2 januari 2021
Joe Biden mist Tronald Dump

JANUARI/FEBRUARI/MAART. Hugo de Jonge laat weten dat de vaccinatie half april zal beginnen: “De ict-systemen van de GGD’s Siddeburen en Hoedekenskerke verdragen elkaar nog niet.” Op het moment dat in Washington de inauguratie van Joe Biden plaatsvindt, laat Donald Trump zich installeren in Muddy Gap, Wyoming, waar hij 70.4% van de stemmen haalde: “Daar ging het er dus wél eerlijk aan toe.” Hij vormt ter plekke een regering in ballingschap met Roger Stone als vice-president.

Frans Timmermans eist dat Europeanen die zijn Green Deal niet accepteren vanaf 1 maart worden geëxecuteerd. GroenLinks en het FvD fuseren. “Gezamenlijk foute politici recruteren is véél gemakkelijker”, aldus Jesse Klaver en Thierry Baudet. Op 17 maart valt de 100.000ste Nederlandse corona-dode en behaalt de VVD 74 zetels bij de Tweede Kamer-verkiezingen. “De premierbonus”, beweert Xander van der Wulp bij NPO1.

APRIL/MEI/JUNI. Hugo de Jonge, inmiddels demissionair, laat weten dat de vaccinatie half juli zal beginnen: “De afstemmingsbijeenkomsten aan de digitale overlegtafel van de GGD Ubachsberg zijn nog in volle gang.” Op 24 april verspeelt AZ in de laatste zes minuten van de uitwedstrijd tegen Ajax een voorsprong van 17-0. In Nekoosa (Wisconsin) schiet de politie de zwarte Amerikaan Tranquil Coleman III dood nadat hij alle leerlingen en docenten van de overwegend blanke Petenwell High School met een AK-47 heeft neergemaaid. Nieuwe Black Lives Matter-protesten laaien op. Femke Halsema verbiedt een tegendemonstratie op de Dam. “De slachtoffers van de aanslag waren wit”, aldus de burgemeester in een verklaring.

JULI/AUGUSTUS/SEPTEMBER. Hugo de Jonge, nog altijd demissionair omdat geen partij de twee zetels wil leveren die het kabinet Rutte-IV de meerderheid zouden opleveren, laat weten dat de vaccinatie half oktober zal beginnen: “De vangnetfunctie van de GGD Ossenkoppelerhoek dient nog te worden verfijnd.” Het NOS Journaal opent met het resultaat van een onderzoek van Nieuwsuur naar de populariteit van Willem-Alexander, nadat de koning bij een fietstocht door Wassenaar erop is betrapt dat hij op de Backershagenlaan zijn hand niet uitstak toen hij de Rust en Vreugdlaan inreed. Voor de start van de Olympische Spelen van Tokio wordt na de verspreiding van een nog besmettelijkere corona-variant een nieuwe datum bepaald: vrijdag 22 juli 2022.

OKTOBER/NOVEMBER/DECEMBER. Hugo de Jonge laat weten dat de vaccinatie half januari 2022 zal beginnen: “Omdat zij zo succesvol was met de toeslagregelingen heb ik de belastingdienst met deze taak belast.” Terwijl in de rest van Europa het oude normaal allang weer is opgepakt, blijft de lockdown in Nederland van kracht. Ook een jaar na zijn nederlaag blijft Donald Trump volhouden dat hij de winnaar van de presidentsverkiezingen is. Hij laat zich vanuit zijn helikopter in de tuin van het Witte Huis droppen, alwaar hij wordt verscheurd en verorberd door first dog Champ, een van de twee honden die president Kamala Harris van haar voorganger Joe Biden heeft overgenomen. Vanuit het Alzheimer's Disease Research Center in Washington DC verklaart Joe Biden dat hij Tronald Dump enorm mist.


5 januari 2021
Paranoia en wappieness

Ze kunnen mij nog meer vertellen over dat virus, maar voor mij staat het vast dat het bij sommigen uitsluitend de geestelijke vermogens aantast. Dat het mensen treft, bedoel ik, die na de besmetting zo op het oog fris & fruitig blijven rondlopen, maar bij wie de hersencellen toch met miljoenen tegelijk worden weggevreten.

Ik denk aan een Thierry Baudet.

Ik denk aan een Willem Engel.

Ik weet nog goed dat Thierry Baudet voor het eerst ten tonele verscheen. Dat-ie een verwaande, arrogante, exhibitionistische blaag met een messiascomplex was zag ik vrijwel direct. Toch gaf ik ’m het voordeel van de twijfel. Hij bracht ook leven in de brouwerij.

Moet je zien wat ervan over is: een in meerdere opzichten foute zielenpoot, die hoogstpersoonlijk de ineenstorting van zijn beweging heeft bewerkstelligd door een steeds groter aantal idiote theorieën te verspreiden, niet alleen over de inrichting van de maatschappij, maar ook over Covid-19 en de vaccins die daartegen zijn ontwikkeld. Paranoia all over, die gast. Lees zijn tweets van de laatste tijd maar: een en al wappieness. Vrijwillig gelinkt aan Lange Frans en dus aan QAnon. Het wachten is op een Kamervraag aan Mark Rutte: „Hoe smaakt dat nou, kinderbloed?”

Ziek is het.

Dat móet haast wel door het coronavirus komen.

Volgende patiënt!

Ik weet nog goed dat Willem Engel voor het eerst ten tonele verscheen. Dat-ie een verwaande, arrogante, exhibitionistische blaag met een messiascomplex was zag ik vrijwel direct. Toch gaf ik hem het voordeel van de twijfel. Hij bracht ook leven in de brouwerij.

