Qua onrechtbestrijding is er nog veel werk aan de winkel in onze geliefde hoofdstad. Ik wandelde zojuist langs de Stopera – Bavink aangelijnd, naar de nieuwste inzichten een welhaast ongeëvenaard staaltje dierenmishandeling dat mij vurig deed hopen dat de lokale PvdD-hotshot Johnas van Lammeren even de andere kant opkeek. En wat denk je? Géén lange rijen voor de ingang!

En dat terwijl het boek Amsterdam en het slavernijverleden er gratis kan worden opgehaald.

„Wie wij als stad zijn, wordt mede bepaald door ons gezamenlijke verleden, het prachtige én het verschrikkelijke”, zei Rutger Groot Wassink (wethouder Diversiteit) tegen AT5. „Het is dan ook geweldig dat dit boek voor alle Amsterdammers beschikbaar is.”

O jee, wat gaat die Hoogland nu weer roepen? Nou, dit: wie wij als stad zijn, wordt niet alleen door ons gezamenlijke verleden bepaald, maar ook – en vooral – door ons gezamenlijke heden. Onze Rutger zou daarom tevens het boek Amsterdam en zijn antisemitisme door de eeuwen heen gratis ter beschikking moeten stellen.

Al doemt er dan wel een klein probleempje op. Dat boek is namelijk nooit gepubliceerd. Blijkbaar is het aantrekkelijker om een dikke pil te schrijven over een onrecht dat 158 jaar geleden officieel werd afgeschaft maar waarover bepaalde bevolkingsgroepen vaak zwaar gesubsidieerd en desondanks op herstelbetalingen belust blijven doorzeiken, dan over een eveneens al honderden jaren oude, maar wél tot op heden dooretterende wantoestand.

Een groot prikbord in de hal van de Stopera, gratis en voor niks voor iedereen te bestuderen

Ideetje, daarom: een groot prikbord in de hal van de Stopera, gratis en voor niks voor iedereen te bestuderen, met een selectie van hedendaagse krantenknipsels over dat onderwerp.

Wat bijvoorbeeld te denken van het leggen van een link tussen het Amsterdamse enthousiasme waarmee 60.000 hoofdstedelijke Joden vanaf 1942 naar de Hollandsche Schouwburg werden gedreven – om nooit meer terug te keren – en het bestuurlijke bagatelliseren van de antisemitische uitingen van nu, variërend van vernielingen van Joodse restaurants tot het pleiten voor het wegvagen van de staat Israël op de eveneens zwaar gesubsidieerde Vrije Academie?

Verder zijn er vast ook nog wel knipsels te vinden van artikelen over al dan niet door moskeebezoek geïnspireerde mishandelingen van Joden, of waarin wordt verteld dat de Holocaust bij de geschiedenislessen op veel Amsterdamse scholen uit veiligheidsoverwegingen wordt overgeslagen.

Amsterdam zoekt een voorzitter en drie leden voor de Adviesraad Naamgeving Openbare Ruimte, las ik net.

Zal ik solliciteren?

In de functieomschrijving staat dat bij het bepalen van de namen rekening dient te worden gehouden met de historische juistheid. Om die reden zou ik het prachtige én het verschrikkelijke combineren door alle namen die tot in de verre toekomst voor de nieuwe straten, pleinen en plantsoenen van Amsterdam moeten worden bedacht van het binnenkort te openen Holocaust Namenmonument te plukken.

Wat zeg je?

Nee, echt?

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.