Viel er toch nog het een ander te lachen bij al die Afghaanse ellende. Dat is belangrijk, vergis je niet. Lachen heeft een pijnstillende werking, bestrijdt stress en bevordert het ademhalingsritme en de spijsverterering. Dat zeggen de Ab Osterhausen van de lachologie en dus is het zo.

Wat was er gebeurd?

Haben Sie eine Stunde?

Eerst had de VN-Veiligheidsraad de kersverse machthebbers opgeroepen om een “inclusieve en representatieve regering te vormen, met een gelijkwaardige deelname van vrouwen”. Goedbeschouwd vormde dat al voldoende aanleiding voor een onbedaarlijke aanval van de slappe lach. Het straalde immers dezelfde grenzeloze naïviteit uit als dat grote VN-billboard met de 'Sustainable Development Goals' in Afghanistan op de achtergrond van die opmerkelijke foto waarop doodsbange vrouwen en kinderen door zo’n Taliban-baard onder vuur werden gehouden. Maar ik was op dat moment zo ontdaan over het amateurisme waarmee verschillende westerse naties, waaronder uiteraard Nederland, de Talibanese machtsovername tegemoet waren getreden, dat ik nog niet in staat was iets goed te beschouwen. Dat geschiedde pas na het eerste antwoord. “Wij willen absoluut een inclusieve overheid”, zei Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen glashard.

“Verrek, de beulen zijn woke geworden!” schaterde ik tegen mijn al even verbaasde wederhelft. “Nog even en er trekt een Gay Parade door de straten van Kaboel terwijl een non-binaire Taliban-premier samen met zijn/haar dochtertje dat vroeger zijn/haar zoontje was dolenthousiast toekijkt!”

Zullen we toch nog twee keer lachen? Welja joh, het is hartstikke gezond!

Vervolgens, echter, gebeurde wat ieder normaal denkend mens verwachtte. Tijdens de eerste officiële eerste persco van de heren werd een voorwaarde gesteld: wat Afghaanse vrouwen willen dient wel in overeenstemming te zijn met de shariawetgeving zoals door de Taliban toegepast. Waarna het lachen mijn vrouw en mij subiet verging. Want toen wisten wij weer dat er maar één islam is voor dit soort primitieven: de meest achterlijke en barbaarse variant, waarbij meisjes geen scholing meer krijgen maar vaak als seksslaafjes dienen te fungeren, om maar eens iets te noemen.

Zullen we toch nog twee keer lachen?

Welja joh, het is hartstikke gezond!

1. Zowel het Journaal als Nieuwsuur voerde een Afghanistan-deskundige op. Ze waren allebei toevallig van dezelfde kunne als ons deze week zo blunderende ministerstrio en ze hielden er gezien de eerste beloften die vanuit het presidentiële paleis in Kaboel waren gedaan allebei ook serieus rekening mee dat er een Taliban 2.0 is opgestaan, vatbaar voor moderniteiten.

2. Onze huidige minister van Buitenlandse Zaken, beter bekend als het Kaagmens, stond op het moment dat haar trouwe Afghaanse medewerkers in Kaboel niet meer wisten waar zij het zoeken moesten omdat zij door alles en iedereen van haar departement ijskoud in de steek waren gelaten, doodleuk in de pannen te roeren voor Ploumploum en de Jessias, met wie zij op háár beurt een coup wil plegen.

Woeha…

O, u lacht níet.

Mm, ik eigenlijk ook niet.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.