Nog snel even, tussen het pakken van de koffers door, die interessante beschouwing in de T tot mij genomen waarvan de kop precies deed wat een kop behoort te doen, namelijk prikkelen: ‘Linkse liefde kent weinig hartstocht’.

Kortstondig overwoog ik u na lezing van die kop op de hoogte te stellen van mijn eigen schamele ervaringen op het terrein van de linkse liefde. Maar ik doe het toch maar niet. Vooruit, één tipje van de sluier dan: ik voelde mij bepaald niet aangemoedigd om de linnenkast te beklimmen - betere voorbereiding op de hertensprong bestaat er nog steeds niet - toen het broodmagere PSP-wicht met wie de samensmelting zou plaatsvinden liet weten dat zij pas tot volledige overgave bereid was wanneer ik mijn standpunt aangaande de kruisrakettenkwestie zou heroverwegen.

Drie minuten later stond ik zelfs alweer buiten.

Dat was dan míjn ervaring met linkse hartstocht.

Lang leve het hockeymeisje, roep ik daarom maar weer eens. Verder haast ik mij te benadrukken dat de beschouwing in de T waarnaar ik verwees de politieke samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks betrof, die als het aan de meest fanatieke voorstanders ligt tot een fusie moet leiden. Er is daarbij inderdaad nauwelijks sprake van hartstocht, zoals het artikel duidelijk maakte. Ik kan mij daar veel bij voorstellen.

De Jessias bij Jinek gezien, van de week? Onweersproken door de gespreksleidster beweerde meneer glashard dat Nederland door migranten is opgebouwd. „Ik ben een migrantenzoon”, durfde hij zelfs te zeggen. Waarom hij dan de naam van zijn moeder aannam - papa was snel met de noorderzon vertrokken - lichtte hij niet toe en ongetwijfeld heeft hij zich in de daaropvolgende dagen zelf óók regelmatig afgevraagd of dit nou als zijn meest doordachte uitspraak van 2022 de geschiedenisboeken zou ingaan. Het kan niet anders of iedere rechtgeaarde PvdA’er walgde ervan. Op de sociale media kreeg hij dan ook duizenden grappen om zijn oren, waarin de afzenders de namen van hun opa’s en oma’s, oftewel de mensen die Nederland écht hebben opgebouwd, bijvoorbeeld een Marokkaans tintje hadden gegeven.

Willem El Dresiani kwam uiteraard ook langs.

Klopt, je moet iemand nooit op één oliedomme uitspraak afrekenen. Alleen was dit niet zijn enige. Met wat hij ook roept toont Jesse Klaver zich een blunder op blunder stapelende populist zonder weerga. Hij leidt bovendien een partij die in al haar vezels verschilt van de PvdA, althans van de PvdA zoals de PvdA zou moeten zijn. Het is mij een raadsel waarom iemand als Lilianne Ploumen dat maar niet wil inzien. De enige redding voor haar partij is omarming van de oorspronkelijke achterban, oftewel van de arbeiders die de komende maanden meedogenloos de rekening van Rutte IV krijgen gepresenteerd. Als de PvdA dan toch moet fuseren, dan met de SP. Anders is zij reddeloos verloren.

O ja, dat van die koffers: ze staan inmiddels klaar.

Ik ga vol hartstocht met vakantie.

Tot over twee weken.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.