Er gaan meer vergelijkingen met Baudet op (vandaar wellicht dat de FvD-leider hem meerdere malen een hart onder de riem heeft gestoken, daarnaast wil Engel namens Vrij en Sociaal Nederland eveneens de politiek in). Engel doet óók steeds meer idiote uitspraken. Hij noemt de lockdown een oorlogsmisdaad, durft ter vergelijking zelfs de Jodenster erbij te slepen en wil de verantwoordelijken een Neurenberg-proces aandoen. Verder bedreigt hij instellingen door zijn volgers tot stalken op te roepen. Hij is een gevaarlijke ophitser geworden. Zijn organisatie heette eerst Viruswaanzin en toen Viruswaarheid. Van mij mag zij weer tot Viruswaanzin worden omgedoopt, maar dan in de betekenis die ík eraan geef.

Uiteraard was Willem Engel, net als Baudet-collega Wybren van Haga, aanwezig bij de demo in Haarlem, waar 1750 mensen, precies zoals destijds bij die BLM-actie op de Amsterdamse Dam, de coronabeperkingen massaal aan hun laars lapten.

Waar haalden ze de lef vandaan nu de ziekenhuizen overstromen en ieder normaal mens weet dat de nieuwe coronavariant die in Europa om zich heen grijpt de gezondheidszorg voor grote, misschien wel onoverkomelijke problemen gaat stellen?

Ziek is het.

Dat móet haast wel door het coronavirus komen.

Van mij hoeven ze geen vaccin hoor. Maar je kunt ze toch wel een slaapmiddel voor een half jaar verplicht laten innemen?


7 januari 2021
Een klein prikje voor een mens

Het is dat ik het champagneontbijt uit lijfsbehoud tot verjaar- en huwelijksdagen beperk. Anders was het helemáál feest geworden. De Eerste Prik om 08.30 uur in de ochtend live op de kwelbuis! De Ultieme Triomf van het Polderlandse Vaccinatiebeleid! Een prachtige 27ste plaats op de lijst van 27 EU-lidstaten!

Waarmee was dit te vergelijken? Terwijl in dat voormalige distributiecentrum van Jumbo in Veghel, een treffende locatie wat mij betreft, de naald in de bovenarm van verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri werd gezet, trokken andere historische gebeurtenissen aan mijn geestesoog voorbij: de Elfstedentocht van ‘63, de moorden op Kennedy, Fortuyn en Van Gogh, 9/11, de eerste maanlanding.

Ja, dat was het! De eerste maanlanding! Al was het alleen maar omdat daarover eveneens allerlei complottheorieën de ronde doen. Een dag zonder waan is een dag niet bestaan. Dat spreekwoord bedacht ik jaren geleden, toen ik door de dorre, droge Atacama-woestijn in het noorden van Chili trok en mijn gids zei: “Je weet toch dat de Eagle-maanlander in 1969 in werkelijkheid híer op de grond werd gezet?”

Jammer dat die arme Sanna geen briefje met een spreuk van Hugo de Jonge kreeg toegestopt, waarmee zij het pr-event à la Neil Armstrong nog meer kracht had kunnen bijzetten.

“That's one small step for a man, one giant leap for mankind”, zei Neil.

Wat dus te denken van: “Een klein prikje voor een mens, de doodsteek voor de mensheid?”

Nee, dat toch maar niet.

De wappies die zich na mijn vorige stukje als een roedel uitgehongerde wolven op mij stortten (mooiste zin van een woedende briefschrijfster die bij het massale protest in Haarlem aanwezig was geweest: “We hebben elkaar daar geknuffeld, maar eerbiedigden de coronabeperkingen”) zouden zich erdoor aangemoedigd kunnen voelen.

Niet echt hagiografisch werd in dat stukje het functioneren van de geachte afgevaardigde de heer T. Baudet belicht. Dat is niets minder dan heiligschennis in de paranoïde kringen waar Thierry na al die debacles in arren moede onderdak heeft gezocht. En nu is er dus een wappiefatwa over mij uitgesproken en overweeg ik meester Theo als advocaat in te huren. Hij is vrij en ervaringsdeskundige.

“Een klein prikje voor een mens, een forse injectie in het welzijn van Nederland.”

Dat dan maar? Iets saaier, maar dichterbij de waarheid. En komt beter over dan het gedoe dat wij woensdagochtend live kregen voorgeschoteld. Gezien de onthutsende traagheid waarmee alles tot nu toe verloopt zou ik mezelf, als ik Hugo de Jonge was geweest, enigszins gedeisd hebben gehouden. Maar zo werkt dat niet in regeerkringen. Als met iets de eer kan worden opgestreken, zullen ze het niet laten, ook wanneer ze er geen recht op hebben.

Nooit meer zal ik vergeten waar ik was toen De Eerste Prik werd gezet: thuis voor de buis, in mijn pyjama, met een slap koppie thee voor m’n neus.

Doe mij bij nader inzien toch maar een glas champagne.

Of tien.


9 januari 2021
Ik doop u bakfiets-engagement

Ze zijn overal te vinden, de nimby’s onder ons, in elke maatschappelijke hoek, waar ook op dit ondermaanse. Maar als het Amsterdammers betreft die met de ongeneeslijke hoofdstedelijke mutant van het GroenLinks-virus zijn besmet, ook wel bekend als de FH.Lunatic.020.RGW-variant, besteed ik er graag extra aandacht aan.

