Een der kenmerken van het nieuws van tegenwoordig is dat je voor je gevoel al in een doolhof geraakt wanneer je maar heel eventjes niet hebt opgelet. Nu blijken we, qua corona, ineens de Delta-, Alfa-, Bèta- en Gamma-varianten te hebben!

En ik bén al zo in de war!

Ik draag dezelfde achternaam als Jeoffrey Hoogland. Laat ik dat eerst vertellen. Jeoffrey is de zoon van de moordenaar van Klaas Bruinsma. Veel opvallende exemplaren zagen binnen mijn familie het levenslicht, maar in dit geval is er geen bloedband. Op zich valt ermee te leven. Je had ook Ted Bundy en Al Bundy. Het is dus iets anders dat mij in verwarring brengt: Tijs van den Brink heeft Jeoffrey inclusief achternaam aan de kijkers van Op1 voorgesteld, terwijl hij diens zeventien jaar terug overleden vader, blijkbaar omdat hij zulks heel braaf conform de Gooise privacyafspraken achtte, zowel in de vooraankondiging als tijdens de uitzending Martin H. bleef noemen.

Dames en heren, hier is Jeoffrey Hoogland, de zoon van Martin H!

Hallo?!

Waar is hier de logica, Tijs?!

Ooit schreef ik, in school- en clubkranten, stukjes als Robbie H. Als dertienjarige scholier was ik op weg naar huis op de bon geslingerd wegens het fietsen door rood licht. “Had je honger, jongen?” vroeg de kantonrechter tijdens de behandeling van mijn zaak, in opperste bronst knipogend naar mijn beeldschone moeder op de publieke tribune. Subiet drong het besef tot mij door dat ik, met mijn strafblad, meer dan anderen aanspraak kon maken op het recht op privacy. En toen werd ik dus, zij het tijdelijk, Robbie H.

Zal ik nu ook maar weer onder die naam gaan publiceren?

Kijk, van dat soort maatschappelijke ontwikkelingen moet ík nou aan de zuurstof

Ik weet het niet meer hoor, met de dingen van nu. Volgens mij is aanstelleritis inmiddels, in een spectaculair groeiend aantal varianten, nog besmettelijker dan corona. Ik vertoefde enkele dagen op een doemaargewooneiland. Het rook er naar zon en naar zee en naar Skuumkoppe en toen ik terugkeerde waren er liefst vier kamerleden die via een gezamenlijke motie een einde aan de term ‘raadsheer’ trachtten te maken. Waarom willen veel schrijfsters dan schrijvers worden genoemd? Ik vroeg mij dat wanhopig af en merkte toen bovendien dat we plots geen Indiase, Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse Covid 19-varianten meer hebben, maar Delta-, Alfa-, Bèta- en Gamma-mutaties.

Eerst dacht ik: help, we hebben er binnen een mum van tijd vier nog veel dodelijkere varianten bijgekregen. Welnu, niet dus. De Indiase, Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse Covid 19-varianten mogen niet meer als zodanig worden genoemd omdat dat te kwetsend is voor de Indiase, Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse volkeren.

Zuster!

Ik krijg het zo benauwd!

Kijk, van dat soort maatschappelijke ontwikkelingen moet ík nou aan de zuurstof. Ooit hadden we de Spaanse griep. Heb ik daardoor een hekel aan Spanjolen gekregen? Integendeel. Nog steeds slaat mijn hart op hol wanneer ik aan Juanita Herrera denk. Zij woonde en werkte achter de Ramblas in Barcelona en…

Nee, wacht even.

Bij nader inzien houd ik het toch maar op Juanita H.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.