Nee, ik ben geen Herman Pleij, ik mis er de oogopslag voor en ben bovendien eerder een nar dan een maatschappelijk duider. Maar dit durf ik hier toch wel te stellen: dat er her en der zoveel Nederlandse vlaggen omgekeerd zijn opgehangen is slechts ten dele een solidariteitsbetuiging met onze boeren.

Zeker, die lotsverbondenheid is er nog steeds, ook bij mij, al wordt zij danig op de proef gesteld door Mark van den Oever en trawanten van de criminele Farmers Defence Force, de Provisional IRA van de boerenbeweging. Iets te veel mensen in mijn omgeving aan longvlieskanker ten onder zien gaan: bouwvakkers die zichzelf wat al te nonchalant aan asbest hadden blootgesteld. Asbest gooi je verdomme niet open en bloot op straat als je de boel wilt blokkeren. “Dit is nog maar het begin”, durfde meneer zelfs te verklaren. Hoogste tijd dat onze ordehandhandhavers hun eeuwig op deëscalatie gebaseerde werkwijze inruilen voor een actievere rol. We hebben toch ook nog de ME?

Hoe ík dan al die blauw-wit-rode vlaggen interpreteer?

Onder de oppervlakte woekert een abces dat door ontelbare zwaar verwaarloosde polderlandse kwalen wordt gevoed. De pus zoekt al heel lang een uitweg en heeft die nu gevonden met het boerenprotest. Eindelijk is er een gaatje waardoor het naar buiten kan stromen. Vlag uit! Maar onderhuids ettert er nog veel meer.

Wat allemaal?

Haben Sie eine Stunde?” zou Leo Beenhakker nu zeggen.

Nu weer dat huren van drie cruiseschepen. Hoe krankzinnig wil je het hebben

De immigratie loopt volledig uit de hand, dat ten eerste. Sinds de jaarwisseling zijn er netto weer 123.000 mensen bijgekomen, voor wie in dit op vier na dichtstbevolkte land van de wereld net als voor iedereen geen woonruimte is. Het COA kan de druk niet meer aan, zo werd vrijdag bekend. Intussen blíjft Eric van der Burg proberen deze nieuwkomers, voor het merendeel gelukszoekers, onder te brengen, nu weer met het huren van drie cruiseschepen. Hoe krankzinnig wil je het hebben. We weten allemaal dat met name mensensmokkelaars hiervan profiteren, maar dat maakt blijkbaar niet uit. De maatschappelijke draagkracht voor dit beleid ontbreekt inmiddels grotendeels. De onvrede onder het volk wordt groter en groter. En toch durft deze regering niet op z’n Deens op de rem te gaan staan, terwijl de wettelijke mogelijkheden daarvoor wel degelijk bestaan.

Voeg daarbij de totaal uit de hand lopende energie- en brandstofkosten, de 11,6% inflatie van deze maand, het klimaat- en stikstofgedram, de mensonterende Facebook-getuigenissen van verpleeghuismedewerkers die bejaarden urenlang in hun eigen urine moeten laten liggen terwijl op hetzelfde medium D66-cosmopolieten die hier mede verantwoordelijk voor zijn foto’s van luxe vakantietripjes naar wijngaarden in Zuid-Afrika delen, alsmede het feit dat we de komende winter voor het eerst geacht worden níet op een Elstedentocht te hopen omdat we anders aan de kou ten onder dreigen te gaan. Als je dan ook nog alle andere onderhuidse aandoeningen in aanmerking neemt, besef je dat het abces ieder moment helemáál open kan barsten.

Doe die vlag maar alvast halfstok.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.