Het kabinet doet het niet, integendeel zelfs. Dan doe ik het maar: het volk geruststellen. Halve liter bier binnenkort zeven euro, waarschuwde de T. Er ontstond veel ophef over en daarom voel ik mij geroepen erop te wijzen dat alcoholische dranken in de Scandinavische horeca helemáál niet te betalen zijn.

Al heel lang, zelfs.

En gaat het daar zo verschrikkelijk slecht?

Nou dan!

Graag gedaan, Mark. Doe mij bij wijze van tegenprestatie maar een ministerspostje in Rutte V. Natuur & Stikstof, als het even kan. Hef ik het departement op nog vóórdat de eerste Farmers Defense Force-tractoren mijn erf opdenderen. Ten eerste scheelt ons dat een miljardje of 25. Ten tweede verlost het de maatschappij van een toch al niet bestaand probleem. Ten derde verstrekt het mij eindelijk de mogelijkheid om in het kader van een speciaal bewindsliedenoverleg met Gunay Uslu aan de zwier te gaan, waarmee meteen het gerucht kan worden ontzenuwd dat ik nooit en te nimmer in de directe nabijheid van D66’ers wens te vertoeven. Dat is weliswaar heel erg vaak het geval, maar niet altijd. Win-win noem je zoiets en Gunay zal met haar Corendon-achtergrond en dus ook haar kennis van de gang van zaken in all-in resorts de eerste zijn om te beamen dat de Nederlander geneigd is alles goed te vinden - attentie, nu volgt een bruggetje - zolang het zijn alcoholconsumptie maar niet beperkt.

De energieprijzen? Soit. De brandstofprijzen? Het zij zo. Maar een halve liter bier voor zeven euro? Schande!

Zo, dames en heren, rolt de polderlander.

Ik verzoek u om die reden nog niet af te haken.

Halve liter bier in Zweden: acht à negen euro. Glas wijn: tien à elf euro

Vorig jaar verbleef ik een kleine week in het pittoreske Saltsjöbaden, nabij Stockholm. Een vriend en vriendin van mij traden daar in het huwelijk, ik mocht het feest bijwonen en ik vond het er zo mooi, tussen al die eilanden, dat ik na mijn terugkeer om nog zo lang mogelijk in de sfeer te blijven alle seizoenen van Sandhamn Murders bingde, de serie daar niet ver vandaan werd opgenomen (lekker ding wel, die Alexandra Rapaport).

Halve liter bier aldaar: acht à negen euro.

Glas wijn: tien à elf euro.

En niemand die erover zeurde.

Ooit verbleef ik ook enige tijd in Riga. Op vrijdagavond werd mijn hotel bestormd door een peloton Scandinaviërs die voor een weekendje per ferry waren komen overvaren. Hadden zij kamers geboekt? Misschien wel. Maar hun bed zagen ze niet. Ze hadden zichzelf maar één opdracht gegeven: 48 uur achtereen wodka zuipen omdat die in de Letse hoofdstad vijf keer zo goedkoop was dan thuis. Daar stopten ze pas mee als ze in coma geraakten. Op een gegeven moment wilde ik zelf wél naar bed. Het kostte mij moeite om mijn kamer te bereiken omdat ik over tientallen Scandinaviërs heen moest stappen die ladderzat op de vloer lagen.

Hoge alcoholprijzen hebben ook zo hun nadelen, wil ik ermee zeggen.

Maar voor de rest: no worries, people.

Het kan allemaal nog veel erger.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.