Je gelooft het niet: alwéér een miskleun van Brusselse makelij. De officiële benoeming van de meedogenloze schoft Ebrahim Raisi tot president van Iran moest en zou door een speciale EU-afgevaardigde worden bijgewoond.

Klopt, de Nederlandse ambassadeur ter plekke was er ook: andermaal geen diplomatiek hoogstandje van het Kaagmens. Maar dit is nog een tikkie ernstiger omdat meneer Enrique Mora er namens de EU speciaal voor kwam overvliegen.

Het meest frustrerende is misschien wel dat ze er bij de EU zelf nog steeds van overtuigd zijn dat ze de Europese volkeren verbroederen. Hoe losgezongen van de werkelijkheid ben je dan? Inderdaad roep ik hier regelmatig dat het gat tussen de politiek en de burger mij niet groot genoeg kan zijn. Maar dit heb ik dan niet voor ogen.

U kunt ook niet alles hebben, dus ik sla het krankzinnige Europese klimaatbeleid van Frans Timmermans maar eens over. Wel geef ik nog één ander voorbeeld van het opzienbarende falen van de Unie. Officieel garandeert zij haar burgers ‘een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht zonder binnengrenzen’. Wat is tot nu toe van deze eerste doelstelling terechtgekomen? Het is een lachertje omdat, net als in de andere doelstellingen, met geen woord over de buitengrenzen wordt gerept.

De Unie bewaakt die buitengrenzen niet eens. Het resultaat is een massale instroom van gelukzoekers die óók profiteren van het opheffen der binnengrenzen. Begrijp me niet verkeerd: als ik zo’n gelukzoeker was, zou ik hetzelfde doen. Maar de Europese volkeren bij wie deze eenheidsworst zo hoogdravend door de strot wordt geduwd, krijgen er juist steeds minder ’ruimte van vrijheid, veiligheid en recht’ voor terug. Hier en daar, in Nederland bijvoorbeeld, moeten ze bij de huisvesting soms zelfs een stap opzij doen.

Wie vertegenwoordig je dan eigenlijk?

Gelukkig laat Denemarken de andere lidstaten zien hoe het wel moet.

De EU heeft zichzelf totaal, volledig en compleet voor joker gezet.

Wat was het oorspronkelijke onderwerp ook alweer? O ja, de aanwezigheid van een EU-bobo, naast de hotemetoten van oergezellige clubjes als Hamas en Hezbollah, bij de inauguratie van een aartsconservatieve, antisemitische islamist als president van een zeer vijandige staat. Raisi heeft minstens 5000 burgerdoden op zijn geweten, veegt Israël als het even kan van de wereldkaart en hangt homo’s het liefst in het openbaar op.

Hoe haal je, als EU, zoiets in je hoofd als je onlangs nota bene een lidstaat, namelijk Hongarije, bewust het mikpunt hebt gemaakt van een door schrikbarend veel media weldadig begeleide haatcampagne aangaande uitgerekend het LHTBenzovoorts-beleid in dat land? Het handelen van die soms wel heel erg corrupte meneer Orban stuit mij óók tegen de borst. Maar in Boedapest bleek een Gay Parade met 30.000 deelnemers onlangs geen enkel probleem.

Serieuze vraag aan de nichten onder ons: waar woon je liever, in Teheran of Boedapest?

Antwoord bekend.

De EU heeft zichzelf totaal, volledig en compleet voor joker gezet.

Voor de zoveelste maal.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.