Zo, dat was Trump, laat ik dat eerst verklaren. Opgeruimd staat netjes. En: zullen we nu dan eindelijk maar weer eens naar het oosten kijken? Naar die twee andere wereldrijken, bedoel ik? Waar oppositieleiders worden vergiftigd? Waar succesvolle zakenlieden die de president naar de kroon steken spoorloos verdwijnen? Waar actievoerders die democratie willen voor jaren worden opgesloten?

Beetje vreemde overgang misschien, van de eerste naar de tweede alinea. Toch is het een bruikbaar bruggetje omdat de nimby’s over wie ik repte - voor alle duidelijkheid: nimby staat voor Not In My Backyard - zich als ware Donald Trump-volgelingen gedragen nu hun o zo correcte woonplezier in IJburg dreigt te worden vergald door de plaatsing van reusachtige windmolens in de directe nabijheid.

Dat zoeft en dat raast maar, zo’n 200 meter hoge windturbine.

De godganse dag.

“Windmolens produceren gemiddeld 47 decibel, het geluid van een vaatwasser, maar ze creëren ook infrasoon geluid”, aldus de Volkskrant. “Deze onhoorbare prikkeling van de zintuigen in het middenoor kan een gevoel van zeeziekte veroorzaken, plus slapeloosheid, concentratieverlies en hoofdpijn.”

GroenLinks-idee uiteraard, die in totaal zeventien extra turbines in 020. “Amsterdam wil tenminste 50 megawatt extra wind opwekken”, zegt GL-wethouder Marieke van Doorninck. Dat werd in eerste instantie ook door de GroenLinks-aanhangers in IJburg van harte toegejuicht. Maar nu zij zelf ineens de dupe dreigen te worden van dat even potsierlijke als zinloze streven hangen ze plots in de gordijnen. “We gaan toch ook geen aardappelen poten op onze sportvelden?” las ik. En: “Offer dan een dunbevolkt deel van Nederland op.”

Tuurlijk joh.

Groningen, misschien?

Lekker ver weg en bovendien weten ze daar toch al heel goed hoe ze met tegenslag moeten omgaan.

Het gaat dus zoals het altijd gaat bij de hedendaagse linkse en randstedelijke medemens. De betrokkenheid bij de wereldproblemen is groot, maar houdt ook voor de GroenLinksers van IJburg op zodra die sores hun achtertuin bereikt, dan wel hun woonkamer wanneer het de opvang van asielzoekers betreft (tekenend: Annabel Nanninga verleende ooit wél een asielzoeker onderdak). Ik doop u bakfiets-engagement, dacht ik. Eigen volk eerst is ook hier het leidende motto. Groen lullen, Trumps brullen.

Make IJburg Great Again!

IJburg First!

Eén roemruchte uitspraak van The Donald behoeft zelfs helemáál geen aanpassing.

Denkend aan Marieke van Doorninck hoor ik ‘Lock her up!’ over het Buiten-IJ schallen.


12 januari 2021
Nee @jack, dit is niet verstandig

Nee, niet verstandig van @jack om The Donald van zijn platform te duwen. Afkeurenswaardig ook, want in strijd met de vrijheid van meningsuiting. En oneerlijk: de fascistische leiders van andere landen mogen op Twitter wél gewoon doorgaan met verspreiden van hun haat & laster.

Maar het is vooral niet verstandig.

Voor alle duidelijkheid: @jack is Jack Dorsey, de ceo van Twitter. Hij ontzegde Donald Trump voorgoed de toegang tot zijn medium, hetgeen zijn bedrijf op de eerste beursdag na deze opmerkelijke actie overigens onmiddellijk een groot verlies opleverde.

Kan @jack mede verantwoordelijk worden geacht wanneer het straks in de magmakamer van de maatschappelijke vulkaan die met die opstand in Washington DC al tot een flinke uitbarsting kwam, nog heviger gaat rommelen?

Ja. Hij heeft het risico dat het tot een veel grotere eruptie komt met dit besluit vergroot. De Big Tech waarvan Dorsey een der aanvoerders is dreigt daarnaast nu zelf ook met de giftige lava die dan vrijkomt te worden overspoeld. Het geklaag over hun grenzeloze macht is al niet meer van de lucht en trouwens ook niet ongegrond.

Zeker, Donald Trump was niet een van die miljoenen naam- en kansloze tweeps met een handjevol volgers die vanaf hun zolderkamertjes allerlei slechts in zeer beperkte kringen waargenomen idiotieën het web opslingerden. Er is maar één president van de Verenigde Staten, in dit geval met bijna 89 miljoen volgers. Daarmee heeft Trump, naast zijn enorme macht, oneindig veel meer verantwoordelijkheid. Dat had hem tot prudentie moeten dwingen, maar zo zit meneer niet in elkaar. Hij goot, via Twitter, zelfs onverdunde spiritus in de magmakamer.

America First?

Niks daarvan.

Trump First.

Er ligt nog een belangrijke taak voor Twitter: de laffe anoniempjes weren

Onverantwoordelijk? Nou en of. Schandelijk? Ook dat. Het was niet zo verkeerd hoe Twitter er de laatste weken op reageerde. Telkens werden de zelfs door het Hooggerechtshof onbewezen verklaarde claims van Donald Trump, waarmee hij zijn fans ophitste, van waarschuwingen voorzien, en andere Twitteraars konden er factchecks tegenover zetten. Nu kan niets meer worden weerlegd. Trump en zijn troepen zullen elkaar elders treffen, ook nu de poorten naar hun alternatieve, duistere toevluchtsoord Parler door dezelfde Big Tech zijn gesloten. Daar gaan ze alleen maar harder van schreeuwen, onweersproken ditmaal.

Moet @jack nu achterover leunen?

