Gideonsbende - is die in dit wel heel speciale geval al gemunt? Want zo kun je ze óók noemen natuurlijk, dat groepje extreemrechtse imbecielen dat een staatsgreep in Duitsland voorbereidde, totdat de Duitse justitie er met een grootscheepse landelijke operatie op ruim honderd verschillende locaties een stokje voor stak.

Belangrijk verschil: in dat beroemde bijbelse verhaal - boek Richteren - wordt de Gideonsbende niet door een groepje extreemrechtse imbecielen gevormd, maar door een legertje van slechts 300 man, dat onder leiding van Gideon aan de Goddelijke opdracht voldoet om de Midjanieten te verslaan. Desondanks blijft het verleidelijk om de Reichsbürger Bewegung waartoe die Duitse putschisten behoren eveneens van de naam Gideonsbende te voorzien, omdat FvD’ertje Gideon van Meijeren voor Nederland bijkans een soortgelijke coup d’etat in gedachten heeft.

Zo zei unser eigenes Verschwörungsmurmeltier (Duits voor complotmarmot) het in een interview met een Belgisch complotblog: „Ik hoop op een revolutionaire beweging, waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is. Wij hebben de aantallen uiteindelijk.”

Tuurlijk, joh: jullie hebben de aantallen uiteindelijk.

Dat dachten die 25 woensdag gearresteerde Reichsbürgers ook.

Het blijven slechts horzels die je met een eenvoudige handbeweging van je revers veegt

Mijn probleem met dit begin van een couppoging: ik slaag er maar niet in te voorkomen dat ik er af en toe, net als toen die potsierlijke luitenant-kolonel Antonio Tejero het in 1978 en 1981 in Spanje probeerde, danig over in de lach schiet. Ieder mens dat daadwerkelijk dergelijke neo-nazistische plannen wil uitvoeren is er uiteraard eentje te veel, zeker wanneer hij zowel over wapens als over gerechtelijke en politieke contacten beschikt (AfD in dit geval, zeg maar het Duitse FvD). Maar hoe hadden ze zo’n putsch in vredesnaam naar wens willen voltooien? Anno nu hadden 999 van de 1.000 Duitsers dat niet gepikt.

De Reichsbürger Bewegung is een zooitje ongeregeld met een schrikbarend hoog wappiegehalte, dat bijvoorbeeld weigert de Duitse staat te erkennen totdat de grenzen van het land weer moeten komen te liggen waar ze tussen 1871 en 1918 lagen, toen Duitsland een keizerrijk en dus een monarchie was. Net als die idiote Trump-fans die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden onderwerpen ze zich aan een samenzweringscultus van buitenissige proporties. Ze hebben zichzelf daarmee voor eeuwig tot een bestaan in de marge veroordeeld, al kunnen ze wel degelijk zo lastig zijn dat ze er dodelijke slachtoffers mee maken, zoals ook in Washington bleek. Toch blijven het goedbeschouwd slechts horzels die je met een eenvoudige handbeweging van je revers veegt. Ze zijn gevaarlijk, maar niet staatsgevaarlijk.

Hoe operette wil je het hebben: de leider van de Reichsbürgers is een 71-jarige prins genaamd Heinrich XIII. Hij heeft zichzelf als de nieuwe keizer opgeworpen.

Hee, wat lees ik nu?

Ze hebben ook al hun eigen identiteitskaarten en postzegels.

Waar doet mij dat toch aan denken?

Gideonsbende is daarom best wel een goeie naam.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.