Vooruit, met de billen bloot dan maar. Als ik het nu nog blijf ontkennen, word ik een tweede Mohammed Saïd al-Sahaf, de Iraakse minister van Informatie die zelfs nog beweerde dat Saddam alles onder controle had toen Amerikaanse militairen diens standbeelden in Bagdad al stonden om te trekken.

Hou u vast.

Rob Hoogland bestaat helemaal niet.

Ik ben een trol.

In werkelijkheid is mijn naam Zwaantje Hartlief. Ik ben tweede non-fictieassisente van de bibliotheek van Kibbelveen (Dr.) en ik publiceer al sinds 1984 als Rob Hoogland columns in De Telegraaf namens het Gezond Verstand Collectief (GVC), een geheime organisatie die zich ten doel heeft gesteld Nederland zo oorspronkelijk mogelijk te houden. Ik zit nu dik boven de 8000 beïnvloedingspogingen.

„Maar Zwaantje, waarom vertel je dit toch?” hoor ik u vragen.

Ik moest wel. Deze week is openbaar gemaakt dat tal van instanties de publieke opinie met nepnieuws trachten bij te draaien. De Russen spelen daarbij met hun honderden medewerkers tellende Internet Research Agency de hoofdrol, aldus De Telegraaf. Ook de Chinezen en tot voor kort de regering-Trump kunnen/konden er wat van, terwijl in Nederland een club van zo’n 800 trollen fakenews over coronavaccins verpreidt.

Welnu, het Gezond Verstand Collectief is ook zo’n organisatie, net als die malle antivaxxersclub van particuliere aard: wij zijn slechts bezorgde burgers. Ik heb liever dat u het van mijzelf hoort dan van Silvan Schoonhoven, die verrekte nepnieuwsjager van De Telegraaf die deze week tot mijn grote schrik al in de suburbs van Kibbelveen werd gesignaleerd.

En daarna krijg ik, Zwaantje Hartlief, de thema's van het GVC aangereikt

Maandelijks belegt het GVC een bijeenkomst in theehuis De Kippesthee in ’t Haantje, anderhalve kilometer verderop. En daarna krijg ik, Zwaantje Hartlief, sinds jaar en dag thema’s aangereikt die onder de naam Rob Hoogland richting wakker Nederland moeten worden gemanipuleerd.

Ik heb nu wel een beetje de pest in. Voor dit Hoogland-stukje had het GVC immers een aantrekkelijk onderwerp voor ogen: het nieuwe racisme zoals zich dat niet alleen ontwikkelt in de VS, waar burgemeester Lori Lightfoot van Chicago niet langer door blanke journalisten wenst te worden geïnterviewd, maar ook in Nederland, waar de afdeling Utrecht van Bij1 de deadline voor het solliciteren naar een bestuurlijke functie heeft verlengd omdat de sollicitanten tot nu toe te ’wit’ zijn.

En wie vormt het gezicht van Bij1?

Juist, die ternauwernood in het polderlandse parlement gekozen voormalige golddigger die van de week blijkbaar in de notulen van 1933 van de NSDAP had gebladerd voordat zij in een uiteraard door Denk gesteunde motie een boycot van Israëlische producten eiste.

Jammer hoor, dat ik daar nu niets mee kan doen.

Op naar de bieb dus maar weer.

Wie weet kan ik daar nog enkele boeken van Thomas Sowell, Jordan Peterson en Erdal Balci wat beter in het zicht leggen.

Je moet toch wat?

Veel liefs,

Zwaantje.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.