Nee hè, niet hunnie. Niet de nederaziaten. Niet mijn vriendje van vroeger Frits de dokterszoon, niet Honnie Chi, niet Theodor Holman, niet Mary Coops, niet Hans Moll, niet al die andere Nederlanders met hun roots.

Als er nou één bevolkingsgroep is die heeft laten zien hoe je moeiteloos integreert, op enkele malle treinkapingen en gijzelingsacties in de roaring seventies na, dan waren zij het wel.

En zíj gaan nu zeuren over racistische kroepoekverpakkingen?

Nou ja, niet zij, maar een club die namens hen zegt te spreken?

Doe nou niet, lieve katjangs van me.

Asian Raisins heet de ‘belangenorganisatie die mensen bewust wil maken van discriminatie tegen Aziaten’, zoals het NPO1-radioprogramma De Nieuws BV het woensdag omschreef. Ze hadden iets verschrikkelijks ontdekt: de stigmatiserende afbeelding van een man met een lange snor en een rijsthoed op een zak kroepoek van Lidl. En dat vond Asian Raisins-woordvoerder Wesley Ye kwetsend.

Ik wend mij even tot Wesley om een Jos Brinkje te doen (niemand die daar destijds een probleem maakte, ook zijn ‘slachtoffer’ Sandra Reemer niet): wat maak je me nu, kroepoekje? Nederaziaten die zich gekwetst voelen: dat is zó raar, man. Dat is zó iets voor clubs als Black Lives Matter, Kick Out Zwarte Piet, het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie en die ontelbare andere bewegingen. Dat is zó iets voor Bij1 en Denk, die van het slachtofferschap hun core business hebben gemaakt.

Hun arbeidsethos was hoog. Ze werkten en studeerden zich het heen en weer

Terwijl al die antiracisme-organisaties zich 24 uur per dag, zeven dagen per week en 52 weken per jaar institutioneel gediscrimineerd voelden, en dus ook 24 uur per dag, zeven dagen per week en 52 weken per jaar institutioneel gekwetst, deden op een paar uitzonderingen na de honderdduizenden Indonesiërs, Chinezen en Zuid-Oost-Aziaten die zich hier vestigden er hoofdzakelijk het zwijgen toe.

Hun arbeidsethos was hoog. Ze werkten en studeerden zich het heen en weer en mengden zich gaandeweg vrijwel probleemloos met de autochtone bevolking. Ze werden best weleens gepest, kregen qua racisme en discriminatie - bijvoorbeeld na voornoemde treinkapingen en gijzelingsacties - ook het een en ander voor hun kiezen en tekenden daar soms ook op verschillende manieren protest tegenaan, maar ze weigerden er een groot nummer van te maken door honderden groeperingen op te richten die zich daar dan hard op de pauken der publiciteit roffelend exclusief mee bezig konden houden.

Anderen deden dat wel, vaak met averechts effect. Daarom zie je momenteel ook onevenredig weinig Aziaten in Ster-reclames en onevenredig veel zwarten. De nederaziaat heeft niet zo’n grote mond en ik ben ervan overtuigd dat dat een van de redenen is dat de samensmelting tussen autochtonen en Aziaten zo voorbeeldig verliep.

Van die ergerlijke BLM-opgenaaidheid was bij Wesley Ye bij De Nieuws BV trouwens geen sprake. Beschaafd liet hij weten dat Lidl positief op het protest had gereageerd en dat hij tevreden was met de gang van zaken tot nu toe.

Tip, Wesley: snel opheffen, de Asian Raisins.

Het past niet bij jullie.

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Abonneer je op de krant wanneer je ze direct wil lezen. Klik op het logo voor meer info.