Joehoe, Dikke Van Dale! Tijd voor enkele nieuwe werkwoorden. Ik denk vooral aan drimmelen en aan kagen.

Een woord wordt in het woordenboek opgenomen als de redactie het ‘gedurende langere tijd regelmatig aantreft in kranten, tijdschriften, boeken en op internet’, lees ik op de Van Dale-site. Met verwijzing naar de grenzeloze aanbidding die het Kaagmens en haar partij in de zelfbenoemde journalistieke bovenlaag van Nederland ten deel vallen besef ik daarom dat het een zinloze exercitie is. Liever nog legen ze tot en met de allerlaatste druppel de gifbeker dan dat ze die engerd van de T napraten. Maar wat kan mij het bommen.

Ik drimmel, jij drimmelt, hij/zij/het drimmelt, wij/jullie/zij drimmelen. Het is geen lelijk woord, al zeg ik het zelf. De officiële betekenis moet Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon maar formuleren. Hoe dan ook weet u vast wat ik ermee bedoel.

Wat zegt u?

Je zou het daarom ook pechtolden kunnen noemen?

Dat is bepaald geen gekaag van u!

Wie ís dat mens? Laat ik eerst maar eens De Naakte Aap van Desmond Morris herlezen

Ik kaag, jij kaagt, hij/zij/het kaagt, wij/jullie/zij kagen. Er zijn ontelbare situaties denkbaar waarbij dit werkwoord van stal kan worden gehaald. Ik vertel u graag waaraan ik nu zelf denk: de ontmoeting, in de Amsterdamse grachtengordel, met een aldaar woonachtige, schrikbarend keurige mevrouw die in verkiezingstijden reeds jarenlang een D66-poster aan haar raam hangt en mij onlangs kapittelde toen ik niet onmiddellijk een poepzakje tevoorschijn toverde nadat Bobbie daar haar behoefte had gedaan. „U weet wat u te doen staat, meneer!” riep zij streng. Dat wist ik heel goed, ik kon alleen het benodigde zakje niet zo snel vinden (uiteindelijk zat het in mijn jaszak). En wie zag ik vervolgens ‘s avonds laat, bij de volgende uitlaatronde, de drol van haar eigen hond glashard niet opruimen?

Juist.

Dat is kagen, wat mij betreft: anderen met zoveel mogelijk dédain de maat nemen, maar zelf overal schijt aan hebben. Je zou er dus ook het werkwoord deezesenzestigen voor kunnen introduceren, ten eerste omdat de manier waarop de D66-spinners het Kaagmens nu buiten de MeToo-orkaan trachten te houden die hele partij typeert, ten tweede omdat men ook in die zogenaamd o zo fatsoenlijke sociaalliberale hoek maar niet uitverontwaardigd raakte over die ordinaire John de Mol toen een soortgelijke MeToo-affaire bij The Voice speelde.

Toch houd ik het op kagen, met name omdat haar valsheid in dit geval alles overheerst: natúúrlijk was zij al op de hoogte van wat Frans van Drimmelen had uitgehaald. Haar wachtswellust verhinderde echter openbaarmaking. Over Nieuw Leiderschap gesproken: zelfs het lot van het voornaamste slachtoffer van het gedrimmel maakte zij, op de verkiezingsdag (!), eraan ondergeschikt. Ik herinner mij bovendien het campagnefilmpje waarin zij het heel gedreven opnam voor vrouwen die het slachtoffer zijn van onderdrukking en seksueel geweld.

Wie ís dat mens?

Laat ik eerst maar eens De Naakte Aap van Desmond Morris herlezen.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.