Misschien een ideetje voor Hugo de Jonge: de vaccinatiebereidheid onder jongeren optimaliseren met een all inclusive-weekje Salou, Lloret de Mar of Albufeira op kosten van de staat. Volgens de verbijsterde Rekenkamer kan de minister van VWS, die het afgelopen jaar blijkbaar met nog veel méér Sywert-achtigen werd geconfronteerd, toch al dik vijf miljard aan corona-uitgaven niet verantwoorden.

Daarom kan dit er ook nog wel bij. En laten we wel wezen: vijf miljard, zes miljard, tien miljard voor mijn part, wat is tegenwoordig nog het verschil. Als ik de deskundigen mag geloven worden de economische vooruitzichten er toch met de dag beter op. Wat er ook gebeurt. Soms denk ik zelfs, in navolging van Randy Newman in dat prachtlied: “Let’s drop the big one now.” Dat zou pas echt een wereldramp betekenen en dan zitten we in economisch opzicht waarschijnlijk dus helemáál geramd.

Moest wel lachen, toen deze krant mij informeerde over de huidige stormloop op het Janssen-vaccin, die het telefoonnummer dat speciaal voor het maken van afspraken is gecreëerd zo’n beetje deed crashen (222.000 mensen ondernamen tot en met woensdag 5,3 miljoen belpogingen).

Volgens de Baudetiers en Van Haganezen - inmiddels ook synoniemen voor antivaxxers - had de aarzeling bij veel jongeren om zich tegen Covid-19 te laten inenten alles van doen met het feit dat zij hun verstand gebruikten. Zoals wel vaker wanneer in die kringen iets over dit onderwerp te berde wordt gebracht komt ook deze bewering echter voor een degelijke factcheck in aanmerking. Nu de jongeren beseffen dat ze volledig gevaccineerd dienen te zijn wanneer ze de jaarlijkse comazuipvakantie in Spanje of Portugal die hun in 2020 zo ruw was ontnomen weer willen oppakken, laten ze plots hun bezwaren varen.

Ineens durven al die jongeren het risico kennelijk wél massaal aan

Híer dat Janssen-vaccin!

We willen op verkansie!

Pariaprik noemde de Telegraaf het Janssen-vaccin, waarbij inderdaad één prik volstaat, donderdag treffend. Uit onderzoek was gebleken dat het vrouwelijke deel van de dertigers onder ons 2,5 keer zoveel risico op trombose liep wanneer zij het toegediend kregen: 1 op de 80.000 om precies te zijn, voor mij nog steeds verwaarloosbaar, ook omdat trombose in de meeste gevallen niet het einde betekent, maar wie ben ik. Bij nader inzien ontried de wel heel behoedzame Gezondheidsraad daarom het gebruik ervan, al werd het nadrukkelijk niet verboden. Hugo de Jonge mocht het aan vrijwilligers blijven geven en daarvan is dit nu onder andere het resultaat.

Ineens durven al die jongeren het risico kennelijk wél massaal aan.

Of heeft het misschien met iets anders te maken, bijvoorbeeld met het feit dat er binnen die leeftijdscategorie tot nu toe alleen maar zo weinig vaccinatiebereidheid was omdat ze er zelf meestal toch niet doodziek van werden en het lot van de ouderen die zij desondanks konden besmetten hun gestolen kon worden?

Weet je wat, Hugo?

Maak er een enkele reis van.

Dan noem ik de pariaprik voortaan de grote-dikke-ik-prik.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.