Oké, duidelijk dus: de minimumleeftijd vereist om toegelaten te worden tot de Senior Tour en de Champions Tour dient opgeschroefd te worden naar 105. Nu staat-ie op 50 jaar en dat slaat helemaal nergens op. Je beste jaren moeten nog komen als je een halve eeuw oud bent. In de golfsport ben je een Junior op die leeftijd, geen Senior.

Ik citeer de bijna 51-jarige Phil Mickelson na zijn overwinning in het USPGA-kampioenschap op Kiawah Island, waarmee hij Julius Boros, die in 1968 op 48-jarige leeftijd een Major won, uit de recordboeken verdreef: “Er is geen enkele reden om te denken dat ik of iemand anders dit niet op latere leeftijd kan presteren. Het kost alleen wat meer werk.”

Het kost alleen wat meer werk…

Ik denk vooral terug aan de zestiende hole van de laatste ronde op die prachtbaan aan de kust van South-Carolina. Phill the Thrill speelt samen met Brooks Koepka, zo’n Jerommeke die de bal wanneer hij op de krijtrotsen van Dover staat over het Nauw van Calais heenslaat. Bij oostenwind, wel te verstaan.

Longhitter Koepka heeft op die par-5 de eer en overbrugt met het grootste gemak 330 meter. En wat doet Mickelson? Wetende dat hij wind mee heeft tovert hij een kleine fade uit zijn Callaway Epic Speed van 5.5 graad met Fujikura Ventus Black 6XT shaft. Vervolgens rolt zijn bal dik voorbij die van Brooks Koepka en weet ik het ineens zeker: de zesde Major-zege van Phil Mickelson is een feit.

“Niemand sloeg hier tijdens dit toernooi verder!” kraaien de CBS-commentatoren.

Ik zie plots de Masters van 2060 voor mij, als Lefty 89 jaar is

Ik zit verbijsterd achter de kwelbuis. Ik was al zo onder indruk, ontroerd zelfs, door de overwinning van een ander ‘oudje’ enkele weken eerder: de Brit Richard Bland in de British Masters op de Belfry. Het was diens eerste zege, op 48-jarige leeftijd, bij zijn 478ste start (!) op de European Tour.

“I’m not the longest”, snikte Bland na afloop, het belang van een goed kort spel benadrukkend. Vrij vertaald: ik sla niet zover. En dat doet Phil Mickelson, wiens short game nota bene al 30 jaar óók zo fenomenaal is, dus wel. Sterker nog, hij slaat verder dan ooit. En dat is niet alléén aan zijn materiaal te danken.

Wat lazen we de laatste jaren steeds, in alle golfbladen van de wereld?

Dat de experts het over één ding eens waren: ook golf was nu toch echt een sport geworden voor jonge krachtpatsers die bereid waren om dagelijks urenlang in de gym te trainen.

Het kost alleen wat meer werk…

Ik zie plots de Masters van 2060 voor mij, als Lefty 89 jaar is.

“On the tee: defending champion Phil Mickelson from Jupiter, Florida!”