Dat rept maar over onderbezetting, overbelasting, te hoge werkdruk, crisis in de keten en betonrot, om enkele termen uit de onophoudelijke klaagzang van het Openbaar Ministerie te noemen.

Dat liet intern al weten dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad als verloren kan worden beschouwd wanneer de handhavingsmogelijkheden niet rigoureus worden uitgebreid. Ik noem een paar drugsgerelateerde voorbeelden: Schiphol plat, zoals dat in justitie- en recherchetermen heet, haven Rotterdam idem dito.

Dat laat duizenden strafrechtzaken op de plank liggen omdat er domweg geen tijd voor is. En wat doet het vervolgens? Alles in het werk stellen om de behandeling van een misdrijf dat op Spaans grondgebied plaatsvond van de Spaanse justitie over te nemen.

En ja hoor, missie geslaagd: de Spanjolen zijn akkoord, het Nederlandse OM brengt de zaak tegen de kopschoppers die Carlo Heuvelman uit Waddinxveen op Mallorca om het leven brachten hier voor de rechter. Al is de officiële lezing een tikkie anders. “De Spaanse onderzoeksrechter heeft Nederland verzocht het onderzoek naar het doodschoppen van Carlo Heuvelman (27) over te nemen”, las ik.

Tuurlijk joh.

En een cirkel is vierkant.

Ik ruik de geur van bedorven ei. Of zou het hondenstront zijn?

Het is héél moeilijk om niet te geloven dat hier een flink staaltje klassenjustitie aan ten grondslag ligt. GeenStijl publiceerde een lijstje met de namen van de Gooise verdachten, met links naar hun profielen en posts op verschillende sociale media, die gaandeweg stuk voor stuk werden verwijderd - hoe zou dat nou komen. Ze zijn niet allemáál polderlands blond, dat is waar, maar de indruk werd wél bevestigd dat ze zich dankzij enkele ouders verzekerd weten van de steun van peperdure advocaten die zeer bedreven zijn in het strooien van grote hoeveelheden zand in de gerechtelijke machine.

Ik ruik de geur van bedorven ei.

Of zou het hondenstront zijn?

Nu al voel ik medelijden met Saskia Belleman, die er straks, in de rechtszaal, verslag van moet doen. Ik weet nog hoe het juridische clownsduo Spong & Smeets een expert zover kreeg om over grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die eveneens werd doodgeschopt, te verklaren dat de doodsoorzaak niet kon worden vastgesteld omdat Nieuwenhuizen al een verzwakte ader in zijn hoofd had. Iets dergelijks gaat weer gebeuren, let maar op. Zoals er ook voor het feit dat de lafbekken de ochtend na de fatale mishandeling halsoverkop naar Nederland terugvlogen ongetwijfeld een ergerniswekkende smoes zal worden verzonnen. “Ze wilden na deze schokkende gebeurtenis graag terug naar hun moeder.” Zoiets.

Carlo kan niet meer terug naar zijn moeder. Ik wens de familie veel sterkte, voor nu en voor dan.

Eigenlijk kan dit op slechts één manier een beetje worden goedgemaakt.

Gaarne lees ik binnenkort dit: “De Nederlandse onderzoeksrechter heeft Marokko verzocht het onderzoek naar de mishandeling van Frédérique (14) over te nemen.”

Deal, OM?

Nee hè?

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.