Oerwoudgeluiden? Serieus? Was dat echt het enige wat die FC Utrecht-idioten tijdens de wedstrijd van hun team tegen Ajax konden verzinnen?

O ja, zeker: het is meer dan schandelijk. Maar het is ook zo verschrikkelijk passé. Als leerling-sportverslaggever derde klasse, belast met de taak om Noordergatse Boys tegen FC Vrouweneeltjekerke of iets soortgelijks te verslaan (f 260,- per maand, herinner ik mij ineens, daar kan ik binnenkort nog niet eens een week de gasrekening van betalen), hoorde ik ze al van de tribune schallen. Als ik mij niet vergis was het Kinderwetje van Van Houten toen net aangenomen.

Mijn hemel, oerwoudgeluiden. Als je die laat horen, heb je dan nog één niet kapot gezopen en/of gesnoven hersencel over, of toch twee? Of is het iets anders? Zojuist las ik ergens dat wij ons creatieve vermogen het sterkst kunnen ontwikkelen in een rijke leeromgeving, waarin kinderen gestimuleerd worden om zelf oplossingen te bedenken. Wat was dan de leeromgeving van dit uitvaagsel? Een gierkelder in de Voordorpse polder misschien?

Er zijn al tien miljoen keer oerwoudgeluiden gemaakt op de Nederlandse voetbaltribunes wanneer ze een donkere voetballer van de tegenpartij op de korrel wilden nemen. En wat verzonnen ze, na een zo langzamerhand best wel hoopgevende periode van stilte op dat vlak, in de Galgenwaard? Dat het tijd werd voor poging 10.000.001. Goor racisme, ten eerste. Maar ook een onthutsend gebrek aan originaliteit.

Ook een oplossing: bij de volgende wedstrijd een taipan in dat supportersvak loslaten

Weet je wat? Ik gooi mijn bestrijdingswijze ook maar eens in de herhaling. Als zij weigeren origineel te zijn, dan kan ik het ook. Het censuskiesrecht bestond volgens mij zelfs nog toen ik het voor eerst op deze plek opperde, maar ik zeg het gewoon voor de zoveelste keer: zodra er oerwoudgeluiden op een voetbaltribune weerklinken, moet juist het elftal dat door dat gajes wordt gesteund onmiddellijk van het veld lopen. Dat bloemetje van FC Utrecht voor Brian Brobbey, maandag, werkt eveneens hoor. Het was ook een sympathiek gebaar. Maar de clubs moeten nog veel verder gaan.

Ik besef dat daar soms enige moed voor vereist is. De geschiedenis heeft bewezen dat de heren niet te beroerd zijn je thuis op te zoeken als je iets doet wat hen niet zint. Vraag maar aan Mark Koevermans. Maar geloof me, als het consequent door iedereen wordt toegepast helpt het sneller dan je denkt, eventueel in combinatie met strenge KNVB-straffen voor de club - puntenaftrek, etcetera - en zeker wanneer een en ander in samenwerking met de hermandad kan worden aangepakt, met meldplicht tijdens wedstrijden.

Bijna was het al zover dat ik in mijn fantasie bij de term oerwoudgeluiden ook weer andere geluiden kon horen: het geblaf van de capibara, het brullen van de tijger, het kwaken van de pijlgifkikker, het gejank van de toekan, het brommen van de ocelot, de hokgeluiden van de neushoornvogel, het gesis van de giftige taipan.

Nu zijn we toch weer terug bij af.

Ook een oplossing: bij de volgende wedstrijd in de Galgenwaard een taipan in dat supportersvak loslaten.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.