Ja, goed idee zeg, laten we het eens over het klimaat hebben. Want daarover rept natuurlijk helemaal niemand tegenwoordig. Hoor jij weleens iemand het klimaat als thema aanroeren? En jij? Nou dan. Het klimaat is een taboe, wat ik je brom. Niemand wil zijn vingers eraan branden.

Zal ik de ironieknop nu dan maar weer uitzetten? Voor je het weet lijmt zo’n stinkrebel zijn handen uit woede over mijn gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef ook aan mijn schrijftafel vast en gebruikt-ie daarbij geen ordinaire Velpon, zoals die deerniswekkende aandachtsjunk bij Beau Jinek, maar Cosmofix Industrielijm. Dat kan ik er echt niet bij hebben, al zou ik wel heel anders reageren dan die superieure Beau. Volgens de fabrikant van dat spul kan er zelfs gietijzer mee worden gehecht, maar ik verzeker de eventuele actievoerder bij dezen ervan dat ik ook in dat geval een hardhandige beëindiging zal nastreven.

Ik zag een filmpje voorbijkomen waarin een Franse ME’er een klimaatactivist die zichzelf met zijn handen aan het asfalt heeft vastgelijmd meedogenloos losrukt. Uit de kick die het aanstellerige gegil van zijn slachtoffer mij bezorgde kan niets anders worden geconcludeerd dan dat er weer een fetisj aan mijn voorkeuren is toegevoegd. Zoiets zou het derhalve worden. Geen idee trouwens hoe die ME’er heette, maar ware zijn naam Jean-René d’Armagnac, dan riep ik terstond de Prix Jean-René d’Armagnac voor betoonde helfdhaftigheid in het leven.

Goed, uit die knop nu!

Moeten we soms gelijk Kartuizers 24 uur per dag de klimaatgod aanbidden?

Ik schreef de woorden, zoals in de aanhef vervat, nadat Boswachter Tim zich bij het onrustbarend lange rijtje twitteraars had gevoegd dat wel begrip had voor de vastlijmactie van Jelle de Graaf, uit wiens cv overigens blijkt dat wij hier met een partijhopper van jewelste te maken hebben (van Piratenpartij naar Bij1 naar PvdD: Snelle Jelle deinsde er niet voor terug, net als voor het gebruik van het scheldwoord ‘kanker’ toen Beau’s medewerkers hem vaardig uit de studio tilden). We moeten het veel vaker over het klimaat hebben, zo liet de boswachter blijken, waarmee hij bijvoorbeeld een instemmende retweet verdiende van iemand van wie ik weet dat zij een paar keer per jaar haar tweede - of derde - huis in het Caraïbisch gebied vliegt, doch dit terzijde.

En ik dacht: nóg vaker, Tim?

Mijn hemel, pik, het gaat anno nu bijna altíjd over het klimaat. Holle Bolle Frenske is bezig om er namens de EU 1000 miljard in te investeren en de halve Nederlandse begroting staat in het teken ervan. Ik noem maar iets. Er wordt de godganse dag over het klimaat gesproken en dan vind jíj dat het door en door verwende havermelk- en quinoavolk dat sinds kort musea, autofabrieken, snelwegen en talkshows met hun geklier, gekladder en gelijm op stelten zet omdat we anders allemaal hartstikke doodgaan - en die bij hun beschuldigingen telkens weer voorbijgaan aan de ware oorzaak van de opwarming van de aarde: de bevolkingsgroei - steun verdient?

Moeten we soms gelijk Kartuizers 24 uur per dag de klimaatgod aanbidden? En moet het klimaat voortaan ook in Studio Sport centraal staan? In GTST? In Hotter Than My Daughter?

Tijd voor een lijmpoging, me dunkt.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.