Niet zo moeilijk hoor, om er relativerende uitspraken van beroemdheden tegenaan te gooien. De citatenboekjes staan in de kast. Het klinkt ook best lekker hoogdravend, weetjewel.

Wat te denken van deze quote van de Amerikaanse schrijver en journalist Jimmy Cannon: „Sport is de speelgoedafdeling van het leven”, uiteraard fijntjes door jezelf aangevuld met de constatering dat schaatsen wereldwijd een kleine sport is.

Het zal allemaal best, maar ik heb ditmaal domweg geen zin om te verhullen dat de rillingen mij over het lijf liepen toen Ireen Wüst maandag de 1500 meter langebaanschaatsen voor vrouwen op de Olympische Winterspelen in Peking won.

Goud in 2006, 2010, 2014, 2018 en 2022.

Wow.

Ga maar na: toen Ireen het de eerste keer flikte, op 12 februari 2006 als 19-jarig grietje bij de 3000 meter op de Olympische Spelen in Turijn, was Lindsay van Zundert, die Nederland in Peking bij het kunstschaatsen vertegenwoordigt, amper één jaar oud.

Best gemakkelijk om de nationale vreugde over deze onvergetelijke prestatie ouderwets tegendraads met van alles en nog wat te temperen. Ze komt uit Goirle. Als ze het levenslicht slechts een paar kilometer zuidelijker had aanschouwd, in Poppel, was ze een Belgische geweest. Zoiets. Of: ze is helemaal niet de beste winterolympiër aller tijden, want er zijn twee Noren, te weten langlaufster Marit Bjørgen en biathlonner Ole Einar Bjørndalen, die óók aan vijf winterspelen deelnamen en daarbij nog meer medailles veroverden.

Zoals niet iedere wijn verzuurt door ouderdom, zo ook niet iedere leeftijd

Je zou er daarnaast ook het andere actuele nieuws bij kunnen betrekken. Ireen Wüst vertegenwoordigt een land waarvan de regering erin slaagt zichzelf keer op keer internationaal voor schut te zetten: de beschamende toeslagenaffaire, het malle gedoe met de IS-bruiden, het potsierlijke polderlandse lockdownopheffingsgetreuzel en het droevig stemmende bericht, maandag in de T, dat uitgeprocedeerde migranten nu over nóg een mogelijkheid beschikken om hun uitzetting te voorkomen: ze hoeven er slechts hun vaccinaties voor te weigeren, zodat ze niet op het vliegtuig kunnen worden gezet waarvoor de tickets nota bene al door de Staat zijn betaald.

Maar het lukt dus niet.

Mijn enthousiasme over de unieke verrichting van Ireen blijft overheersen.

Dank, Irene Karlijn Wüst. Oprecht bedankt dat je er nu al zestien jaar in slaagt om mij - en met mij miljoenen anderen - mateloos te boeien, zowel met je verrichtingen als met je persoonlijkheid. Het schijnt dat je gaat stoppen. Ik wijs je daarom graag op het volgende. Bij de volgende Olympics, die van Milaan, ben je nog geen veertig. Weet je hoe oud Claudia Pechstein is? Juist. Het zouden je zesde Spelen worden. Dan pak je wéér goud en dan ben je helemáál legendarisch.

Deal?

Ter ondersteuning haal ik toch nog een citatenboekje uit de kast.

Cicero: „Zoals niet iedere wijn verzuurt door ouderdom, zo ook niet iedere leeftijd.”

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.