Sla dit stukje maar over, voetbalhaters. Informeer jezelf over de Nationale Toplessdag (nog drie nachtjes slapen!), over het naderende einde van de opmars van de olieprijs of over het verbod op het dragen van Uggs en slippers op de Zuidas, zoals hartstochtelijk gewenst door een ware sales-tiger. Weet ik veel.

Neem voor mijn part nóg meer Omtzigt- en Sywert-nieuws tot je, of lach je helemaal suf over het domme gestampvoet van Sylvana S., toen zij op haar ternauwernood binnengesleepte plaats werd gezet door ome Ferd die nu eenmaal ome Ferd is. Ik neem het jullie niet kwalijk. Maar hé, ik ben niet alleen kantlijnkrabbelaar, maar ook bondscoach 12.893.758. Ik moet en zal mijn gedachten kwijt over de manier waarop de wereldkampioen zich in zijn eerste EK-duel manifesteerde. En dat kan alleen hier, op deze plek.

Tot morgen maar weer!

Gezien hoe ze Duitsland versloegen, die Fransozen?

Wat een lafbekken, niet?

O, je bent blijven hangen. Dat waardeer ik zeer. Wellicht ten overvloede meld ik: geen zorgen, dames, heren, non-binairen en alles wat het genderspectrum verder nog te bieden heeft, ook uit hoofde van mijn functie blijf ik mezelf zo breed mogelijk informeren. Het is bij mij momenteel echt niet alleen - attentie, nu volgt een Frank de Boertje - foebele wat de klok slaat. Zo weet ik ook best veel over de overbevolking en de daarmee rechtstreeks verbonden asielzoekersaanwas waarvan nu alweer enige tijd sprake is. Ik vond daar zojuist een prachtige beeldspraak over van de vermaarde confucianist Lai Vis Abitsj: “Als de emmer overstroomt verdient het aanbeveling de kraan dicht te draaien.”

Dat u dat wel even weet.

Ik vond het boeiend, zei analist Theo Janssen bij Sport in Beeld. Huh?!?

Goed, Frankrijk dus. Dat wil zeggen: het nationale voetbalteam van Frankrijk. Didier Deschamps, de coach, beschikt misschien wel over de meest getalenteerde selectie ter wereld van de laatste, pak weg, kwart eeuw. De Fransen hebben alles: techniek, snelheid, atletisch vermogen, hardheid, onverzettelijkheid, noem maar op. Maar wat deed die angsthaas tegen Duitsland, dat nota bene nog geen drie maanden terug in een thuiswedstrijd (!) van Noord-Macedonië verloor? Hij verordonneerde negen van de elf prachtige voetballers om twee verdedigingslinies vlak voor het strafschopgebied te formeren, zeg maar zoals Chelsea het - met succes - in de Champions League-finale tegen Manchester deed.

“Ik vond het boeiend”, zei analist Theo Janssen bij Sport in Beeld.

Huh?!?

Ik zeg: dit superverdedigende voetbal, waarbij het initiatief volledig aan de tegenstander wordt gelaten, van zó’n ploeg, van zó’n stel geweldige voetballers, is de doodsteek voor de sport. Zelfs aanvaller Antoine Griezmann moest eraan meedoen.

Geef mij Oranje maar, met zijn heerlijke aanvallende spelopvatting, die best naïef zal zijn en ongetwijfeld zal worden afgestraft wanneer de Fransozen de opponent vormen. Maar die speelwijze is tenminste wél een lust voor het oog.

Zo.

Morgen maar weer iets normaals.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.