Nee, hij heeft nog een belangrijke taak te verrichten: de statuten van Twitter dusdanig herzien, dat er voor laffe anoniempjes geen plaats meer is. Zij vormen, met z’n allen, eveneens een grote plaag. Ik ken hun excuses. “Als ik mijn ware identiteit bekend maak kan mij dat problemen op mijn werk opleveren.” Dat soort smoezen. Maar het leidt tot getrol. Achter al die verzonnen namen gaan soms complete organisaties of overheden schuil, die de boel willen ontregelen. Bovendien hebben degenen die worden geattaqueerd het recht om te weten met wie zij te dealen hebben.

Regel dat even, @jack.

Dan maak je nog iets goed.


14 januari 2021
Het touw aan de balk is sterk

Ergens hoop ik op een avondklok. Als ze dan ook meteen een verbod op tv-kijken en internetten instellen omdat de elektromagnetische straling van de apparaten coronabevorderend werkt, kunnen we met z’n allen gezellig ouderwets naar Radio Oranje gaan zitten luisteren.

Je moet toch wat?

Kopje thee erbij, Mariabiscuitje, daarna nog een plechtig moment, afgesloten met een gezamenlijk gebed, waarop vader de namen voorleest van hen die de afgelopen 24 uur in de noodtenten naast het mortuarium op elkaar zijn gestapeld, en huppekee: wéér een dag weggestreept op de muur van de gevangenis waarin wij met z’n allen gedwongen vrijwillig vertoeven.

Destijds, tachtig jaar terug, toen er door de toenmalige overheersers eveneens een spertijd in het leven was geroepen, werden de uitzendingen van Radio Oranje onder auspiciën van een regering in ballingschap verzorgd. Nu hebben we een demissionaire regering, niet voor de Duitsers op de vlucht geslagen maar opgestapt wegens toch nog opspelende schuldgevoelens over een toeslagenbeleid dat aan de overheidsaanpak uit die periode deed herinneren. Zo groot zijn de verschillen dus niet.

Bovendien wordt het bestaan van nu er eindelijk een beetje minder saai op wanneer tijdens de uitzendingen gecodeerde boodschappen worden doorgegeven. “De jager vangt een haas”, liet Radio Oranje op 4 december 1944 aan het verzet weten. Dat bericht kan Mark Rutte ook doen uitgaan, met koe in plaats van jager wel te verstaan. Of zou het huidige verzet, gezien het niveau waarop zij zich doorgaans uiten, niet direct begrijpen wat ermee bedoeld wordt? Ach, als Jaap van Dissel het maar snapt, als hoofd van het traagste instituut ooit. Dat is de bedoeling.

Ergens hoop ik ook níet op een avondklok, trouwens.

Zou het namelijk enig verschil maken?

Ook wanneer ik in onze geliefde hoofdstad verblijf, laat ik Bavink elke avond om een uur of elf uit. De straten zijn dan uitgestorven. Ik schaam mij bijna dat ik mij wél naar buiten heb begeven. Maar toegegeven, ik heb geen idee wat zich allemaal achter die deuren en ramen afspeelt. Hebben de jongeren die zich blijkbaar ernstiger aan de ketting voelen gelegd dan de jongeren van tachtig jaar terug, zich daar al feestend verzameld?

Ik maakte dat toch een beetje op uit de woorden van Mark Rutte toen hij de geesten alvast voor een avondklok rijp trachtte te maken. Al blijft het de vraag wat daarvan terecht komt. De volgende ochtend reeds besefte ik nóg meer dat ik in Nederland woon, het land waar een kwart (!) van de besmetten zich niet aan de quarantainemaatregelen houdt. Politiebondwoorvoerder Jan Struijs werd bij BNR aan het woord gelaten: “Het handhaven van zo'n avondklok is veel te moeilijk. We kunnen nauwelijks de roosters rond krijgen.”

Nederland en handhaven: twee wel héél ver van elkaar verwijderde begrippen.

Laat ik ook eens een gecodeerde boodschap doorgeven.

“Het touw aan de balk is sterk.”


16 januari 2021
Fluitje van een cent voor Mark

Hoe het komt weet ik niet, dat moet Jeffrey Wijnberg maar duiden. Maar het is een feit dat ik, op het moment dat bekend werd dat Rutte III dan eindelijk de handdoek had geworpen, terstond aan de conducteurs dacht die niet meer op hun fluitje mogen blazen als de Airport Sprinter die zij bemannen op het punt van vertrekken staat.

Dat is een stevige rel in spoorwegkringen, zo begrijp ik uit de berichten. De vakbonden spreken er al schande van. Je tast conducteurs blijkbaar diep in het kruis wanneer je ze verbiedt om op een fluitje te blazen. Je ontneemt deze NS-functionarissen hun waardigheid. Zoals een schilder niet zonder zijn kwast kan, kan een conducteur niet zonder zijn fluitje.

Kan Mark Rutte zonder zijn fluitje?

Voelt híj zich diep in het kruis getast?

Of had ik onbewust Eric Wiebes in gedachten?

Die is nu al voorgoed uit het kabinet vertrokken en mag als het aan mij ligt helemaal nóóit meer op een fluitje blazen. Nou ja, vooruit, ik ben ook de beroerdste niet, nog één keertje dan, ter aankondiging van het vertrek van de trein, onbemand verder, die hem definitief naar de uitgang van het openbare bestaan vervoert - ik ben beschikbaar als machinist. Zoveel dedain en onverschilligheid past zelfs niet bij het erebaantje dat men, zoals de traditie in dit soort gevallen wil, vast en zeker al voor hem heeft klaarliggen.

