Intussen denk ík, terwijl wij het ene na het andere bitterzoete Mona-toetje voorgeschoteld krijgen, vooral aan Stef Blok. Nu heeft de brave borst de taak van de binnen enkele dagen geheel uit de landelijke politiek verdwenen Mona Keijzer óók alweer overgenomen.

Mona komt er trouwens wel uit hoor. Ze begint gewoon de Code Free Bar aan de Dijk. Er kan daar best nog wel een kroeg bij en ze kan er sinds dit weekeinde toch al niet meer kapot. Volendammers, het volk waartoe zij haar hele leven reeds behoort, zijn zo’n beetje de grootste corona-uit-de-pas-lopers van het land en dat weet zij als geen ander.

Maar goed, Stef dus.

Trouwere vazal zal Mark Rutte nooit meer krijgen. Halbe Zijlstra weg? Geen probleem, Stef vervangt hem. Eric Wiebes weg? Geen probleem, Stef vervangt hem. Mona Keijzer weg? Geen probleem, Stef vervangt haar. Hij is op alle plaatsen inzetbaar. Stef Blok is de ideale supersub.

Weet u nog wat hij vorige week op Prinsjesdag deed?

In één keer goed: toen was hij andermaal de designated survivor, of designated filiaalchef zoals ik hem twee jaar terug, toen hij die functie voor de eerste keer bekleedde, op deze plek noemde. Dat vind ik nog steeds tamelijk treffend, bijvoorbeeld omdat hij ooit directeur van het ABN/Amro-filiaal te Nieuwkoop was. Destijds verschool hij zich op de derde dinsdag van september eveneens op een andere plek (in Brussel, zo vernam ik later, alsof je daar met Molenbeek in de nabijheid wél veilig bent).

Klopt, Den Haag zou er een stuk saaier op worden. Maar daar ben ik eerlijk gezegd wel aan toe.

Het is de afspraak, naar Amerikaans voorbeeld. Eén bewindspersoon dient zich die dag gedeisd te houden voor het geval dat de hele ministersploeg bij een terreuraanslag om het leven komt (of bezwijkt aan toastjes met bedorven garnalenspread in de ontvangstruimte na afloop van de Troonrede, je weet ‘t nooit). Dan kan hij de zaken waarnemen tot er een nieuwe regering is gevormd. En geloof me: dat zou Stef Blok óók kunnen. Deze man kan alles.

Klopt, Den Haag zou er een stuk saaier op worden.

Maar daar ben ik eerlijk gezegd wel aan toe.

Zou er trouwens wel een terreuraanslag voor nodig zijn om Stef als enige te laten overleven voordat Rutte IV een feit is? Tien Kleine Negertjes van Agatha Christie is er inmiddels niks meer bij (voor klachten over deze vergelijking kunt u terecht bij Bij1 of het dichtstbijzijnde antidiscriminatiebureau). De tel is niet bij te houden. Het gaat vanzelf. Ze laten zich tegenwoordig gewoon door de Telegraaf interviewen en huppekee.

Zou Stef mij, tenslotte, eveneens kunnen vervangen?

Ik moet toegeven dat die gedachte mij maandag even kietelde.

In mijn stukje van die dag schreef ik dat ik mij zo ergerde aan het feit dat F1-coureurs elkaar op het erepodium met champagne onderspuiten.

Welnu, dat ís met ingang van dit seizoen geen champagne meer. Het is een soort prosecco. Ik vind het nog steeds verspilling en geklieder, maar het is wel een verschil.

App me maar, Stef!

Je kunt het!

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.