Hé, geile gozer met je strakke kontje, heb je even? Ik móet het bij je kwijt: er bestaat in Nederland serieus, echt waar, geen woord van gelogen, er bestaat in Nederland werkelijk een gemeente die nog krankzinniger wordt bestuurd dan Amsterdam.

De naam: Utrecht.

Is het toeval dat GroenLinks ook daar veel te vertellen heeft?

Natuurlijk niet, gekkie!

Nee nee, dit beweer ik niet uit frustratie, of iets van die aard. Ik verloor destijds inderdaad die rechtszaak tegen Utrecht. Ik blijf het weliswaar in strijd met de wet vinden dat automobilisten die in een oude maar volgens de betrouwbaarste beschikbare cijfers helemaal niet extra vervuilende diesel rijden de toegang tot de binnenstad kan worden ontzegd. Die stakkers betalen namelijk net als iedereen wegenbelasting. Maar ik heb mij erbij neergelegd. Soms zit het mee in het leven, soms zit het tegen, no hard feelings, er zijn bovendien nóg ergere steden, je zult maar in Marioepol wonen.

Maar wat er nu weer in 030 gebeurde…

Vrijdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur bij de Stadhuisbrug om precies te zijn…

Geloof het of niet, lekkere vent van me: ze zijn daar toen, op die plek, vlakbij de Dom, twee hele uren achtereen dus, van gemeentewege en vanaf een aldaar geplaatst scherm met speakers waaruit telkens een heldere vrouwenstem schalde, in het kader van een campagne tegen vrouwonvriendelijk gedrag op straat voorbijwandelende mannen gaan naroepen „om ze te laten voelen hoe ongemakkelijk en soms zelfs bedreigend straatintimidatie is.”

Ik heb zelf ook weleens, uit balorigheid, iets idioots gepitcht

Dat zo’n idee gepitcht wordt, soit. Ik heb zelf ook weleens, uit balorigheid, iets idioots gepitcht, zoals een voorstel bij PWN om de Noord-Hollandse duinen volledig op te offeren aan de aanleg van golfbanen, de ene linkscourse na de andere, honderden stuks, waarmee je het duinonderhoud naar de baanexploitanten zou kunnen overhevelen. Zonder er verder aandacht aan te besteden lachten de verantwoordelijke autoriteiten dat onmiddellijk weg, en terecht.

Maar over deze ronduit belachelijke pitch vergaderde men gewoon, op het Utrechtse stadhuis. Over deze pitch sprak men wekenlang op verschillende gemeentelijke bestuursniveaus in volle ernst, totdat-ie op een gegeven moment zelfs officieel tot onderdeel van het gemeentelijk beleid werd gemaakt, met als gevolg dat iedere mannelijke inwoner van Utrecht vanaf vrijdagmiddag in de ogen van de gemeente van straatintimidatie wordt verdacht, want waarom zouden anders ALLE toevallig passerende mannen bij de Stadhuisbrug zijn nageroepen.

Laat ik dan óók maar weer eens een idee pitchen, en ditmaal niet uit balorigheid: twee uur lang in park Transwijk ALLE toevallig passerende mannelijke inwoners van de Utrechtse krachtwijk Kanaleneiland naroepen, eveneens vanaf een scherm met speakers, alleen niet met een heldere vrouwenstem maar met een heldere mannenstem.

De eerste zin van dit stukje volstaat.

Tip voor de driehoek: posteer de ME alvast verderop.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.