“Ik voel me niet schuldig, maar wel mede-verantwoordelijk.”

Dat zei hij echt.

Zo’n man zal maar je burgemeester worden, bijvoorbeeld ergens in Groningen.

Nee, wellicht dacht ik bij nader inzien toch aan de minister-president omdat hij na de verkiezingen over twee maanden gewoon weer op het fluitje zal blazen dat de trein van Rutte IV onverbiddelijk in beweging zet.

Let maar op, zelfs na dit ongekende onrecht zal de VVD weer als de grootste partij uit de bus komen: Mark Rutte kán in de ogen van de kiezers niets fout doen. Dat weet hij dondersgoed, vermoedelijk vindt hij het een fluitje van een cent en daarom begon hij zijn campagne glashard vrijdagmiddag al, tijdens de beladen persconferentie waarin hij bekend maakte dat zijn team - op Eric Wiebes na, als schaker noem ik het een simpel paardoffer op veld h7 - de rit met woensdag 17 maart als eindbestemming onder zijn conducteurschap demissionair zal uitzitten.

Alsof dat laatste ook maar enig verschil maakt: de coronaperikelen zullen Mark Rutte veel meer macht verstrekken dan te doen gebruikelijk voor een premier die zijn ontslag reeds heeft aangeboden.

Meteen alweer kwam hij bijvoorbeeld met die avondklok aanzetten, waarmee hij overigens een typerend en toch ook wel fascinerend staaltje Ruttiaanse politiek bekroonde: vlak daarvoor had hij de lef om zichzelf als niet direct verantwoordelijk voor het toeslagendossier te omschrijven, hetgeen nergens op sloeg, waarna hij er ook nog ijskoud aan durfde toe te voegen dat de kiezer maar moest bepalen of hij daarmee het gelijk aan zijn zijde had.

Híer dat fluitje, Mark!


19 januari 2021
Te veel de PvdA van nu

Toch Lilianne Ploumen dus. Leuk, spontaan mens. Ik zat eens met haar in een radioshow in een hotel en we trokken nog net niet in polonaise door de bar. Dochter van een melkboer, zo liet ze maandag subiet weten. Met andere woorden: ze is hartstikke gewoon. Die kon Sigrid Kaag alvast in haar zak steken.

En toch dacht ik: te veel de PvdA van nu, deze mevrouw, te weinig de PvdA van vroeger.

Zelf zou ik Simon Sappelaar tot opvolger van Lodewijk Asscher hebben benoemd. Die kent u vast niet. Simon is een voormalige Amsterdammer die in een flatje in de Purmerendse wijk Wheermolen-West woont, waar hij zich zoals zoveel hoofdstedelingen in de jaren zeventig noodgedwongen vestigde - toen een nieuwbouwwijk, inmiddels een probleemwijk.

Simon is wat ik altijd een Carmiggelt-mannetje noem: een van de miljoenen autochtone Nederlanders die steeds nadrukkelijker buiten de boot vallen, blank, al wat ouder, tot zijn pensionering metaalarbeider, geen kapsones.

Als Simon Sappelaar al dedain heeft ontwikkeld geldt dat slechts de vertegenwoordigers van het grootkapitaal. Hij komt uit een arbeidersmilieu waar men in de stemhokjes geen twijfels kende. Zijn opa stemde SDAP, zijn ouders hingen PvdA-posters aan het raam. Drees was hun held, Den Uyl later ook.

We weten allemaal dat de partij die Simon voor ogen heeft niet meer bestaat

“Ik verlang naar de oude PvdA”, zegt Simon Sappelaar desgevraagd. “De partij van de arbeiders. De partij die niet op ons neerkeek, maar onze belangen juist vurig behartigde. De partij die ons volgens het oude socialistische principe wilde verheffen. De partij die een fatsoenlijk bestaan voor ons wilde opbouwen. Allemaal verleden tijd. In de jaren zeventig ging het fout, met die veel te ver doorgevoerde internationale solidariteit waarvan Lilianne Ploumen overigens een der exponenten is.”

Op welke gebieden ging het fout?

“Haben Sie eine Stunde? Wat dacht je van de omarming, puur uit electorale overwegingen, van in feite extreemrechts opererende religieuze allochtonen. Wat dacht je van het daaruit voortvloeiende beschamende betuttelracisme, van het krankzinnige, kritiekloze identiteits- en inclusiedenken van de laatste jaren, van het gezeur over white supremacy bij de huidige PvdA. Attje Kuiken, met haar afkeer van witte billen! Wat dacht je van de wokeness, van het blind achter zelf nota bene superracistische clubs als Black Lives Matter aanhuppelen, van de machtswellust als types als Frans Timmermans, van de onvoorwaardelijke keuzes voor de moloch die EU heet. Wat dacht je van het gedram over milieu en klimaat. Wat dacht je van die verstikkende correctheid. Het ging allemaal ten koste van ons, de oorspronkelijke arbeiders, die finaal in de steek werden gelaten, naar steden als Purmerend, Almere en Hoorn moesten vluchten en daarmee in de armen van óf de SP óf de PVV werden gedreven. Wat dacht je van…”

Ach, laat ik Simon maar onderbreken. We kennen allemaal zijn verhaal, we weten allemaal dat de PvdA die hij voor ogen heeft niet meer bestaat.

En dus krijgt ook Lilianne Ploumen het moeilijk.


21 januari 2021
Kuip & Gompie, een paar apart

Best weinig, vijftien eurootjes voor een half uurtje nachtelijk wandelen met Bavink. De mensen met een kleine portemonnee verdienden echter ook een kans. Je bent Dreesiaan of je bent ‘t niet. Maar ja, het mag niet van Mark & Hugo. Ze zijn demissionair, die twee, maar ondertussen.

