Tante Ursula gezien en gehoord? Of anders Kajsa Ollongren, de Winstontina Churchill van de Lage Landen? Was dat even schrikken! En dan te bedenken dat ik hier, het wokisme zat, regelmatig verzuchtte dat wij aan een oorlog toe zijn.

Ik deed dat bijvoorbeeld wanneer een groep transgenderiaanse identiteitszombies (m/v/x) van de lhbtiq+-gemeenschap, daartoe ruimschoots in de gelegenheid gesteld door de NPO en de zelfbenoemde kwaliteitsmedia die zich comfortabel wegkijkend bij de echte problemen door dat volk hebben laten infiltreren, ons weer eens uitingen van inclusie en diversiteit door de strot wenste te duwen.

U wilt een voorbeeld?

Nje problem, tovaritsj.

In dit land kan het inmiddels bestaan dat NPO-medewerkster Lara Rense haar nieuwsuitzending opent (!) met de mededeling dat zij voortaan als Lara Billie Rense door het leven zou gaan, „de eerste non-binaire radiopresentator van Nederland.”

Zouden ze dat in Kiev ook doen, tussen de oorlogsverslagen door?

„Tot u spreekt Anastasia Billie Bondarenko, de eerste non-binaire radiopresentator van Oekraïne. Over naar het slagveld!”

Op zich niet helemáál onlogisch dus, mijn verzuchtingen, na al dat vertoon van stuitend naïeve westerse decadentie. Maar nu er, met de Russische inval in Oekraïne, aan mijn wens gehoor is gegeven, voel ik mij toch genoodzaakt mijn oprechte excuses aan te bieden.

Wij waren aan een oorlog toe, maar de boven ons gestelden waren dat duidelijk nog niet

Wij waren dan wel aan een oorlog toe, maar de boven ons gestelden waren dat duidelijk nog niet. En laat ik het maar toevallig noemen dat de twee voorbeelden die ik nu wil aandragen om dat sluitend te bewijzen, allebei van vrouwelijke kunne zijn.

Het is een feit dat we met Kajsa Ollongren een angstaanjagend onervaren en onwetende minister van defensie hebben die haar nietszeggende, krachteloze commentaren op de sociale media als een dertienjarige bakvis van een spierbal-emoji durft te voorzien - het wachten is op een citaat uit haar poesiealbum. En het is tevens een feit dat de Europese Commissie met Ursula von der Leyen een stuitend amateuristische voorzitter heeft, die er te midden van de even plotselinge als radicale stoerdoenerij van tal van hotemetoten die tot voor kort nota bene rigoureus in hun defensiebudgetten sneden, niet voor terugdeinst om hectoliters olie op het vuur te gooien met de verklaring dat Oekraïne lid van de EU moet worden en daarom ook onmiddellijke militaire Europese steun verdient.

Ik citeer Henry Kissinger na de Krim-crisis, toen hij in de Washington Post uitlegde hoe onlosmakelijk Rusland en Oekraïne in historisch opzicht met elkaar verbonden zijn en hoeveel belang de Russen daaraan hechten: „Als Oekraïne wil overleven, mag het niet de buitenpost van de ene tegen de andere kant zijn - het moet als een brug tussen hen fungeren.”

Met andere woorden: een dommere uitspraak had tante Ursula nu niet kunnen niet doen, en ook de NAVO dient zich even gedeisd te houden.

Bovendien gaat zij daar niet over.

Sorry, sorry, sorry!

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.