Mist u Blake Windred ook zo? En Scott Vincent? En Itthipat Buranatanyarat, niet te vergeten?

Oei, uitkijken nu. De schrijver die verzekerd wil blijven van de aandacht van zijn lezer doet er verstandig aan daartoe uitnodigende eerste alinea’s op papier te zetten. Harold Robbins deinsde om die reden niet terug voor beginzinnen als “Schat, sla de lakens maar open, ik kom eraan”, waarna hij een huwelijksfeest beschreef waarop de bruid oerdriftig met haar kersverse schoonvader in de weer ging. Maar probeer dat maar eens in een fatsoenlijk golfblad.

Dat ik géén uitnodigende eerste alinea componeerde staat evenwel vast. Ik vulde ‘m simpel met een aantal namen die bij 99 van de 100 golfliefhebbers geen belletje doen rinkelen, maar die toch van belang zijn omdat ik het over LIV wil hebben, de patjepeeërige alternatieve golftour die Greg Norman met een budget van honderden miljoenen Saoedi-Arabische oliedollars op poten heeft gezet.

Deze spelers hebben een contract bij LIV.

Zou u voor die gasten naar een baan snellen?

Ik ook niet.

Klopt, de DT World Tour en de PGA Tour hebben ook veel anonieme spelers, ofschoon er een groot verschil is: zij hebben al een zware route afgelegd voordat zij erin slaagden om zich bij die gezelschappen aan te sluiten. En natuurlijk zijn er ook gerenommeerde LIV-golfers.

Eén ding weer duidelijk: de golfsport is groter dan de spelers zelf, niemand uitgezonderd

Toch is er wat mij betreft een gelijkenis met de golfers die ik in de eerste alinea noemde: ook de namen van Dustin Johnson, Brooks Koepka, Cameron Smith, Louis Oosthuizen, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau, Lee Westwood en Ian Poulter verloren de afgelopen maanden aan importantie, en niet alleen omdat ze hun vooraanstaande plaatsen op de officiële wereldranglijst kwijtraakten.

Ze zijn zeker niet dood, deze oude soldaten. They only faded away. Voornaamste reden wellicht: de LIV-toernooien krijgen niet de publicitaire aandacht die de traditionele toernooien krijgen. Volgens mij ligt het echter ook aan het format. Er is weliswaar een individueel klassement: 54 holes zonder cut, iedere speler bij voorbaat van een astronomisch inkomen verzekerd, met andere woorden: dag spanning. Maar ze hebben ook teams gecreëerd, waarmee ze een beetje proberen te rydercuppen. En je kunt niet altijd rydercuppen. Rydercuppen kun je alleen tijdens de Ryder Cup.

Omdat ik Max Verstappen wilde volgen nam ik voor één maand een abonnement op Viaplay. Alleen dáárdoor kwam ik erachter dat die streamer de uitzendrechten van LIV heeft verworven. Ik ging kijken, kon maar niet geïnteresseerd raken en haakte na vijf minuten alweer af. Ik vond het shabby, vooral. En chaotisch.

Tekenend? Ach, het is nog te vroeg om vast te stellen dat LIV een flop is. Norman en de zijnen beschouwden 2022 als een pilot en willen in 2023 pas echt los gaan. En ze hebben geld, heel veel geld. Toch is één ding mij weer eens duidelijk geworden: de golfsport is groter dan de spelers zelf, niemand uitgezonderd.


Delen wordt op prijs gesteld. Wie nog niet geabonneerd is op mijn nieuwsbrief kan zich hierboven inschrijven. E-mailadres volstaat. Privacy gegarandeerd.


Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.