Het zou asociaal zijn wanneer ik mijn hond tijdens spertijd door derden liet uitlaten. En ook niet verstandig, als ik eerlijk ben. Overdag ligt Bavink tegenwoordig in coma, ‘s nachts doolt-ie piepend door het huis. Het moment dat hij mij als een lantaarnpaal gaat aanzien is niet ver weg. Een van de meest ontroerende uitspraken die ik ken kwam uit de mond van mijn lieve, bijzondere schoonmoeder, toen zij al had gemerkt dat zij achteruit ging en ik haar vroeg wat zij wenste: “Doe maar een pondje verstand.” Misschien denkt Bavink dat nu ook wel.

Snik.

Affijn, zo gaan die dingen, ‘t is maar een hond nietwaar, en laten we wel wezen: als dat beest ze nog wél allemaal op een rijtje had gehad, zou-ie óók geen antwoord hebben geweten op de vraag hoe Mark & Hugo - de Kamer moest zijn 'mening' er de volgende dag nog over uiten - de periode van de avondklok precies hadden vastgesteld.

Net als het baasje zelf.

Hoe kwamen ze in vredesnaam op 20.30 uur tot 04.30 uur? Zelf had ik, als premier, binnen tien seconden geroepen: “Oké, avondklok, doen we. Mijn besluit: 20.00 uur tot 06.00 uur. Volgende onderwerp!” Op z’n Israëlisch, weetjewel.

Maar nee, zo werkt dat hier niet zodra het coronabeleid het onderwerp is. We hebben een RIVM, een OMT, GGD’s en weet ik veel wat allemaal nog meer. Iedere commies B die een LOI-cursus Volksgezondheid heeft voltooid mag er eerst nog zijn plasje over doen. Al heeft dat zeker ook z’n voordelen. We hadden anders bijvoorbeeld nooit de Johnny & Rijk van 2021 leren kennen: Kuip & Gompie, oftewel Ernst Kuipers en Diederik Gommers, zonder wie de talkshows niet eens bestaansrecht zouden hebben. Gompie gaat live op tv met domme influencers in zee en raadt de vrouwen van nu af om zwanger te worden, ik noem maar iets. En van de week waren Kuip en hij het zomaar niet eens over het nut van deze avondklok.

“Het moet!” riep Kuip.

“Het moet niet!” riep Gompie.

En toen waren ze het weer wél eens.

Hoe komisch wil je het hebben?

Het eerste wat ik dacht, toen Mark Rutte woensdagmiddag na overleg met al die experts liet weten dat de avondklok wat zijn kabinet betreft van 20.30 uur tot 04.30 uur zou gelden: “Blij dat het geen 20.19 uur tot 04.36 is geworden, want dat was helemáál polderlands geweest.” En het tweede: “Deze maatregel is toch vooral voor de jongeren bedoeld? Welnu, toen ik nog jong was - mooie tijden, de stoomvaart was op zijn hoogtepunt - kwamen mijn vrienden en ik altijd rond 20.00 uur bij elkaar en gingen we rond 05.00 uur ladderzat weer naar huis. Als er sindsdien niets veranderd is, hetgeen ik aanneem, wat is dan het nut?”

Wat jij, Bavink?

“Nu niet alleen al die vliegtuigen tegenhouden, baas, maar ook de bootjes uit Afrika. Anders zitten we nóg een jaar in de penarie.”

Dat zie je wel vaker, bij beginnend dementerenden: dat ze unverfroren de waarheid zeggen.


23 januari 2021
Ons grote probleem: we kunnen niks

Zo! Een heel half uur erbij! Laat ons dankbaar zijn, landgenoten. Wij dienen hier eerbiedig mee om te gaan. Dit zijn dertig heilige minuten. Vergeet niet dat één half uur van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit.

Wat kunnen we in dat extra halve uur in de frisse, aerosolvrije buitenlucht allemaal wel niet doen? Ons autootje wassen, bijvoorbeeld, in plaats van naar die chagrijnige kop van Maarten van Rossem op NPO2 koekeloeren. Dat is pas bewegingsvrijheid. Ofschoon ik zelf, zolang de avondklok blijft gehandhaafd, elke dag van 20.30 tot 21.00 uur een kaarsje voor Roboflop zal opsteken. Hij heeft het toch maar mooi voor ons heeft geregeld.

Nooit zal ik vergeten hoe Rob Jetten zich op 9 oktober 2018 bij Jeroen Pauw als opvolger van die door buitenechtelijke paringsdrift gedreven penthousepipo aan het volk presenteerde. Illustrerend was dat de meest memorabele zin door de interviewer werd uitgesproken: „Hoe vindt u zelf dat het gaat?” Welnu, twee maanden voordat hij alweer als politiek leider van D66 opstapt, schonk Rob ons alvast een afscheidscadeautje van dezelfde allure: we mogen een half uur langer buiten blijven.

Dank, Roboflop, duizendmaal dank!

Dit is het half uur U!

Een hele dag, landgenoten. Een hele dag besteedde onze volksvertegenwoordiging aan het voorstel van het kabinet om van 20.30 uur tot 04.30 uur een avondklok in het leven te roepen, die elders in Europa al lang functioneerde, maar hier nog niet, want o, o, o, die vrijheid van ons is een groot goed.

In Israël werden in hetzelfde tijdsbestek honderdduizend mensen gevaccineerd, ik noem maar iets. En wat was, met name dankzij gezeikzanik van D66, het resultaat van deze koehandel, zoals Geert Wilders het terecht omschreef? Dat we niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur binnen moeten blijven. Anders konden Rob Jetten en zijn D66 niet met het voorstel akkoord gaan.

