Ab Osterhaus zegt het, Bert Niesters zegt het, Marc Van Ranst zegt het. Waarbij moet worden aangetekend dat ik, dankzij de met humor doorspekte onverschrokkenheid waarmee hij op uitingen van wappielonische zwakzinnigheid reageert, sowieso geneigd ben veel waarde te hechten aan uitspraken van de laatste.

Wat ze zeggen, die drie virologen?

Test de Chinees!

Ik zeg het ze na.

Zelf test ik de Chinees wekelijks, bij de afhaal om de hoek. Vooral diens shui zhu rupian wordt regelmatig aan een check onderworpen, maar alle gekheid op een chopstick: het drietal bedoelt uiteraard dat iedere Chinese reiziger die Nederland vanaf nu betreedt – jaarlijks komen er er hier 39.000 naar binnen – zou moeten worden getest op Covid-19, en bij een positieve uitslag in quarantaine dient te worden geplaatst.

In China heeft de onnavolgbaar opererende grote roerganger Xi het zero-Covid-beleid plots losgelaten. Het tijdens al die onverbiddelijke lockdowns in slaap gesuste immuunsysteem van de miljarden – slecht gevaccineerde – Chinezen werd daarmee veel te rigoureus blootgesteld aan de gezondheidsrisico’s die het intermenselijk verkeer met zich meebrengt. Gevolg: een ongekende uitbraak. Dan ben je niet goed bij je hoofd als je na alle ervaringen van de afgelopen jaren de adviezen van voornoemde drie virologen niet opvolgt.

Score op het vliegveld van Milaan, eerder deze week: bijna de helft van de gearriveerde Chinezen corona, en onmiddellijk stelden ze in Italië, net als eerder al in de VS en nu ook Spanje, de coronatest verplicht.

Hier ook, svp!

Nu!

Waar de machthebbers, knipogend naar Brussel, met hun kansloze klimaatbeleid pronken

Ach, weet u, ich bin ein kleinburger. Een uitbundig door hovaardigheid gedreven Volkskrant-scribent mag het gepeupel graag met die term nog verder nach unten kicken. Ik maak er met liefde een geuzennaam van, vooral nu steeds duidelijker wordt dat met name de kleinburger de dupe wordt van het schandalige en door zijn krant van harte ondersteunde energiebeleid van het kabinet-Kaag I, genoemd naar de politica die momenteel als het testbeeld van de NPO fungeert.

Deze week mocht ik vernemen dat een alleenstaande bejaarde vrouw, die al een halve eeuw in hetzelfde huurappartement van 40 m2 woont, vanaf nu bijna 600 euro per maand aan Vattenfall moet gaan betalen. Bijna trillend van ergernis wijs ik er daarbij op dat de verhuurder zijn deel van de isolatieverplichtingen heeft verzaakt. Over zoveel sociaal onrecht maak ik mij kleinburgerlijk druk. Welkom in het Nederland van 2023, waar de machthebbers knipogend naar Brussel pronken met hun kansloze klimaatbeleid en de kleinburger intussen in de stront laten zakken.

Dit zegt deze kleinburger tenslotte ook: luister naar Osterhaus, Niesters en Van Ranst, RIVM. Maak niet weer dezelfde fout en kom als de wiedeweerga in actie. Het gaat om omicron, ik weet ’t, de alarmbellen luiden voorlopig nog iets minder schel, maar dit spreekwoord zou bij jullie in Bilthoven in de gevel gegrift moeten staan: voorkomen is beter dan genezen.

Test de Chinees!

De beste wensen.