En ik maar denken dat de kosmos aan de noordkant van de Velsertunnel dezelfde is als die aan de zuidkant. Mooi niet, dus. Het klopt weliswaar dat ik mij na het verlaten van de tunnel nog steeds richting Beverwijk en Alkmaar begeef. Toch rijd ik een ander universum binnen.

Uiteraard staan de meest recente lotgevallen van het Kaagmens daarbij centraal.

Het is donderdagavond 16 september, 22.00 uur. Ik heb gedineerd in Bennebroek, alwaar het mij na de inleidende sushi gegund werd te vernemen dat de minister van BuZa, met bijbehorende snik, is opgestapt (ik zou liegen als ik zeg dat de Thai beef salad mij daarna minder goed smaakte).

Zo stellig liet Hare IJzigheid begin april in haar onstilbare honger naar het premierschap, nadat zij Mark Rutte als kers op de Omtzigt-taart met een aangenomen motie van afkeuring opzadelde, weten wat zij in zijn geval zou hebben gedaan, dat haar geen andere keuze restte toen zij zelf plots zo’n motie om haar oren kreeg.

„Ik zou zelf niet doorgaan, maar ik ben een ander mens”, zei zij destijds.

Wie een kuil graaft enzovoorts.

Tijdens de maaltijd, daarstraks, spraken we er nog uitgebreid over. We kwamen tot de conclusie dat dit met oog op de komende onderhandelingen wellicht de slimste stap was. Mede daardoor ben ik op het moment dat ik een kwartier na het afscheid van mijn vrienden de Velsertunnel inrijd toch wel benieuwd wat het NOS Journaal van 22.00 uur op Radio 1 te melden heeft.

Ik betreed inderdaad een ander universum.

Op z’n Pyongyangs geopend met het bericht dat Sigrid Kaag alom respect oogstte

In het mijne, dat van vóór de tunnel, faalde het Kaagmens enorm. Verregaande laksheid, grove inschattingsfouten en daaruit voortvloeiende leugens typeerden haar beleid in de Afghaanse evacuatiecrisis, waarbij zij in al haar misplaatste arrogantie ook nog probeerde zoveel mogelijk schuld in de schoentjes van haar Defensie-collega Ank Bijleveld te schuiven (die als gevolg daarvan iets meer tijd nodig had om eveneens ajuparaplu te zeggen). Vermoedelijk kostte het beleid zelfs mensenlevens.

En wat geschiedt in het universum van ná de tunnel? Daar wordt het NOS Journaal op z’n Pyongyangs geopend (!) met het bericht dat Sigrid Kaag alom respect oogstte met haar besluit om af te treden. Respect! Serieus! Voor zo’n incompetente faalhaas!

Zowel Ploumploum, die nota bene zelf de motie van afkeuring indiende, als de Jessias (maar zij niet alleen) stopte, als ik de nieuwslezer goed interpreteer, zoveel veren in madams achterste dat ik even vrees dat het Kaagmens nooit meer zal kunnen zitten. Het is ook misbruik van die veren: ze zouden in plaats daarvan aan de pek moeten worden toegevoegd waarmee zij Den Haag dient te worden uitgejaagd.

In mijn universum viel het Kaagmens voor altijd van haar voetstuk.

In het NOS-universum wordt zij alweer op de sokkel gehesen.

Gebeurde dat laatste vrijdagmiddag ook met mijn Ankje?

Eeehh... nee.

Nood breekt zelfs journalistieke wetten.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.