Het schijnt dat er toen een aardbeving bij Zorgvlied werd geregistreerd.

Daar ligt Hans van Mierlo begraven.

Het gaat mij er nu niet eens om of deze spertijd nut heeft of niet (beste van de ontelbare grappen die onmiddellijk rond gingen: Duitsland is bereid voor de handhaving ervan militairen te leveren). Het gaat mij erom dat dit de Nederlandse corona-aanpak typeert. Bovendien: als zo’n avondklok dankzij die Britse mutant volgens de experts echt noodzakelijk is, voer ’m dan zo snel mogelijk in. Geen dag meer wachten, nood breekt wetten, we zien later wel of het terecht was.

Maar nee, het ging zoals het hier altijd gaat: er werden vooral komma’s geneukt. Daarmee ging wéér een dag crisisbestrijding verloren. Nog nadrukkelijker presenteerden wij ons als het slechtste jongetje van de Europese klas, hetgeen tevens uit de vaccinatieranglijst blijkt: wij bungelen met een score van iets meer dan een half procent hopeloos onderaan.

Weet u wat ons grote probleem is, let wel: in alle bestuurslagen?

We kunnen niks meer.

Denk daar tijdens uw dagelijkse Roboflop-halfuurtje maar eens over na.


26 januari 2021
Help, ik word steeds primitiever!

Als onderbuikgevoelens je handelingen bovenmatig dreigen te beïnvloeden, ben je dan aan een psychiater toe? Zo ja, dan moet er snel eentje voor mij worden geregeld. Ik ga met iedereen akkoord, behalve met Bram Bakker.

Je weet me te vinden, Esther van Fenema!

Laat je viool maar thuis!

Nooit eerder - en dat meen ik wél serieus - werd mijn standpunt dat maatschappelijke problemen, zoals de avondklok-onlusten waarvan we vermoedelijk nog lang niet zijn verlost, uitsluitend met de wettelijk daartoe beschikbare middelen tegemoet dienen te worden getreden, nooit eerder werd dat standpunt zo aan het wankelen gebracht als de afgelopen dagen.

Ik doe een greep uit de incidenten die Bild Zeitung John Jorritsma deden citeren ("Bürgemeister von Eindhoven spricht von BÜRGERKRIEG"): op Urk coronatestlocatie afgebrand, in Eindhoven halve binnenstad vernield, in Haagse Schilderswijk ramen tehuis verstandelijk gehandicapten ingeslagen, in Enschede ziekenhuis geterroriseerd. En dat alleen maar omdat we ter bestrijding van een virus waarop we geen vat kunnen krijgen voorlopig van 21.00 uur tot 04.30 uur binnen moeten blijven.

Angstaanjagende idiotie.

Echt, bij elk van die voorvallen dacht ik: “Vierendelen, dat tuig. Afschieten. Tien jaar concentratiekamp.”

Help!

Ach, weet je Esther, blijf toch maar thuis, ik kan de diagnose bij nader inzien zelf wel stellen: er ligt, en niet alleen bij mij, vooral een gebrek aan vertrouwen in het vermogen van onze overheid om dit soort problemen volgens de regels der rechtsstaat het hoofd te bieden aan ten grondslag. Wie constateert dat dit niet meer goed komt zit er volgens mij niet zo ver naast.

Ik kan mezelf bovendien nog eenvoudig corrigeren. Doe effe normaal tegen mezelf zeggen volstaat.

Maar of anderen dat kunnen?

Nee, ik doe niet mee aan het zwartepieten waarmee de dag na het weekeinde hartstochtelijk werd gevuld. Het is een complex van factoren, zou Rinus Michels hebben gezegd: besluiteloosheid kabinet, falend overlegmodel, handhavingsinfarct, onderschatting kracht sociale media, averechts werkende pamperpolitiek, dito wegkijkaanpak, verwendheid jeugd, daaruit voortvloeiend gebrek aan incasseringsvermogen en historisch besef, enzovoorts.

Ook in dit geval houd ik het liever simpel: iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen daden, al zouden degenen die spiritus blijven gooien op de brandhaarden er mijns inziens verstandig aan doen om de dop even op de fles te houden.

Daarmee bedoel ik niet alleen bepaalde politici van links en rechts, of aan grenzeloze zelfoverschatting lijdende stukjesschrijvers die bijvoorbeeld zeggen dat je middelvingers naar demo’s als op het Museumplein moet meenemen - over ophitsen gesproken. Ik verwijs ook naar ontspoorde machtswellustelingen als Willem Engel, de profeet die een proleet werd. Glashard voorspelde hij al dat het de volgende keer nog tien keer zo hevig wordt.

Shit, word ik toch weer primitief.


28 januari 2021
Martelaren krijgen zelden de eer

Tussen zeven en negen ’s ochtends, had de planner per e-mail laten weten. Dat bleek adequaat ingeschat: om vijf over half acht werd er op het raam geklopt. De nacht maakte aarzelend plaats voor de dag. U bent de vierde vandaag, klonk het met een aanstekelijk Brabants accent. Ontroering maakte zich van mij meester.

