Moet u luisteren. Ik wil best de komende weken nog naar de resterende F1-wedstrijden kijken. Toch leuk, zo’n halve Belg die als inwoner van Monaco in een Oostenrijkse auto met een Japanse motor rijdt en een Britse BLM-uitslover in een Duitse wagen zomaar van het behalen van diens achtste wereldtitel zou kunnen weerhouden.

Maar er moet wel iets veranderen. Zo snel mogelijk. Het zou het einde van een jarenlange traditie betekenen, maar ik kan het gewoon niet langer aanzien. Geen beschaafd mens kan het volgens mij nog aanzien. Zeker wanneer hij, zoals ik, lid van de Richie Benaud-fanclub is.

Wie, vraagt u?

Schaam u diep!

Richie Benaud (1930 - 2015) was een beroemde cricketcommentator, onder andere voor de BBC.

Oké, daarvóór was hij een beroemde Australische cricketer, maar dat doet er nu even niet toe.

Ik geef toe dat de F1-race in Sotsji, zondag, best de moeite van het bekijken waard was. “O God, laat het elke wedstrijd tegen het einde plotseling gaan regenen”, bad ik na afloop zelfs. Achterstanden van een halve minuut werden binnen één ronde goedgemaakt en bovendien had Max een keertje mazzel. Toch lukte het mij niet om blij te worden. Ik wist namelijk wat volgen zou: de huldiging op het erepodium.

Keer ik terug bij Richie Benaud, ooit commentator bij de King of Sports. Diep in de vorige eeuw volgde ik op de BBC een testmatch die hij versloeg. Geen idee meer welke landen het tegen elkaar opnamen, maar waar het mij om gaat is dat de captain van het winnende team niet alleen een of andere trofee kreeg overhandigd, maar ook een magnumfles champagne. En wat deed hij met die fles? Hij liet de kurk erop en zei dat-ie pas in de kleedkamer zou worden geopend zodat hij daar samen met zijn teamgenoten fatsoenlijk het glas op de overwinning zou kunnen heffen.

Cricketers drinken zo’n fles tenminste op. Ze weigeren ‘m ordinair te verspillen

Hier volgt het onvergetelijke commentaar van Richie Benaud: “Hear, hear. Cricketers drinken zo’n fles tenminste op. Ze weigeren ‘m ordinair te verspillen, zoals bij andere sporten te doen gebruikelijk.”

Wat. Een. Held.

Drank kan gekke dingen met mensen doen. Helemaal waar. Na die F1-race in Sotsji zag ik zondagmiddag hoe dronken Belgische eencelligen in de finale van het WK wielrennen bier naar de definitief ontsnapte Fransman Julian Alaphilippe gooiden. Maar ja, dat was bier. Na het meewarig hoofdschudden om het Vlaamse wangedrag besefte ik dat je niet alleen de King of Sports hebt, maar ook de King of Drinks.

Het deed wéér pijn aan mijn ogen, toen de heren Hamilton, Verstappen en Sainz daar op dat erepodium zoals altijd die peperdure flessen op elkaar leeg spoten. Al bewees Max dat hij in principe uit het goeie hout gesneden is: hij nam er tenminste nog een paar slokken uit.

Verbied het, FIA!

Maak direct een einde aan dit beschamende ritueel!

Beboet deze idiotie met gridstraffen voor het hele lopende seizoen!

Proost!

-

UPDATE. Na publicatie wezen diverse lezers mij erop dat er met ingang van dit seizoen geen champagne meer voor dit ritueel wordt gebruikt, maar een soort prosecco. Het blijft verspilling en kliederwerk, maar dit verdient wel vermelding.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.