Zorgwekkend hoor: nu snap ik wéér iets niet. Als het mij nog een keer overkomt vraag ik tante dokter - ik heb geen oom dokter - subiet om een verwijsbrief voor de geriater.

Er is weer eens iets ontdekt dat discriminerend, stigmatiserend en/of beledigend is. Onder invloed van het wokisme denderen mededelingen dienaangaande vrijwel dagelijks als een tsunami over ons heen. Vele heilige huisjes zijn daarbij reeds door de golven van onterechte woede en misplaatste verontwaardiging meegesleurd. Aangezien alles went, zelfs hangen, laat ik mij er inmiddels meestal gelaten door overspoelen. Denk aan je bloeddruk, prent ik mezelf in. Bovendien mag ik dan wel geacht worden te beschrijven wat er in de samenleving speelt, ik wil mijn pen ook weer niet steeds in hetzelfde potje dopen.

Nu, echter, is Sneeuwwitje aan de beurt. Dat wil zeggen: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, waarvan Disney dit jaar een remake wil maken.

Nee, het gaat mij niet om het feit dat Sneeuwwitje in die remake een latino uiterlijk krijgt. Dat is weliswaar knieval numero 23.897.686, die de Gebroeders Grimm zich ongetwijfeld in hun graf doet omdraaien. En ja, het klopt dat ik mij daar een paar jaar geleden nog druk over zou hebben gemaakt. Maar nu denk ik: ach, laat ze toch, die stakkers. Die gedachte zou mij in principe zelfs kunnen overvallen over de annonce van het tegenwoordig wel héél correcte Disney dat de zeven dwergen, net als nota bene de M&M’s, eveneens een ander uiterlijk krijgen. „Om te voorkomen dat de stereotypen uit de originele animatiefilm worden versterkt, gaan we met deze zeven personages anders om en hebben we ook overleg gehad met mensen met dwerggroei”, verklaarden de erfgenamen van oom Walt.

Waarom werd Peter Dinklage voor die rol gecast? Omdat hij een dwerg is

Geloof me, al kiezen ze voor dwergen van 2.04 meter en 125 kilo: ik zou mij er niet langer over opwinden.

Wat ik dan niet snap, vraagt u?

Niet zo ongeduldig, mevrouw, dat volgt nu.

Het besluit van Disney om de zeven ‘mensen met dwerggroei’, zoals ze lilliputters nu heel braaf noemen, een ‘eigentijds uiterlijk’ te geven is ingegeven door een protest van acteur Peter Dinklage, een opgewonden standje dat zich tijdens een gesprek met de komiek Marc Maron ineens heel boos maakte over het feit dat de makers nog steeds ’dat verdomde ouderwetse verhaal over zeven dwergen die samen in een grot leven’ wilden vertellen.

Waaraan dankt Peter Dinklage grotendeels zijn bekendheid? Aan zijn rol als Tyrion Lannister in Game of Thrones. Dat is óók niet echt een verhaal dat de hedendaagse realiteit weergeeft, me dunkt. En waarom werd hij voor die rol gecast? Omdat hij een dwerg is. Sterker nog, de makers van de serie vonden hem de beste dwerg van alle dwergen die na een oproep belust op de rol voor de screentest waren komen opdagen.

Kijk, en dát snap ik dus niet.

Peter Dinklage leeft in weelde dankzij het feit dat hij een dwerg is. Hij exploiteert zijn dwergschap optimaal. En gelijk heeft-ie: zo maak je van de nood, als het al een nood is, een deugd. Maar nu vindt hij het plots verschrikkelijk dat dwergen nog steeds als dwergen worden behandeld.

Eeehh…

Hallo, tante dokter, heeft u nog een gaatje?

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.