het ledenspeldje van D66 op de revers van zijn colbert trachtte te verhullen, deed hij mij in de parkeergarage van het Haagse Plein de volgende onthulling.

„Op een dag zaten we samen in een werkkamer op het Binnenhof. Khadija boog zich plotseling over mij heen, zette haar hoektanden in mijn hals en riep toen, terwijl mijn bloed in stralen langs haar kin liep: ‘Mijn wraak is net begonnen! Ik heb het over eeuwen verspreid, en de tijd staat aan mijn kant’.”

Ik kan de naam van deze bron helaas niet onthullen. Dat hebben wij nu eenmaal zo afgesproken in de journalistiek. Wij mogen anoniem citeren dat het een lieve lust is en u moet ons op onze mooie blauwe ogen geloven als wij verklaren dat wij ook in die gevallen de waarheid en niets dan de waarheid voor ogen hebben.

Sociale onveiligheid: ammehoela. U nog iets, meester Theo? U bent toch zo op Khadija gesteld?

Intussen zitten wij er maar mooi mee. Terwijl in Moskou een van angst en frustratie trillende despotenhand steeds dichterbij de rode knop komt, een dreiging waarover gans de wereld panikeert, maakt men zich te ‘s-Gravenhage nu al dagenlang druk over de anonieme (!) getuigenissen van een stel onbeduidende klerken dat al au roept wanneer je naar ze wijst, of beter gezegd: wanneer het boven hen gestelde politieke gezag op niet mis te verstane wijze laat weten dat niet de kliek waartoe zij behoren het voor het zeggen heeft, maar de voorzitter.

Het is te idioot voor woorden dat dit anonieme ambtelijke geweeklaag - sociale onveiligheid: ammehoela - al zoveel verstrekkende gevolgen heeft gehad, inclusief het vertrek van Khadija Arib, en dat haar opvolgster, de Kaag-marionet wier wel heel gebrekkige functioneren oorspronkelijk op de rol stond, nu een plaats op de achtergrond heeft kunnen innemen.

Was het spinwerk, al dan niet van sociaalliberale makelij? Met andere woorden: was het de bedoeling dat Vera Bergkamp even buiten de schijnwerpers werd geplaatst? Gelukkig heeft de onvolprezen Ton F. van Dijk namens HP/De Tijd contacten met een groep Aribisten, oftewel met ambtenaren die Arib wél goed gezind zijn, sterker nog: die dolgraag onder haar wilden werken in de Tijdelijke Commissie Corona die zij zou leiden. Zij suggereerden dat er bij hun tegenstrevers enige sturing van bovenaf plaatsvond, hetgeen het stellen van deze vraag rechtvaardigt.

U nog iets, meester Theo? U bent toch zo op Khadija gesteld?

„Zodra iemand met allure alleen al door haar verschijning onbenul tot zwijgen brengt, dan geraakt het parlementair gepeupel in het ongerede.”

Dank u.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.