Pardon? Zeven miljard voor het klimaat? En dat is dan niet eens genoeg? Mark Rutte legde desgevraagd aan de Kamer uit dat het niet anders kan omdat andere landen een voorbeeld moeten kunnen blijven nemen aan Nederland.

Vergeet verder Zuid-Limburg niet!

Zo’n zondvloed mag nooit meer!

Ja hoor, dominee.

Er zit blijkbaar geen houdbaarheidsdatum op de polderlandse zendingsdrift. Het moest al van Jezus, dat klopt. Als u niet weet wie dat was: ook een soort Mark Rutte. Maar het lijkt wel of wij het ons inmiddels hebben toegeëigend. In georganiseerd verband hangen we nu reeds 224 jaar met unieke toewijding op tal van terreinen de zendeling uit. Het houdt maar niet op.

Welnu, ik wil ook weleens iets verkondigen: wij zijn een miniem vlekje achter de West-Europese duinen. Wij meten slechts 41.543 km2. Ter vergelijking: Rusland heeft een oppervlakte van dik zeventien miljoen km2. Afstand Maastricht-Groningen: 336 km, afstand Sint Petersburg-Vladivostok: 28 keer zo lang. En dan denken wíj dat het een wereld van verschil maakt als wij die Green Deal van Timmermans en Samsom alvast omarmen? Hou op!

Het heeft geen enkele zin, wil ik ermee zeggen, om als Calimero-staatje al die peperdure groene plannen, als ze al deugen, door te voeren indien dat niet overal gebeurt, op grote schaal, ook van Sint Petersburg tot Vladivostok. En ook in China, om een ander land te noemen (oppervlakte: 9.597.000 km2) waar nog steeds op grote schaal kolencentrales worden gebouwd. President Xi verklaarde van de week dan wel bij de VN dat hij zijn uiterste best zal gaan doen om vóór 2060 koolstofneutraliteit te bereiken, maar hé, it’s the economy, stupid. Zeker daar.

Poetin ligt dwars. Verrassend hè? Welkom in de echte wereld

O, wat zijn wij weer braaf. Terwijl in de ons omringende landen het gebruik van gas wordt gepropageerd omdat het schone energie is, schaffen wij het juist af, al deden we dat natuurlijk weer veel te gehaast: nu denkt het kabinet de kraan bij Slochteren toch weer te moeten opendraaien als er barre kou komt. Er dreigt dan namelijk een gastekort. Poetin ligt dwars, met zijn gasleveringen. Verrassend hè? Welkom in de echte wereld, stelletje naïevelingen.

Bij zo’n beetje alle klimaatplannen die nationaal en internationaal met veel trompetgeschal zijn gepresenteerd - ook bij die van de Green Deal zoals vrijdag in een uitstekend Telegraaf-verhaal te lezen was - zijn grove calculatiefouten gemaakt, die de haalbaarheid van het doel - de CO2-reductie die volgens mij alleen kan worden bereikt met het tot stilstand brengen van de groei van de wereldbevolking - zeer twijfelachtig maken.

En toch moeten de transities hier coûte que coûte worden doorgevoerd. Om een voorbeeld te stellen, mind you. Waardoor wij straks, terwijl er her en der op deze aardkloot grote bossen worden gekapt (!) en kernenergie nog steeds hardnekkig wordt afgewezen, worden opgezadeld met exorbitante prijsverhogingen op energie- en voedselgebied, hetgeen tot grote armoede kan leiden.

Dit gaat dus hartstikke fout.

Dat is míjn boodschap, Mark Rutte.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.