O jee, nu deugt de datum ook al niet. Dat vindt althans het Surinaamse incassobureau Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van Slavernij. Met hun wensen kunnen we maar beter rekening houden, want voor je het weet volgt er een aanmaning met een boete van 30% en moeten we als gevolg daarvan geen € 40.000 per nazaat betalen, maar € 52.000. Dan gaat het helemáál in de papieren lopen.

Ook weer niet goed dus, op 19 december excuses van Nederland, aan Suriname, voor de handel in tot slaaf gemaakten. Dat was nu tot toe de bedoeling, maar de door zichzelf tot deurwaarder gemaakten in Paramaribo zijn van mening dat 1 juli 2023, wanneer de slavernij officieel 150 jaar niet meer bestaat, er een betere dag voor is. En dan moet niet Rutte’s rechtsbeschermingsbobo Franc Weerwind er een retourtje Schiphol-Zanderij voor boeken, maar de koning zelve, om ‘ten overstaan van de nazaten van de Afrikaanse en inheemse slachtoffers’ en met het zwaaien van het chequeboek van het kabinet het enige juiste te doen: de boel spekken.

Empathisch vaststellen dat de menselijke verhoudingen in de slavernijperiode helaas nog zoek waren? Aanbevelenswaardig zelfs. Maar excuses maken, met andere woorden: schuld bekennen, met alle financiële gevolgen van dien? Toch maar niet. Was Willem-Alexander koning in die barre tijd? Was Roy Kakusi Groenberg, de baas van voornoemd incassobureau, een slaaf? Geldt dat laatste ook voor de hotemetoten van die ontelbare andere aan de slavernijbusiness gerelateerde stichtingen, werkgroepen, bewegingen en commissies waarvan het Landelijk Platform Slavernijverleden werkelijk die € 40.000 per nazaat eist?

Nee, nee en nog eens nee.

We zijn inmiddels zover dat alleen de blanke medemens zich aan racisme schuldig kan maken

Wij worden geregeerd door een stel slapjanussen van wie het christelijke schuldbesef zich in tegenstelling tot het gezond verstand ziekelijk heeft overontwikkeld. Voor de slavernijclubs zwelt het gerinkel der zilverlingen daardoor steeds luider aan. Die rupsjesnooitgenoeg beschouwen het nog slechts als behorende tot het voorspel dat we nu een Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie hebben, dat Nederland een fonds van 200 miljoen heeft gecreëerd waarmee de bewustwording van ons slavernijverleden wordt gefinancierd, dat we voor 27 miljoen een Slavernijmuseum gaan openen, dat onze musea dusdanig zijn gewokificeerd dat zelfs in het Rembrandthuis ‘zwarte’ kunst is te zien (I kid u not), enzovoorts.

Franc Weerwind is van Surinaamse afkomst en daarom kan hij in dit speciale geval niet namens Nederland optreden. Dat stelden ze serieus. Daar zou ik een niet te weerleggen filosofische verhandeling tegenover kunnen zetten waaruit blijkt dat dit een uitermate racistisch argument is. Maar ach, laat maar. We zijn hier inmiddels zover dat alleen de blanke, sorry, witte medemens zich aan racisme schuldig kan maken. Al heb ik nog wél iets te melden over de nu gewenste datum: 1 juli 2023 is óók niet goed.

Maak er 1 juli 2073 van, swa’s.

Een heuse Bicentennial!

Dan hoef ik het tenminste niet meer te maken.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.