Hoogste tijd voor een nieuwe Lou de Palingboer. Ik meld mij als gegadigde. Weet je wat, ik doe meteen ook een onheilsprofetie: het zal straks in dit land, als het zo doorgaat, danig uit de klauw lopen. Zelfs dit nauwelijks in beweging te brengen volk komt massaler dan ooit in opstand. En vermoedelijk niet alleen in het stemhokje.

Nee, ik doel niet op de digitale coronapas. Over die QR-code wordt veel gekrijst en gegild door een kleine minderheid die weigert te aanvaarden dat we hier nu eenmaal met z’n allen wonen. Ik voeg daar dit aan toe: geef het gele vaccinatieboekje alsnog dezelfde geldigheid als die code op de smartphone. Vooral ouderen hebben daar iets aan. En bied in dat boekje tevens ruimte voor het officiële bewijs van een geslaagde antistoffentest waarmee de houder óók coronavrij wordt verklaard. Goed idee van Jaap Goudsmit. Uitvoering ervan zou bovendien bewijzen dat het de overheid inderdaad slechts tijdelijk om de volksgezondheid te doen is en dus niet om een permanente versteviging van de greep op de burger.

Waar ik wél op doel is betutteldeburgersuitzuiging. Excuses voor dit lelijke samengestelde woord. Het lijkt mij in elk geval evident dat het volk dáárdoor binnenkort, op welke manier dan ook, in verzet komt. Omdat men het beu is met de gevolgen van overheidsbeleid te worden geconfronteerd die nu op financieel gebied veel te veel van de burger zullen eisen.

Maar nu vliegt hier ineens de gasprijs omhoog. Vijf, zes, zeven keer over de kop

Ik doe een greep. Persoonlijk CO2-budget. Ontelbare windmolens. Biomassacentrales. Géén kernenergie. Green Deal. Decimering boerenbestand. Nederland van het gas terwijl andere landen juist áán het gas gaan. De lucratieve Groninger gaskraan zelfs dichtgedraaid. Woningnood, deels ten gevolge van het milieu- en klimaatbeleid trouwens. Maar wel de poorten nog altijd wijd open voor migranten die met honderden tegelijk op kosten van de staat in hotels worden ondergebracht totdat zij, met voorrang, wél een huis krijgen toegewezen. Enzovoorts, et cetera. Toch nam de opvallend lethargische polderlander het tot nu toe allemaal – met toenemende scepsis, dat wel – voor kennisgeving aan, terwijl de Chinezen hun kolencentrales nota bene nog eens lekker extra opstookten (hetgeen al die Nederlandse klimaatmaatregelen in één keer volstrekt zinloos maakte).

Maar nu vliegt hier ineens de gasprijs omhoog. Vijf, zes, zeven keer over de kop is-ie al gegaan. En ondanks dat Wopke Hoekstra deze week snel allerlei financiële tegemoetkomingen in het vooruitzicht stelde, zal dezelfde polderlander plots beseffen dat zijn leven straks letterlijk onbetaalbaar wordt. Hij gaat het niet meer redden van z’n modaaltje of pensioentje. Dit betekent misschien wel het einde van zijn welvaart. Armoede dreigt, dus let maar op: hij zal alles wat hierboven wordt genoemd in zijn frustratie op een hoop vegen. Waarna, als er niks verandert, maatschappelijke heisa volgt. Hij wordt namelijk niet meer alleen in zijn kruis getast, maar ook in zijn portemonnee.

O ja, één ding nog: Lou de Palingboer dacht dat-ie de Messias was.

Ik niet.

Ik beschik over een gezond verstand.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.