Een selectiezuil met een geïntegreerd dobbelsteeneffect die aangeeft of iemand wel of niet moet worden gefouilleerd. Dit is geen zin is die de concurrentie met Noem mij Ismael van Moby Dick als de beste openingszin ooit kan aangaan. Ik móest ‘m meteen overtikken om mijn verbijstering snel van mij af te schrijven. Al zou hij u wél zomaar ongewoon vroeg kunnen doen afhaken.

Ik besef ineens dat ik grote risico’s neem: in dit stukje staat ook nog eens een onthutsend Amsterdams fenomeen centraal.

Eerst maar even flink slijmen dus.

Goedemorgen, lieve lezers in Schin op Geul, Wulpenbek, Overdinkel en Wedderveer! Alles goed? Wat zijn jullie toch goeie, fijne mensen! En wat zijn jullie dorpen mooi! Ik heb een nederig verzoek: sta mij nog één keer toe om een handhavingsmaatregel die uit de koker van de burgermoeder van onze geliefde hoofdstad komt te becommentariëren. Soms kan ik domweg niet over haar zwijgen.

Please?

Dank, duizendmaal dank!

Eén met stip op mijn ranglijst stond reeds drie jaar achtereen haar werkelijk unieke aanpak nadat de 68-jarige Rinia Chitanie nabij een stuk groen in Buitenveldert door een statushouder was verkracht en vermoord: „Wij willen samen met de politie het park opnieuw laten schouwen om te kijken of daar bosjes weggekapt moeten worden.”

Struikgewas snoeien om verkrachting en moord door een ongedocumenteerde die allang op het vliegtuig terug naar huis had moeten worden gezet tegen te gaan: verzin het maar eens.

En Femke Halsema, zij verzon het.

Je bent criminologe of je bent het niet.

Ik hoef niet eens voorbeelden te verzinnen om dit te ridiculiseren. U kunt dat zelf ook

Maar nu is dit decreet van de burgemeester van 020 toch echt van de eerste plaats verdreven. De Amsterdamse driehoek vindt dat het qua wapenincidenten in de stad uit de hand loopt - joh! - en start daarom een nieuwe proef van preventief fouilleren in de uitgaanscentra, waarbij van oktober 2022 tot januari 2023 in totaal 25 keer zal worden gecontroleerd. Het is een bizar plan.

Wetende dat een dergelijk voorstel de linkse meerderheid in de raad schuimbekkend zou doen steigeren - etnische profilering, discriminatie, racisme, stigmatisering! - verbond men er namelijk een idiote voorwaarde aan: op de meeste plekken mag slechts iedere vijfde passerende burger worden gefouilleerd (en mogen de voorafgaande vier dus gewoon doorlopen) en op één plek dient er iets nieuws te worden geprobeerd: daar wordt een zuil met een ‘geïntegreerd dobbelsteeneffect’ geplaatst waardoor de gefouilleerden volstrekt willekeurig worden gekozen.

Ik hóef niet eens voorbeelden te verzinnen om dit te ridiculiseren. U kunt dat zelf ook. Daarom beperk ik mij ditmaal tot het citeren van een tweet van onze misdaadverslaggever Mick van Wely: „Wat een waanzin! Maak een profiel van de messtekers/dragers op basis van feiten en fouilleer gericht. Dat geeft resultaat. Effect is belangrijker dan de vermeende gevoeligheid. Het gaat nota bene om (jonge) mensenlevens!”

Nog één vraagje, lieve lezers in Schin op Geul, Wulpenbek, Overdinkel en Wedderveer.

Is wonen bij jullie duur?

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.