Had ik een kogelvrij vest, een taser en Bodyguard Knock Out-spray nodig? Moest er een ontsnappingsroute via de Rue Vieille Horloge en de Place Lionel Accarisio worden uitgezet? Diende ik voor mijn nabestaanden voor alle zekerheid alvast een afscheidsappje te componeren met de code van de kluis voor het geval dat ik de rellen die zonder enige twijfel ook in mijn vakantieoord zouden ontsporen toch niet zou overleven (dat die kluis leeg is zou ik vanzelfsprekend niet vermelden)?

Une fille intelligente est préparée pour son avenir, nietwaar.

Oftewel: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Het antwoord op de vragen zoals in de openingsalinea vervat: nee, onnodig.

Er was, zoals ik eerlijk gezegd al verwachtte, helemaal niets aan de hand in de Provençaalse plaats waar wij de maaltijd pleegden te nuttigen of iets gingen drinken. Elders ook niet, trouwens. Nergens oproer, nergens onlusten, nergens verzet. Overal ging men probleemloos akkoord met de maatregelen. Of ik mij nu bij Chez Ludo meldde, bij Pate à la Main of bij Le Grillon, tot in de verste verte was er geen schuimbekkende massa te bekennen die er met alle mogelijke rumoer op wees dat een nieuwe dictatuur aanstaande was, of buiten haar zinnen over een flagrante schending van haar grondrechten krijste, of met spandoeken wapperde waarop voor een super réinitialisation (Frans voor Great Reset) werd gewaarschuwd.

Er was zelfs geen schuimbekkende eenling te bekennen.

Het dienstdoende personeel beschouwde de controle hooguit als één simpele handeling extra

Iedereen liet desgevraagd zijn pass sanitaire zien (geen toegangsbewijs voor het toilet, maar de Franstalige aanduiding voor de QR-code, op de corona-app of uitgeprint op een vel papier, waarmee je kunt aantonen dat je tweemaal tegen Covid-19 bent gevaccineerd). Niemand uitte bezwaren, geen mens werd er door anderen op aangesproken en het dienstdoende personeel beschouwde de controle ervan hooguit als één simpele handeling extra, behorende bij het opnemen der bestellingen. Aan dat laatste moest ik vooral weer denken toen ik bij mijn terugkomst in Nederland las van welke arbeidstechnische argumenten HKN-topman Robèr Willemsen zijn protest tegen de prikpas voorzag die straks, net als nu al in Frankrijk, verplicht zal moeten worden getoond als je bij een horeca-etablissement naar binnen wilt.

Waar ook ter wereld, heeft de overgrote meerderheid van de bevolking er naar mijn stellige indruk geen problemen mee. En waarom? Omdat het overgrote deel van het oude leventje er weer mee kan worden opgepakt. Dáár gaat het verreweg de meeste mensen om en daarom hecht ik er belang aan erop te wijzen dat het feit dat er laatst verspreid over het land waar ik mijn vakantie doorbracht bij wéér nieuwe demonstraties tegen het coronabeleid 140.000 betogers kwamen opdagen, óók betekent dat er 66.880.000 Fransen níet kwamen opdagen.

Ook deze demo werd op Twitter weer breed uitgemeten.

Weet u hoeveel Nederlanders er niet twitteren?

Vijftien miljoen.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.