Alles kits, Eric van der Burg? Vast wel nu. Vanuit de roomblanke provincie, voor de hoofdstedelijke immigratiekritikasters met een enkeltje bereikbaar via bus 114, zoals je zelf ooit als bestuurder van het polderlandse opperdorp met een nogal gênante portie dédain stelde, feliciteer ik je van harte met je nieuwe functie.

Staatssecretaris Asiel & Immigratie!

Wow, jij durft!

Ik las dat de eindelijk geïnstalleerde nieuwe regering, waarvan jij deel uitmaakt, voor ‘een rechtvaardig en effectief migratiebeleid’ staat. Zelf laat je daarnaast op de website van de rijksoverheid weten dat je ‘in onze rechtvaardige samenleving goede opvang wilt bieden aan mensen die dat echt nodig hebben’. Zo gek is het dus ook weer niet dat ik mij even afvroeg welk kabinet er eigenlijk werd gelanceerd: Rutte I, II, III of IV, Balkenende I, II, III of IV, Kok I of II, dan wel Lubbers I, II of III.

Oude wijn die voor de dertiende maal in nieuwe zakken wordt gedaan - nou ja, oké, voor de twaalfde maal dan, Geert Wilders gedoogde de boel ook een keertje - is doorgaans echt niet meer te drinken.

Maar goed, ik realiseer mij dat je met een aan het grote taboe gehechte coalitiegenoot als D66 in dit geval welhaast tot het uiten van dergelijke algemeenheden bent gedwongen en dat je gezien je vaak geciteerde uitspraak ‘Hoe meer asielzoekers hoe beter’ zelf ook nooit afwijzend tegenover immigratie hebt gestaan. Al kan ik toch de neiging niet weerstaan om je erop te wijzen wat het eerste is wat men dient te doen wanneer de badkuip overstroomt: de kraan dichtdraaien. Bel maar eens met een bedrijf als Sani-Dump. Ze zullen het beamen.

En wat zijn jullie van plan, onder jouw leiding?

De kraan hooguit iets minder open zetten.

Behartig de belangen der Nederlanders, Eric. Daar is niets extreem-rechts aan

Acht-, negenhonderdduizend huizen moeten er binnen acht jaar in dit toch al zo overbevolkte landje worden bijgebouwd. Mede dankzij allerlei waanzinnige milieumaatregelen is de woningnood hoger dan ooit en wonen ontelbare jongeren en zelfs complete jonge gezinnen die al jarenlang op een wachtlijst staan als gevolg daarvan noodgedwongen bij hun ouders in. Desondanks komt er jaarlijks een complete nieuwe stad van tienduizenden immigranten bij, die bij het toewijzen van woningen vaak zelfs voorrang krijgen.

Dat is vragen om nóg meer maatschappelijke moeilijkheden, Eric.

Maar jij dreigt er geen verandering in te brengen.

Uit dat malle regeerakkoord maak ik het niet op, maar als er één kwestie is die een grote meerderheid van het Nederlandse volk bezighoudt, dan is het de immigratie. Ik raad je daarom aan zo snel mogelijk een ontmoeting te arrangeren met je Deense collega Mattias Tesfaye, die erin geslaagd is de instroom in zijn land tot nagenoeg nul terug te brengen en verder - als zoon van een immigrant - klip en klaar stelt dat ‘migranten uit landen rond de Middellandse Zee een bedreiging voor onze cultuur en democratie vormen’.

„Ik behartig de belangen der Denen”, zei hij vorige week bij 1Vandaag.

Behartig jij nu eens de belangen der Nederlanders, Eric.

Geloof me, daar is niets extreem-rechts aan, het is zelfs je opdracht, ik wijs je er voor alle zekerheid ook maar even op dat Mattias Tesfaye een overtuigd sociaal-democraat is.

Toon lef en draai die kraan dicht.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.