Populariteitspeilingen, mogen we daar svp óók een onsje minder van? Willem-Alexander kreeg er voorafgaande aan de Troonrede voor de zoveelste maal eentje voor z’n koninklijke kokosnoot. Nog slechts 44% van de bevolking heeft vertrouwen in hem, meldde de NOS-expert van dienst met glimmende oogjes. En vorig jaar, ja ja, ‘t is me wat, vorig jaar, vóór die vakantiereis naar Griekenland weetjewel, was het nog 76%.

O, dat hedendaagse vorstenleven toch. Het volk is er niet meer voor de koning, maar de koning is er voor het volk. De majesteit weet zich aan alle kanten geketend en moet nu zelfs verantwoording aan het gepeupel afleggen als hij een speedboot heeft gekocht.

Caligula had er wel raad mee geweten: hup, een hoogverraadproces tegen de opiniepeilers en voor de leeuwen die gasten. Iwan de Verschrikkelijke zou eveneens een adequate martel- en moordoplossing hebben gevonden. En laten we ook de verre voorvader - via de vrouwelijke lijn, maar toch - van Willem-Alexander niet vergeten, de man die wij nog altijd in ons volkslied eren: onze zogenaamd innig geliefde, dappere vader des vaderlands Willem van Oranje. Als je er niet voor terugdeinst om je tweede echtgenote Anna van Saksen levend te laten inmetselen, draai je ook je hand niet om voor het uit de weg ruimen van een stel enqueteurs.

Zo smetteloos als P.C. Hooft hem omschreef was Willem van Oranje bepaald niet en dat zijn laatste woorden ‘Mijn God, heb medelijden met mij en met mijn arme volk’ waren, zoals de legende over de moord door Balthasar Gerards wil, wordt inmiddels alom als een kras staaltje geschiedvervalsing beschouwd.

Willem van Oranje was zelfs bij code zwart nog naar Griekenland afgereisd

Willem van Oranje was zelfs bij code zwart nog naar Griekenland afgereisd.

Dit was Andere Tijden, terug naar de onze, zei Hans Goedkoop altijd. Dat doe ik in dit geval dus ook maar, al wil ik nog wel kwijt wat de moeder van Willem-Alexander antwoordde toen Maartje van Weegen haar 21 jaar geleden tijdens een tv-interview vroeg wat zij van populariteitsonderzoeken vond. „Populariteit is gevaarlijk, oppervlakkig en tijdelijk”, antwoordde Beatrix. Daarmee had zij een punt.

Ik vind die populariteitspeilingen zelfs non-nieuws.

Ze worden altijd ‘gestuurd’, zoals zoveel opiniepeilingen. De uitkomst hangt in grote mate af van de manier waarop de vragen worden gesteld of hoe ze zijn geformuleerd. Bovendien is de vox populi veranderlijker dan het weer aan de Ierse westkust: binnen de kortste keren kan-ie weer heel anders klinken wanneer het vorstenpaar bijvoorbeeld optimale betrokkenheid heeft getoond bij een nationale ramp of een (sport)festijn van dezelfde omvang.

What’s next?

De Troonrede halverwege onderbreken om te peilen hoe zijn populariteit er dan voorstaat?

„Vandaag, op de Internationale Dag van de Vrede, realiseren we ons hoe ruim 75 jaar vrede en internationale samenwerking ons land ongekende welvaart en welzijn heeft gebracht.”

Break!

Populariteit Willem-Alexander gestegen naar 67%!

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.