Ah, dus dát is Nieuw Leiderschap: suggereren dat iemand die steeds weer met Zuidbroeker zakelijkheid door jouw doorzichtige machtsspelletjes heenprikt, ze niet meer allemaal op een rijtje heeft als gevolg van het feit dat hij een broeder van de natte gemeente is.

Johan Remkes is een verwarde zatlap.

Dat werd in feite gelekt door een Kaag-lakei en vanzelfsprekend toonden ze zich bij het D66-propagandabureau in het Mediapark subiet bereid om deze zogenaamde off-the-record-mededeling te promoveren tot onderdeel van een verhaal waarin uit de doeken werd gedaan waarom de formatie van Rutte IV maar niet wil vlotten.

Spinnetje, hoor.

Maandenlang prakkizeerde ik mij suf. Wat bedoelde het Kaagmens toch met dat Nieuwe Leiderschap? Onmiddellijk nadat ze beloofd had dat ze een einde zou maken aan achterkamertjespolitiek, bedreef ze achterkamertjespolitiek (met Ploumploum en de Jessias). Een helaas nogal typerende tegenstrijdigheid waarvan meer voorbeelden aan mijn geestesoog voorbijtrokken, totdat het mij na het meest recente Haagse relletje duidelijk werd: Nieuw Leiderschap staat voor nepnieuws verspreiden, hetgeen best pikant is omdat partijgenote Kajsa Ollongren - o ja, die is er ook nog - daar juist zo graag iets tegen wil ondernemen.

Of zou je het beter laster verspreiden kunnen noemen?

Waarna ik ineens - dat kon er ook nog wel bij - Dame Edna in het Kaagmens herkende

Ik citeer de NOS-website: „D66'ers richten in gesprekken met journalisten hun pijlen op informateur Remkes, die 'warrig' zou zijn geweest bij het leiden van de gesprekken. Er werd zelfs gesuggereerd dat er 'al enige drank in de man' zou zijn geweest.”

Kan het valser?

En dat terwijl het zonneklaar is dat de formatiepogingen van Johan Remkes tot nu toe vooral dankzij de halsstarrigheid van dat verwende D66-nest mislukten. Vurig hopend dat een lachsessie mijn hierdoor danig op de proef gestelde gemoed positief kan beïnvloeden, probeer ik nu heel hard aan die heerlijke Telegraaf-kop te denken waarmee gemeld werd dat Remkes ‘nuchter’ op het gerucht reageerde. En ja hoor, het lukt!

Eén borrel vóór het eten, één borrel erna, meer niet, verklaarde Remkes’ woordvoerder. Haastig liet diens D66-collega toen weten dat er ’geen enkele reden was om te twijfelen aan de professionaliteit van de informateur’, waarna ik ineens - dat kon er ook nog wel bij - Dame Edna in het Kaagmens herkende. „Ik bedoelde het vriendelijk”, zei de onvergetelijke creatie van Barry Humphries altijd nadat zij iemand die bij haar te gast was tot op het bot had beledigd. Maar ondertussen waren de woorden wél uitgesproken.

Dat geldt ook voor deze woorden. Er zal altijd iets van blijven hangen en bovendien stónd Johan Remkes al bekend als een man die er niet in spuugt. Hij werd nog eens extra geframed. Waar rook, daar vuur, dus die twee jajempies zijn binnen de kortste keren een hele fles. Dat weet zelfs het Kaagmens en daarom beschouw ik dit zoveelste incident als het definitieve bewijs dat haar Nieuwe Leiderschap vooral Oud Leiderschap is.

Herstel: Walgelijk Oud Leiderschap.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.