Ze kwamen meubels brengen. Nieuwe meubels, maanden geleden besteld. Om vijf uur waren ze vanuit Waalwijk vertrokken en terwijl ze de bank en stoel snel en vakkundig installeerden dacht ik: dit soort mannen hoor je dus nooit. Die hebben helemaal geen tijd om zich door verachtelijke en gevaarlijke manipulators als Willem Engel te laten opnaaien. Die zullen ook nooit op een of ander illegaal ingenomen plein hevig verontwaardigd de longen uit hun lijf schreeuwen omdat ze onoverkomelijke bezwaren tegen de lockdown hebben, of omdat ze tussen negen en half vijf binnenshuis moeten blijven. Die laten zich niet door vernielzucht leiden. Die laten zich door arbeidsethos leiden en trekken al uren voor de baas over ’s Heren wegen als het tuig nog bewusteloos in z’n stinkende nest ligt.

Ik gaf hun een kop koffie en checkte intussen mijn telefoon.

Het was natuurlijk toeval. Alles is namelijk toeval, laat u niets op de mouw spelden, anders was de boel wel anders geregeld. Maar ik las toen, op dat moment, op Twitter, wel dit: „Er was nooit een lockdown. Er waren alleen mensen uit de middenklasse die zich schuilhielden terwijl mensen uit de arbeidersklasse dingen bij hen bezorgden.” Het was in The Telegraph opgeschreven door Julie Burchill, een rauwe, controversiële Britse schrijfster en columniste die zich wel vaker druk maakt over de klasseverschillen in de maatschappij. Zij citeerde er op haar beurt, met instemming, kunstcriticus J.J. Charlesworth mee.

Kippenvel.

„En maar ’volhouden!’ roepen naar elkaar”, zei Kleis Jager, de Parijse correspondent die zijn volgers van dit citaat op de hoogte had gesteld. Het was zijn commentaar nadat ik erop had gereageerd.

Kleis zag het niet, maar ik knikte.

Zijn cynisme beviel mij.

Er zijn martelaren en apostelen, zegt een oud spreekwoord. Het geldt ook tijdens deze lockdown en de daaraan verbonden avondklok. De martelaren krijgen maar zelden de eer en daarom haalde ik, toen de Brabantse mannen alweer monter op weg waren naar het volgende afleveringsadres, de bundel Verzamelde gedichten, 1987 van Gerard Reve uit de boekenkast. Het gedicht onder de titel Roeping is misschien wel zijn beroemdste. Nog hoor ik mijn vader schateren toen Reve het met die kenmerkende stem van ’m op de roeptoeter voorlas.

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet ’s avonds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

30 januari 2021
De wappiegelederen sluiten zich

OMG, nu onderwerpt zelfs het CBS zich aan de Great Reset. Volgens die club zijn er vorig jaar in totaal 169.000 Nederlanders overleden, met andere woorden: ruim 15.000 landgenoten meer dan verwacht. Een 10% hogere score! De enige echte statistici die wij in huis hebben zijn dus ook al niet meer te vertrouwen.

Wat jij, Thierry? Wat jij, Wybren? Er ís toch helemaal geen oversterfte door corona, zoals jullie steeds beweren? Dat was toch allemaal onzin?

Huh!?! Hoor ik daar iemand suggeren dat ik daar eens in moet duiken? Maar mevrouwtje toch! Mijn krant is Belgisch! Wat zeg ik, álle Nederlandse kranten zijn in handen van onze zuiderburen. Wat is de hoofdstad van België? Brussel. Wat huist er in Brussel? De Europese Commissie. Begrijpt u wel? Mijn bazen en Frans Timmermans lunchen op tweesterrenniveau bij La Paix en dezelfde dag nog volgt een telefonisch decreet van nonkel Gert, oftewel Mediahuis-hotemetoot Ysebaert. Awel manneke, ik gebied u: louter pro-Europa stukken. Louter pro-Green Deal, louter pro-Joe Biden ook. Voor u tien anderen, meneer Hoogland!

En dat terwijl Donald Trump een held is die het slachtoffer werd van de grootste verkiezingsfraude ooit.

Dat zei Thierry nog in de Kamer.

De Great Reset waarmee zelfs deze pandemie wordt misbruikt? Wij werken er dientengevolge braaf aan mee. Full msm, de Telegraaf. Full elite. En we weten het allemaal: de media is medeplichtig. Klopt, media is meervoud, eigenlijk moet ik daarom zeggen dat de media medeplichtig zíjn. Maar op de een of andere manier is het er bij de mensen die precies weten welke duistere complotten aan het huidige overheidsbeleid ten grondslag liggen ingeslopen dat media enkelvoud is. Al kan dat ook anders worden uitgelegd: als je ‘de media is’ zegt geef je juist te kennen dat je precies weet hoe de vork in de steel zit. Dat jij het wél door hebt. Dat jij wél weet hoe groot de invloed van George Soros en van Bill Gates en van de geheime inlichtingendiensten en van ons babybloed slurperende kinderpornokabinet en niet te vergeten van de Big Pharma zijn.

Zo.

Blij dat ik dat eindelijk eens gezegd heb, nota bene als marionet van Belgische machtswellustelingen.

Nu denkt u misschien: wat zit-ie nou weer te bazelen. Welnu, ik stelde de bovenstaande alinea’s samen met woorden en zinnen die met name door de nog resterende fans van Thierry Baudet veelvuldig van stal worden gehaald wanneer zij de maatschappij in deze barre coronatijden wensen te duiden. Er bestaat niet meer zoveel verschil tussen de wijze van redeneren van Willem Engel en zijn malle kudde en die van de leiders en hun volgelingen van de overblijfselen van het FvD. De wappiegelederen sluiten zich, met als doodeng resultaat dat journalisten, indien geconfronteerd met dit volk, steeds meer gevaar lopen.

Hier volgt uit lijfsbehoud een onthulling.

Het CBS maakte bij het tellen van die extra doden gebruik van Dominion-machines.

Zo goed, Thierry?